Cum poate fi schimbată lumea creată de politicienii corupți

Valentina Ursu în dialog cu mai mulți moldoveni din diaspora despre protestul maraton din centrul Chișinăului.

Protestatarii din Piața Marii Adunări Naționale cer resetarea întregului sistem politic. Oamenii au ieșit în centrul Chișinăului inclusiv din cauza că s-au săturat să fie amăgiți și își doresc o guvernare curată și corectă. Cei care protestează cer politicienilor din vârful puterii să își dea demisia și să pună capăt corupției. Așadar, radio Europa Liberă a încercat să afle de la câțiva moldoveni din diasporă despre cât e de important ca lumea creată de politicienii corupți să fie schimbată.

Lilia Țîcu de 20 de ani e stabilită cu traiul în Grecia. A plecat ca alte sute de mii de moldoveni, în căutarea unei vieți mai bune. Am întrebat-o ce crede ea despre oamenii care au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de actuala clasă politică și despre prioritățile revendicărilor față de guvernanți.

Lilia Țîcu: „Eu cred că trebuie să aibă obraz cei care sunt la putere, să aibă conştiinţă. Dar ei nu au nici Dumnezeu, nici conştiinţă. Pentru că s-a furat miliardul din Republica Moldova. Eu nu-mi închipui cum dorm oamenii aceştia, care au lăsat o ţară întreagă fără buget.”

Europa Liberă: Printre revendicările protestatarilor este inclusă și distrugerea elementelor unui stat captiv, să plece din funcţie cei sub ai căror ochi s-a furat acest miliard.

Lilia Țîcu: „Sub ochii şefului statului Nicolae Timofti, să zicem. Dar Timofti în Republica Moldova este o păpuşă, nu are putere, pentru că Moldova e republică parlamentară. Ar trebui să fim conduşi de prim-ministru. Dar lumea crede că Timofti poate rezolva ceva în Moldova. Nu. Timofti, așa e, ca în toate ţările unde preşedintele se alege de către Parlament, nu are o funcţie vitală, viguroasă.”

Europa Liberă: Printre cerinţele protestatarilor e şi alegerea şefului statului prin vot direct.

Lilia Țîcu

Lilia Țîcu: „Aceasta e foarte corect. Poporul trebuie să-şi aleagă preşedintele ţării, ca să aibă şi el anumite responsabilităţi faţă de popor. Pentru că l-au ales 61 de deputaţi, dar ei nu reprezintă marea majoritate a poporului Moldovei.”

Europa Liberă: Deci, preşedintele trebuie să fie ales de către cetăţeni?

Lilia Țîcu: „Numai prin vot direct de către cetăţean. Ca să aibă putere şi să poată poporul cere de la preşedinte.”

Europa Liberă: La Chişinău se scandează: „Jos guvernul!”, „Jos Parlamentul!”, dar cine poate veni să preia puterea?

Lilia Țîcu: „Aceasta e cel mai dureros, eu nu ştiu cine poate veni să preia puterea. Şi eu nu ştiu dacă cei care sunt daţi jos de la putere n-au să lucreze prin conspiraţie, din umbră, nu vor face provocări.”

Europa Liberă: Dialogul dintre guvernanţi şi protestatari la ce ar trebui să se reducă acum?

Lilia Țîcu: „În primul rând, să termine odată cu corupţia din toate instituţiile statului.”

Europa Liberă: Şi dacă Lilia Țîcu ar fi în fruntea guvernului, în fruntea statului Republica Moldova, ce probleme ar rezolva? Şi cum ar negocia cu aceşti protestatari din Piaţa Marii Adunări Naţionale?

Lilia Țîcu: „Aş face mai multe pentru oamenii de la sat. Aş promova băieţi tineri cu studii europene în toate funcţiile cardinale, tineri până la 40 de ani, care au poftă de lucru, cărora le lucrează mintea, care pot mişca lumea, care au idei. Aş aduce o sută de persoane din diaspora moldovenească care ştiu să lucreze pe nou, care cunosc pârghiile de lucru în Europa şi care pun interesul statului şi interesul ţării noastre Moldova mai presus de interesul personal. Pentru ca o ţară să iasă din nevoi trebuie în primul rând să ne gândim la ţară şi pe urmă la noi. Să ne mândrim că suntem moldoveni şi să nu plecăm ochii, atunci când ne salutăm şi ne întreabă lumea de unde suntem. Să fim mândri de ţara noastră. Şi cu aceşti o sută de oameni care vor să se înjuge la carul înnodat în care se află ţara noastră am putea împinge Moldova spre Europa, spre democraţie, spre stabilitate. Pentru că Europa are putere. Europa ştie să meargă înainte.”

