Protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi cei din faţa parlamentului au urmărit la câteva monitoare şedinţa de astăzi a parlamentului. Valentina Basiul a stat printre ei şi relatează cum au reacţionat oamenii din cele două tabere.
Aproape fiecare replică din discursul liderului PLDM Vlad Filat a fost comentată, huiduită sau aplaudată în tabăra Platformei civice „Demnitate şi adevăr”, acolo unde câteva zeci de protestatari s-au adunat în faţa unui ecran şi au urmărit atent şedinţa din legislativ.
Eugen Rădeanu nu locuiește în corturi, dar vine periodic la proteste, atunci când are timp liber. Stă în spatele meu şi comentează că Vlad Filat îşi citește testamentul.
„Ei joacă teatru. Toţi trebuie să rămână fără imunitate”.
Europa Liberă: Credeți că după ridicarea imunității va urma ceva?
„Se vor bate între ei oleacă”.
„Multe o să iasă la iveală”.
„Iată-l, acuși mai spune ceva… Vedeți, ei joacă teatru acolo”.
Majoritatea oamenilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale cu care am stat de vorbă cred că ridicarea imunității fruntașului PLDM este o tentativă a puterii de a linişti spiritele. Ei sunt sceptici că dosarul va ajunge prea curând să se finalizeze cu vreo sentinţă şi asta deoarece sunt convinși că justiția este corupă şi controlată politic.
„E puţin asta. E tare puţin”.
Europa Liberă: Ce trebuie să urmeze, cum credeți?
„Trebuie arestați. Şi Plahotniuc, şi Filat, şi toţi ceilalţi care-s complici la toate relele care s-au produs în Moldova”.
„Mi se pare că e o mascare, ca să liniștească poporul. Să răspundă pentru fapte, fiecare trebuie să răspundă”.
„În primul rând justiția să se curețe de hoţii lor. Pe urmă justiţia corectă şi curată să ia după listă pe fiecare”.
„Ar trebui de ridicat imunitate ş-apoi de luat averile, banii să-i întoarcă înapoi, de clarificat care şi cât a furat şi de unde au furat”.
Europa Liberă: Protestatarii de aici când şi-ar lua corturile şi ar pleca acasă? Ce ar trebui să se întâmple?
„Să întoarcă miliardele care s-au furat înapoi, să schimbe Constituția ca să alegem președintele ţării noi, cetățenii, nu ei, şi mai sunt multe lucruri acolo. Ehei, este de lucru pentru ei”.
Mai gălăgioși şi mulțumiți de votul din parlament au fost protestatarii din tabăra socialiştilor şi a Partidului Nostru, care au înconjurat clădirea legislativului ca să nu-l lase pe Vlad Filat să fugă de oamenii legii.
„Sunt fericită, fericită că poporul se trezește, pentru că înțelege că această guvernare ne-a sufocat cu totul şi ne-a adus la limită sărăciei. Eu consider că întreg guvernul trebuie să ajungă în arest. Procuratura şi Centrul Anticorupţie la fel trebuie să răspundă pentru inacțiunea lor. Nu doar Filat a furat, au furat ei toţi împreună”.
Lidia Guriţescu conduce un grup de protestatari veniţi din satul Ciocâlteni, raionul Orhei, în faţa parlamentului. Ea este de părere că oamenii vor renunța la demonstrații doar atunci când vor fi arestați mai mulți factori de decizie şi când vor fi anunţate alegeri anticipate.
„Să-şi dea demisa, toată conducerea ţării să-şi dea demisia”.
Europa Liberă: Şi cine va guverna?
„Facem alegeri anticipate şi alegem altă echipă care să conducă ţara aşa cum trebuie. Dacă n-o să poată, şi pe aceia îi alungăm. Să-i aresteze pe toţi care au furat miliardul, şi nu numai miliardul, dar şi banii pe care i-au împrumutat din Europa. Îmi pare rău şi de europenii care au dat banii, dar nu au controlat ce s-au făcut cu banii în ţară”.
Protestatarii din ambele tabere spun că nu vor renunța la acţiunile lor. Ridicarea imunității parlamentare a fostului premier Vlad Filat este, zic ei, doar ca o frunză care a căzut din copac după prima brumă.