În România partidul Social-Democrat de guvernământ și-a ales un nou lider interimar după ce președintele de drept, premierul Victor Ponta, s-a autosuspendat de la șefia formațiunii, fiind acuzat de corupție. În locul său va conduce PSD Liviu Dragnea – care este… condamnat la închisoare cu suspendare, în primă instanță.
După cinci ani în care Victor Ponta a fost președintele Parttdului Social Democrat (PSD), liderii din teritoriu ai acestei formațiuni sunt nemulțumiți de felul în care a fost condus atât partidul, cât și guvernul. Venirea lui Liviu Dragnea la vârful PSD este o întoarcere la vechile idealuri autoritariste ale partidului-stat, care funcționa pe vremea fostului premier Adrian Năstase (2000-2004). De altfel, Dragnea a enunțat acest lucru în prima sa conferință de presă ca președinte interimar al PSD, atunci când a vorbit despre felul în care era organizat partidul acum mai bine de zece ani.
Liviu Dragnea crede că ultimele luni „partidul vorbea pe prea multe voci”, fiindcă reprezentanții PSD ieșeau la televizor „în devălmășie” și „cântau fals”. Urmează o chemare la ordine, care începe, în mod paradoxal, nu cu cei din teritoriu, ci cu membrii guvernului Ponta.
Astfel, noul lider al social-democraților revine la filosofia tradițională a stângii românești de a lua deciziile impotante la partid, nu la guvern. În această logică, ministrul finanțelor este așteptat la ședința săptămânală de luni pentru a prezenta rectificarea bugetară, în așa fel încât „membrii din conducerea partidului să vadă proiectul înainte de a fi aprobat”, după cum a precizat Liviu Dragnea. Odată cu această invitație, premierul Ponta a primit în subsidiar și mesajul că de-acum încolo guvernul se va supune partidului și nu invers. Poziția de prim-ministru, ocupată de Victor Ponta va fi deci din ce în ce mai slabă, iar marja lui de manevră minimă.
Ce vrea să schimbe Dragnea în actul de guvernare nu e încă prea clar, dar se poate înțelege că rectificarea bugetară trebuie făcută pentru binele PSD, în funcție de meritele fiecărui județ în parte. Victor Ponta nu va mai avea deci nici măcar cuțitul pentru împărțirea pâinii. În ceea ce privește Justiția, noul lider al PSD a declarat că „va avea o atitudine foarte interesantă”.
În primă instanță, Liviu Dragnea le-a cerut colegilor săi să nu mai vorbească despre justiție pentru că „justiția este una singură și face dreptate” chiar dacă „unii care primesc sentințe nefavorabile sunt supărați”, iar cei cu sentințe favorabile „bucuroși”. Justiția, la fel ca legea trebuie respectată, a mai adăugat Dragnea, el însuși condamnat în primă instanță de Înalta Curte la un an de închisoare cu suspendare pentru fraudarea Referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din 2012.
Nu este deloc clar, însă, dacă modificările la Codurile Penal și de Procedură Penală vor fi urgentate. Astăzi, fostul premier socialist, Adrian Năstase, le explica tovarășilor săi cum pot fi modificate lucrurile în Justiție: prin modificarea legii. Exemplul său se referea la scandalul celor șapte persoane din județul Vaslui, cercetate în libertate, după ce au violat o tânără de 18 ani. Premierul Victor Ponta a spus că așteaptă verdictul Consiliului Superior al Magistraturii în acest caz, dar vechiul său mentor i-a demonstrat că pierde timpul și că atunci când ești la putere trebuie să folosești acest avantaj până la refuz.
Liviu Dragnea, 53 de ani, sugerează că va schimba guvernarea în acest sens. În plus a anunțat că va veni până săptămâna viitoare cu un „plan de reconstrucție” pentru PSD, lăsând să se înțeleagă că el va fi mâna forte care va readuce partidul pe linia de plutire.
37% dintre români ar vota PSD, dacă duminica viitoare ar fi alegeri, și 44 de procente ar pune ștampila pe liberali (sondaj INSCOP, iulie 2015).