*

Originar din Ciutulești, Florești, cu facultate terminată la Universitatea de Stat și cu un stagiu de câțiva ani munciți la Universitatea din Comrat, Alexandru Cazacu activează de ceva timp la Parma, într-o companie italiană. Are timp să urmărească și evenimentele din Moldova. Alexandru Cazacu crede că protestele de la Chișinău au fost cauzate de proasta guvernare pe plan intern, dar ar fi un mare păcat dacă forțele ostile ar reuși să schimbe vectorul politicii externe.

Alexandru Cazacu: „Este bine că oamenii protestează. Este bine că oamenii sunt în stradă, au ieşit să-şi spună of-ul, în sfârşit. Pentru că noi suntem un popor atât de răbdător, încât prea mult timp ne-a luat ca să ieşim în stradă.”

Europa Liberă: Cerinţele din partea protestatarilor vă sunt clare?

Alexandru Cazacu: „Este bine că ei ies în stradă să ceară claritate în dispariţia banilor, este bine că cer ca lucrurile să meargă înainte, spre UE, şi nu în altă parte.”

Europa Liberă: Această idee a unui viitor european pentru Republica Moldova rămâne în continuare atractivă?

Alexandru Cazacu: „Noi suntem europeni prin naştere. Prin poziţia geografică şi prin cultura noastră suntem europeni. Și noi trebuie să facem parte din familia ţărilor europene, unde funcţionează democraţia, unde funcţionează legile. Totuşi, noi încă nu am crescut o elită politică care să ne poarte pe drumul corect, noi nu avem această experienţă şi nu avem această elită care să ştie să conducă. Noi trebuie să o creştem.”

Europa Liberă: Se cere să fie daţi jos de la guvernare cei care conduc astăzi Republica Moldova. Dar cine vine în locul lor?

Alexandru Cazacu: „Anume aici e îndoiala mea. E bine să protestezi, e bine să ieşi în piaţă. Dar eu mă tem că, în spatele acestor proteste, stau nişte organizatori care nu-şi dau seama că, prin înlăturarea unui guvern pro-european, riscăm mâine să ne trezim cu un guvern anti-european. Şi ce facem mai departe? Pentru că noi, dacă deviem de la drumul nostru pro-european, acest lucru nu va fi pentru cinci ani, riscăm să fie pentru 10 sau 20 de ani. Dacă ne întoarcem cu 20 de ani în urmă, e mai greu.”

Europa Liberă: Dar în mulţime aud foarte multe voci care spun că viitorul european înseamnă instituţii democratice care să inspire încredere, politicieni care nu fură bani din buzunarul contribuabilului şi care servesc interesul omului simplu. Un viitor european ar mai însemna un viitor în care oamenii îşi pot realiza pe deplin potenţialul lor, având locuri de muncă, locurile de muncă să fie bine plătite. Iar guvernarea să fie una solidă, a unui stat de drept. Aceasta cere lumea.

Alexandru Cazacu: „Exact. Acestea sunt legi scrise. Faptul că unii demnitari sau unii funcţionari publici nu respectă aceste legi deja este problema noastră interioară. Şi există organe abilitate pentru a pune la dubă pe cine merită şi a face ordine.”

Europa Liberă: Cum scapă Moldova de politicieni compromişi, de funcţionari compromişi? Pentru că trebuie curăţită scena politică.

Alexandru Cazacu: „Moldova trebuie să fie activă, să aducă pe scena politică actori serioşi şi cu o pregătire profesională. Am impresia de multe ori că lumea vine în politică cu totul pentru alte interese decât pentru cele ale statului Republica Moldova. Respectiv, dacă ar lucra organele abilitate să nu fie corupţie, să nu fie ilegalităţi, dacă ar fi poporul mai activ şi într-adevăr de fiecare dată să-şi manifeste poziţia faţă de o problemă, poziţia civică, acesta este viitorul european. Viitorul pro-european nu înseamnă că vii în Uniunea Europeană şi toate lucrurile de mâine se schimbă. Lucrurile trebuie schimbate din interior.”

