În lipsa unui acord cu FMI un împrumut promis de România

Liderii politici de la Chișinău se contrazic în ceea ce privește posibilitatea ca R.Moldova să beneficieze, totuși, de creditul de 150 de milioane euro promis de București.

Delegaţia Fondului Monetar International se află în continuare în Republica Moldova pentru a evalua situația din economie și cea din sistemul bancar. Delegaţia nu are împuternicire să negociere vreun acord cu FMI, acord de care Moldova are mare nevoie, pentru că i-ar permite să obţină și alte fonduri din străinătate. Fără aceste fonduri, spun unii experţi, situaţia Moldovei s-ar putea înrăutăţi încă și mai tare.

Delegaţia FMI a avut astăzi o întrevedere cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. După întrevedere Candu a declarat că un nou program cu FMI ar putea fi negociat în ianuarie anul viitor. Ceea ce ar însemna că Republica Moldova ar putea să nu mai beneficieze în acest an de fonduri din partea UE şi Băncii Mondiale, de peste 100 de milioane de euro. Atunci când au îngheţat finanțările, UE şi Banca Mondială spuneau că nu le vor relua decât după ce Moldova va semna un nou Acord cu FMI. Soluționarea crizei din sectorul bancar a fost o altă condiţie. Spicherul Andrian Candu a spus astăzi că nu exclude că fondurile europene pot fi dezghețate până la semnarea unui nou Acord cu FMI:

„UE şi Banca Mondială nu sunt neapărat legate de un program cu FMI în finanțările pe care urmează să le facă sau în colaborare. Am avut o experienţă de acest gen, când Banca Mondială sau Comisia europeană solicitau Fondului o scrisoare de confort fără ca noi să avem program. S-ar putea ca până în luna ianuarie, până avem program cu FMI, în situaţia în care noi demonstrăm Fondului că avem progrese şi angajamentele sunt realizabile, că există voinţă politică de a respecta angajamentele asumate, s-ar putea să existe situaţia că Banca Mondială şi UE să solicite Fondului scrisoare de confort pentru a ajuta şi financiar Republica Moldova.”

Câteva zile mai devreme liderul PL Mihai Ghimpu a declarat la o emisiune televizată că fără un memorandum cu FMI Moldova nu va putea accesa nici creditul promis de Guvernul României. Este vorba de împrumutul de 150 de milioane de euro pentru 5 ani cu prima tranşă de 60 de milioane debursate în acest an.

Mihai Ghimpu: „Am ajuns într-o situaţie stupidă. FMI nu permite altor state să acorde credite Republicii Moldova în lipsa unui acord. Au spus „nu” şi României. Am mizat foarte mult pe ajutorul Guvernului României, însă nu este posibil”.

Andrian Candu îl contrazice pe liderul liberalilor, subliniind că acest subiect nu a fost discutat cu delegaţia FMI:

„Nu am o astfel de informaţie. Subiectul nu a fost discutat cu FMI, evident. Nu am informaţie că ar veni astfel de mesaje din partea guvernului României. O să verificăm şi pe parcursul timpul Guvernul Republicii Moldova sper să vină cu o precizare.”

Guvernul Republicii Moldova deocamdată nu a făcut comentarii. Experţii economici, între care şi Roman Chircă, susţin că dacă împrumutul român ar fi fost condiţionat de existenţa unui acord cu FMI, Guvernul României ar fi anunţat acest lucru din timp.

Spicherul Andrian Candu a spus că a discutat cu delegaţia FMI, între altele, despre mai multe pachete de legi care urmează să fie adoptate în Parlament. Între aceste ar fi şi pachetul agricol, a menţionat Candu, fără a oferi mai multe detalii. Pachetul agricol prevede, între altele, cota zero la impozitul pe venit în agricultură şi TVA de 8 la sută pentru toate produsele agricole, măsuri care potrivit experţilor ar putea prejudicia disciplina financiară. Candu nu a precizat dacă aceste prevederi ar putea fi revăzute. Cota TVA în agricultură a fost subiect de discuţii aprinse în 2013 când se purtau negocieri cu FMI. Fondul recomanda TVA de 20 la sută în agricultură, iar Guvernul, în ajun de scrutinul parlamentar, a stabilit taxa de 8 la sută. FMI a criticat Republica Moldova atunci şi pentru alte „cadouri electorale”, inclusiv majorări de salarii şi pensii, care au împovărat bugetul de stat.

Amintim că Republica Moldova a rămas fără un program activ de cooperare cu Fondul Monetar Internaţional în martie 2013, când guvernul Filat a ratat îndeplinirea angajamentele asumate. Unul din angajamentele cheie neîndeplinite era să aducă transparență în sectorul bancar, pentru a putea fi cunoscuți și monitorizați adevărații proprietarii ai băncilor moldovene. În consecință, Moldova nu a mai primit ultima tranșă de ajutoare de aproximativ 76 de milioane de dolari, din creditul de 570 de milioane convenit cu FMI în 2010.

Au existat mai multe tentative din partea autorităţilor moldovene de a relua negocierile cu FMI. La începutul lunii iunie o misiune a FMI mandatată să poarte negocieri şi-a anulat vizita în Moldova după ce, în ajun, premierul de atunci, Chiril Gaburici, şi-a prezentat demisia.

De această dată, demisia guvernatorului BNM a zădărnicit mandatul delegaţiei FMI, care a anunţat că amână pe un termen incert negocierile unui acord de creditare a Republicii Moldova.