Europa Liberă: Dacă dumneavoastră aţi reprezenta guvernarea, fie executivul, fie Legislativul, sau chiar aţi avea funcţia de şef al statului, cum aţi dialoga cu aceşti protestatari? Şi cum aţi căuta soluţia la problemele care se ridică de către societate, în primul rând, de către cei care protestează?

Alexandru Cazacu: „Politicienii moldoveni, guvernul, conducerea trebuie să asculte poziţia cetăţenilor, să-i invite şi să înţeleagă fiecare punct de care nu sunt mulţumiţi aceşti cetăţeni, şi să vină cu o declaraţie cum are de gând acest guvern să rezolve problemele. Noi dorim un feedback permanent de la cei pe care i-am ales, noi nu dorim ca ei să-şi amintească de noi o dată în patru ani.”

Europa Liberă: Aceste revendicări ale protestatarilor care cer demisia preşedintelui, dizolvarea Parlamentului, alegeri anticipate, demisia guvernului, ele sunt realiste astăzi?

Alexandru Cazacu: „Aceste revendicări nu au nicio logică. Cât de mult am fi noi dezamăgiţi de un guvern, de o conducere, în momentul de faţă nu este situaţia în care ai putea să ceri demisia unui guvern, demisia preşedintelui. În situaţia de faţă este foarte simplu să ceri ca organele abilitate să-şi facă munca

Am tot respectul faţă de cei care dorm în piaţă în corturi, dar cred că cei din piaţă trebuie să ia protestul în mâinile lor.

şi să demonstreze cine a furat, cât a furat. Cred că se joacă mai mult pe aceste scheme anume pentru a-şi crea capital politic. Noi deja înţelegem că Platforma DA şi unii actori din Piaţa Marii Adunări Naţionale de fapt vor să se transforme într-un partid politic. Şi dacă toate aceste proteste au fost făcute cu scopul de a propulsa în politică nişte personalităţi de care noi nici nu ştim astăzi sau un partid care va fi lansat mâine, atunci eu mă tem că oamenii din piaţă s-ar simţi un pic duşi de nas. Eu am tot respectul faţă de cei care dorm în piaţă în corturi, dar cred că cei din piaţă trebuie să ia protestul în mâinile lor.”

Europa Liberă: Pot cei din piaţă, cei care protestează nonstop să forţeze mâna celor de la putere să facă ceea ce dictează naţiunea, ceea ce vrea poporul – reforme, să fie pedepsiţi cei vinovaţi? Se cere demisia unor şefi de la Banca Naţională, Procuratura Generală, CNA, instituţii sub ale căror ochi s-a furat miliardul.

Alexandru Cazacu: „Cei din piaţă pot cere şi pot căpăta realizarea acestor obiective doar atunci când vor fi mulţi, când vom avea câteva sute de mii, atunci eu cred că s-ar face auziţi. În rest, se transformă totul mai mult într-un joc politic din care va avea de câştigat mâine un partid de care nu ştim, iar poporul simplu care stă în piaţă va fi, ca de obicei, dus de nas, ceea ce am văzut şi cu alte partide şi am trăit-o noi pe pielea noastră în trecut.”

Europa Liberă: Dar dacă ați fi protestatar şi ați rămâne în aceste corturi peste noapte, până când ați fi gata să protestați? Şi care ar fi primul semnal când aţi spune că sunteți un om împlinit pentru că prin protest ați obţinut ceva?

Alexandru Cazacu: „Protestul este un strigăt şi mai mult nimic. Protestul nu poate face anchete. Protestul nu poate pune la dubă. Protestul nu poate întoarce miliardul. Protestul este o manifestare unde un cetăţean iese şi strigă: „Eu vă văd, daţi înapoi!” sau „Faceţi bine!”. Dar eu cred că rezolvarea adevărată a problemei va fi atunci când se vor autosesiza organele responsabile, se va sesiza, probabil, şi în urma acestor proteste cineva din Uniunea Europeană. Și

Mă tem să nu cădem în cealaltă extremă. Adică, atunci când în fiecare zi te îmbraci de sărbătoare, nu mai este o sărbătoare. Şi atunci când în fiecare zi protestezi, riscăm ca peste jumătate de an cetăţenii să se sature de cei care protestează.

aceştia pot fi factorii influenţi care pot acţiona asupra politicienilor din Moldova. Și, respectiv, dacă nu de bună voie, sub o anumită presiune, aceştia ar schimba situaţia. Altfel protestul nu are niciun sens. Adică, dacă stai într-un cort o zi – eşti protestatar. Stai două – eşti erou. Dacă stai trei sau jumătate de an – deja banalizezi însăşi ideea. Eu mă tem să nu cădem în cealaltă extremă. Adică, atunci când în fiecare zi te îmbraci de sărbătoare, nu mai este o sărbătoare. Şi atunci când în fiecare zi protestezi, riscăm ca peste jumătate de an cetăţenii să se sature de cei care protestează. Pentru că deja există aspecte negative în planul că cineva mâine poate zice: „Nu aveţi de lucru? Uite ce sărăcie e în ţară, uite ce preţuri avem, dar voi staţi în piaţă. Înseamnă că aveţi ceva interese”. Şi cum zice moldoveanul, de obicei: „Voi nu staţi gratis. Cineva vă plăteşte”. Deci, eu mă tem că, peste o perioadă oarecare, vom banaliza chiar şi protestele noastre şi pe urmă riscăm nici să nu ne putem spune oful peste o jumătate de an sau peste un an. Pentru că aceste adunări vor fi văzute fără importanţă sau vor fi oamenii dezamăgiţi, exact cum sunt dezamăgiţi de politicieni, exact cum au fost dezamăgiţi de protestele organizate de PPCD, de Roşca în trecut.”

Europa Liberă: Dacă ziceți că moldovenii pot demonstra că sunt capabili să se apere, poate cei care sunt învinuiţi, cineva dintre dânşii ar fi trebuit să iasă să-şi prezinte demisia de onoare şi se câştiga mai multă încredere în instituţiile statului?

Alexandru Cazacu: „Demisia de onoare se prezintă în ţările civilizate, unde funcţionarii de stat, funcţionarii publici au onoare. Mie îmi pare foarte rău că noi nu prea avem politicieni care într-adevăr au onoare în Republica Moldova să iasă să spună lucrurilor pe nume. Noi vedem jocuri de partid. Noi vedem partide care azi strigă: „Suntem cu poporul!”, iar mâine se întâlnesc prin hoteluri şi fac înţelegeri. Noi vedem situaţii în care poporul este de o parte a baricadei, uitat, sărac, năpăstuit şi furat. Și de altă parte a baricadei sunt politicienii care pentru a-şi pune un ministru de-al lor la un minister oarecare sunt gata să vândă orice idee, să uite de tot ce au promis. Aceasta înseamnă lipsă de verticalitate şi lipsă de demnitate. Respectiv, ce fel de demisie de onoare? Nu. Eu cred că ai noştri se vor ţine de putere atâta timp cât li se va permite sau vor fi scoşi cu sila, nu ştiu. Dar eu m-aş bucura foarte mult să văd politicieni din Republica Moldova care ies în faţa oamenilor şi spun lucrurilor pe nume, care ies şi zic: „Eu îmi dau demisia de onoare, pentru că nu vreau să fac parte dintr-o guvernare coruptă sau dintr-un partid corupt, sau dintr-un minister corupt”. Sunt tânăr, dar oricum, de când mă ţin minte, eu nu prea am văzut politicieni care să facă asemenea gest în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ar putea să apară figuri noi din cadrul diasporei care să vină şi să se antreneze în politică, astfel încât să se vorbească despre actul guvernării ca despre unul în favoarea cetăţeanului?

Alexandru Cazacu: „Să vă spun sincer sau frumos?”

Europa Liberă: Aşa cum gândiți.

Alexandru Cazacu: „Dacă sincer, eu cred că da, ar putea să apară figuri noi din diasporă în politica moldovenească. Dar ele, de obicei, apar doar din faptul că unele partide înţeleg că în diasporă există un procent de votanţi, de alegători. La moment se face doar un joc politic. Însă ar trebui şi ar fi binevenit ca politicienii moldoveni să-şi îndrepte ochii spre diasporă.”

Europa Liberă: Ați fi gata să veniți în politică?

Alexandru Cazacu: „Aş fi gata să vin în politica moldavă doar din punct de vedere patriotic. Pentru că, dacă mă întrebaţi din punct de vedere economic, ar fi dificil să dau un răspuns. Adică un tânăr care s-a realizat peste hotare, un tânăr care are o anumită poziţie într-o ţară europeană, cu un anumit nivel de viaţă în care specialiştii sunt respectaţi, vine, dar trebuie să înţeleagă la ce vine. Şi în plus, eu m-aş teme de riscul să vin să fiu inclus într-o echipă sau într-un partid şi apoi să mi se dicteze în fiecare zi ce să fac. Eu aş risca ca tânăr venit din Europa cu cunoştinţe, cu experienţele mici pe care le am, aş risca să nu mă pot manifesta. Pentru că atunci când partidul zice: „Alexandru, de mâine vei fi la ministerul cutare, dar vei face ceea ce îţi spunem noi”, nu are sens să aduci un asemenea specialist, dacă îi legi mâinile. Dacă aduci un specialist, trebuie să-i dai libertatea să acţioneze. În orice companie de nivel internaţional, administraţia nu mă angajează pentru ca a doua zi să-mi spună ce să fac. Ei mă angajează anume pentru că eu ştiu ce să fac.”

Europa Liberă: Ați putea renunţat la „dacă” şi să spuneți „trebuie”?

Alexandru Cazacu: „Trebuie. Da, trebuie. Noi vom ieşi din această mocirlă doar atunci când în guvern, în Parlament va veni o generaţie nouă, care nu este pătată de acel stigmat comunisto-sovietic, o generaţie care a văzut valori europene, o generaţie care ştie munca şi îşi asumă responsabilităţi şi o generaţie care într-adevăr vrea un nivel de viaţă pentru că ea a trăit deja acest nivel. Fiecare cetăţean moldovean stabilit peste hotare s-ar întoarce mâine acasă şi ar pune umărul să schimbe lucrurile. Pentru că situaţia este dezastruoasă şi nu poţi trăi în asemenea hal în secolul 21. Eu am fost în august în ţară şi la orice colţ am avut motive să rămân cu gura căscată: preţurile sunt de trei ori mai mari decât în Europa, salariile sunt de câteva ori mai mici decât în Europa, pe stradă vezi oameni a căror cultură nu este una europeană. Vezi în stradă oameni care umblă cu insigne comunisto-sovietice ale unui imperiu care a murit demult şi de care nici Rusia nu-şi aminteşte. Eu des călătoresc în Rusia şi nu văd acolo o asemenea propagandă cum se face în Republica Moldova. Şi aceasta vorbeşte despre un nivel de cultură al ţării noastre. Noi creştem tineri de care statul nu se interesează de educaţia pe care o primesc. Eu am mulţi prieteni care spun că vor să plece din ţară.”

Europa Liberă: Aceşti prieteni ai dumneavoastră protestează?

Alexandru Cazacu: „Protestează în suflet, pentru că sunt angajaţi. Şi omul nu poate să protesteze de dimineaţă până seara, să stea în piaţă, pentru că el pierde serviciul, nu are cu ce îşi întreţine familia. Aceasta e problema. Statul Republica Moldova înţelege că oamenii activi şi oamenii care ar putea protesta, şi-ar putea apăra drepturile, sunt ocupaţi, ei nu au timp liber de proteste.”

*

Vă prezentăm și un punct de vedere și din capitala franceză, despre protestele de la Chișinău și clasa politică a Moldovei. Stabilit la Paris, Vitalie Vovc este o persoană foarte activă pe blog și în viața socială a celor două țări, Franța și Republica Moldova. Vitalie Vovc spune că urmărește cu durere noutățile de acasă, durere căreia i se adaugă un multiplicator de neputință.

: „De aici, de departe urmărim cu atenţie şi mare îngrijorare evenimentele din Republica Moldova. Îngrijorare fiindcă nu este cunoscut şi nu este clar pentru moment care va fi rezultatul acestor acţiuni. Partea pozitivă a protestelor este că a apărut o presiune enormă şi acum guvernanţii au înţeles că nu se mai poate continua fără a lua nişte atitudini. Şi mai mult decât atitudini, nişte acţiuni ferme pentru a soluţiona criza profundă şi economică, dar şi politică în care ne pomenim astăzi. Pericolul acum este altul. Pericolul este că, în urma acestor acţiuni, însăşi ideea de integrare europeană poate fi subminată şi, dacă intrăm într-o criză politică, nu se ştie care va fi rezultatul, cum vom ieşi din această criză politică. Şi riscul este ca acest curs pro-european al Republicii Moldova să fie întors în partea cealaltă.”

Europa Liberă: În ce condiţii se poate ajunge într-o criză profundă în Republica Moldova? Atunci când anumite revendicări vor fi puse în aplicare, cele cu caracter politic: demisia guvernului, demisia preşedintelui, dizolvarea Parlamentului, alegeri anticipate?

Vitalie Vovc: „Alegeri anticipate în primul rând. Fiindcă astăzi toate inacţiunile şi pasivitatea autorităţilor de la Chişinău au adus la faptul că anumite forţe revanşarde, anti-europene au o popularitate enormă în rândul populaţiei de rând. Şi în cazul unor alegeri anticipate, riscul este foarte mare cursul pro-european să nu mai fie pe agenda politică a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Ce ar trebui concret să întreprindă instituţiile statului în această situaţie? Cum ar trebui să aplece urechea la revendicările protestatarilor cei din vârful puterii?

Vitalie Vovc: „Nu mai este timp pentru tergiversări de niciun fel. Eu cred că există nişte acţiuni puternice simbolice care trebuie făcute imediat în timpul cel mai apropiat.”

Europa Liberă: Concret ce trebuie să facă guvernanţii?

Vitalie Vovc: „Poate suna puţin bizar, dar trebuie băgaţi sub anchetă toţi acei care se fac responsabili, în primul şi în primul rând, de faimosul jaf al secolului, cum a fost catalogat în toată presa internaţională, începând cu Ilan Shor, autorităţile publice, Drăguţanu. Că sunt câteva autorităţi care ar trebui să controleze ceea ce se întâmplă în domeniul bancar şi financiar.”

Europa Liberă: Dar se zice că pedepsirea cu închisoarea a tuturor celor care figurează în raportul Kroll, aducerea unui procuror european, înfiinţarea unei instituţii anticorupţie condusă tot de străini pot fi făcute în Legislativ. Parlamentul poate face acest lucru.

Vitalie Vovc: „Da. Aceasta trebuie de făcut în mod urgent.”

Europa Liberă: Deci, nu desfiinţarea guvernării?

Vitalie Vovc: „Nu. Desfiinţarea guvernării este un termen foarte vag şi foarte larg. Demisia guvernului acum nu are prea mare sens, din momentul în care este proaspăt instituit. Dar sunt persoane care stau în anumite organisme de stat, care stau de câţiva ani şi au stat acolo şi atunci când a fost vândută Banca de Economii ruşilor, să o spunem pe şleau, au stat şi atunci când au fost făcute acele maşinării financiare care au dus la criza de astăzi. Deci, aceste persoane trebuie trase la răspundere.”

Europa Liberă: Nemulţumirea protestatarilor poate schimba ceva? Ţinând cont de dialogul existent/inexistent între cei care protestează şi cei care guvernează.

Vitalie Vovc: „Trebuie să vedem şi partea pozitivă a acestor proteste, crearea sentimentului de urgenţă şi crearea sentimentului că nu se mai poate continua în acest fel. Lumea, care a ieşit în stradă, nu a ieşit de dragul unor lideri sau de dragul unor persoane care i-au chemat: „Haideţi să venim să protestăm că avem noi un partid de făcut sau vrem să cerem demisia tuturor, alegeri anticipate”. A ieşit pentru că vrea dreptate elementar. Şi atunci această dreptate trebuie începută de undeva. Persoanele, care au stat în vârful băncilor, acei care au operat maşinăriile financiare de la ele trebuie de început.”

Europa Liberă: Ce ar întreprinde Vitalie Vovc, dacă ar fi în fotoliul de şef al guvernului?

Vitalie Vovc: „Dacă aş avea putere multă, aş începe cu aceasta – l-aş băga la dubă pe Ilan Shor, pardon pentru expresie.”

Europa Liberă: Aceasta o fac instituţiile de drept.

Vitalie Vovc: „Nu contează. Dar cineva trebuie să o facă.”

Europa Liberă: Cineva, dar nu premierul.

Vitalie Vovc: „Atunci trebuie demise instituţiile de drept, dacă nu o fac.”

Europa Liberă: Dacă Vitalie Vovc ar fi şef de stat, cum ar proceda în raport cu aceste acţiuni de protest?

Vitalie Vovc: „Cea mai mare eroare a tuturor autorităţilor din Republica Moldova, chiar şi cele care se zic astăzi de bună credinţă, este lipsa de transparenţă. La ce serveşte acum, când domnul preşedinte Nicolae Timofti face publice o serie de scrisori, corespondenţe în care zice: „Oameni buni, eu am fost onest. Eu am încercat, am avertizat”?.. De ce nu le-a făcut publice la timpul acela? Lipsa de încredere în propriul popor este incredibilă. Acum, mă rog, au francezii o frază: „Qui s'excuse, s'accuse” – „Cine se justifică, se acuză”. Este necesară o transparenţă totală în toate aceste decizii şi o verticalitate la toţi oamenii statului, să se comporte aceşti oameni într-adevăr ca oameni responsabili şi oameni cărora le pasă de propriul popor.”

Europa Liberă: Spiritul protestatar se va menţine?

Vitalie Vovc: „Nu sunt prea optimist. Fiindcă atunci când acei din piaţă, care au ieşit, înţeleg că chiar şi acei care îi cheamă la proteste urmăresc alte scopuri, decepţia este mare. Şi eu cred că treptat se va dezumfla acest protest, chiar fiind conştient că ceea ce spun acum poate e supărător pentru unii, cei mai înflăcăraţi care stau în piaţă.”

Europa Liberă: Dacă Vitalie Vovc ar fi în Moldova, ar protesta şi el? Şi cât timp?

Vitalie Vovc: „Nu, eu nu aş protesta. Aş încerca prin mijloacele care îmi stau la dispoziţie să pun presiune asupra instituţiilor statului. Nu aş protesta nu fiindcă nu ader la cerinţele şi la doleanţele oamenilor simpli care au ieşit în stradă, dar nu aş protesta fiindcă nu pot urma anumite persoane pe care le consider compromise. Nu poţi să urmezi nişte pseudo-lideri, care, dacă le urmăreşti atent cariera, biografia, dacă le urmăreşti atent chiar şi declaraţiile de până la protest, îţi dai seama că duc într-un impas.”

Europa Liberă: În diasporă ar putea apărea câteva nume de persoane, personalităţi care să se implice mai activ în politica moldovenească, în speranţa că lucrurile pot fi schimbate în bine?

Vitalie Vovc: „Eu am renunţat de ceva timp să fac această diviziune între oamenii care au rămas în Republica Moldova şi acei emigraţi, fiindcă această diviziune, chiar şi la nivel de lexic, ne face foarte mult rău, ne divizează în primul rând. Eu vorbesc de un popor, de un număr foarte mare de cetăţeni ai Republicii Moldova, indiferent de unde se află ei, în ţară sau peste hotare. Cred că există întotdeauna persoane, un incubator permanent de persoane noi, care ar putea prelua o ştafetă chiar şi în domeniul politic. Trebuie să-i căutăm, fiindcă ştiu şi sunt convins de acest lucru, există suficiente persoane cu verticalitate şi competente chiar şi în Republica Moldova, la Chişinău sau în alte oraşe.”

Europa Liberă: Se zice că politicienii compromişi trebuie scoşi definitiv de pe scena politică. Pot fi ei scoşi?

Vitalie Vovc: „Ei pot fi scoşi doar printr-o informare bună a alegătorului. O persoană politică compromisă trebuie scoasă din circuit.”

Europa Liberă: Poate fi urgentat acest proces al demiterii persoanelor care au pierdut încrederea poporului, prin iniţierea unor pseudo-reforme?

Vitalie Vovc: „E nevoie de mai multă transparenţă şi e nevoie de o mult mai mare activitate a celor care se numesc astăzi societate civilă, pentru a informa populaţia.”