„Franța este în război, dar nu într-un război al civilizațiilor, pentru că acești asasini nu reprezintă vreuna. Sîntem în război împotriva terorismul jihadist care amenință întreaga lume”, a afirmat președintele Franței Francois Hollande.
Vorbind în fața camerelor reunite ale parlamentului francez, Hollande le-a cerut legislatorilor francezi să aprobe prelungirea cu încă trei luni a stării de urgență decretată în Franța după atacurile teroriste care au ucis 132 de oameni vinerea trecută la Paris.
Șeful statului francez a mai spus că e nevoie acum de o singură și largă coaliție internațională care să lupte în Siria, și că în zilele următoare se va înt]lni cu omologii săi american Barack Obama și rus Vlaidmir Putin pentru a discuta chestiunea.
Președintele Franței a spus de asemenea că țara sa dorește controale mai eficiente la granițele externe ale Uniunii Europene, pentru a evita reîntoarcerea la controlul granițelor interne și desființarea Uniunii Europene
Între timp, autoritățile franceze au anunțat că poliția a efectuat descinderi în 168 de locații din Franța după atacurile teroriste de la Paris.
Ministrul de interne Bernard Cazeneuve a afirmat luni 16 noiembrie că 23 de persoane au fost arestate și că mai mult de altele o sută au fost puse în arest la domiciliu.
În Franța sînt căutați acum supraviețuitori ai echipei de teroriști și complici ai grupului care a acționat vineri 13 noiembrie, ucigînd 132 de oameni la un stadion, la o sală de concerte, și în mai multe baruri și restaurante din capitala Franței.
Your browser doesn’t support HTML5
Șapte dintre atacatori au murit, șase din ei prin detonerea de centuri cu explozivi.
Procurorii spun că doi atentatori au fost identificați, dintre care unul fusese pus sub acuzare anterior pentru terorism.
Premierul francez Manuel Valls adeclarat că atacurile de vineri au fost plănuite și organizate din Siria, și că autoritățile se folosesc de cadrul juridic oferit de starea de urgență pentru a interoga persoane care fac parte din mișcarea radicală jihadistă și care propovăduiesc ura față de republica franceză.
„Știm că astfel de operațiuni au fost plănuite și sînt în continuare plănuite nu numai împotriva Franței, dar și împotriva altor state europene”, a spus premierul francez.
Poliția franceză a emis un mandat internațional de arestare pe numele unui bărbat bănuit că ar fi ajutat la organizarea atacurilor de vinerea trecută împreună cu doi dintre frații săi în Belgia.
E vorba de Abdeslam Salah, născut în Belgia, a cărui fotografie a fost publicată în 15 noiembrie.
Autoritățile belgiene au arestat șapte persoane la Bruxelles, după ce două automobile cu numere de înmatriculare belgiene, despre care se crede că au fost folosite în atacuri, au fost descoperite la Paris. Între timp, cinci dintre ele au fost eliberate.ess reported.
Your browser doesn’t support HTML5
Tot din Belgia s-a relatat că poliția a efectuat o masivă operațiune de căutare într-unul din cartierle sărace ale Bruxelului, Mulenbeek, unde fusesră arestați trei suspecți după atacurile de la Paris.
O oficialitate franceză a spus că planificatorul principal al atacurilor de la Paris este Abdelhamid Abaaoud, un belgian despre care se crede că are legătură cu un atac eșuat la bordul unui tren francez de mare în luna august, și cu un alt atac eșuat la o biserică din regiunea pariziană în aprilie.
Până acum a fost dată publicității identitatea a doar unuia dintre atentatori, Ismael Omar Mostefai, de 29 de ani, care locuia la Chartres.
El a fost identificat cu ajutorul amprentei prelevate de la unul din degetele sale, retezat după explozia vestei de sinucigaș.
Ministerul sîrb de interne a anunțat că pașaportul sirian găsit lîngă cadavrul unuia dintre atacatori în fața arenei State de France fusese înregistrat la punctul de graniță Presovo de la frontiera sîrbo-maceodneană în 7 octombrie, unde deținătorul documentului a cerut azil poltic.
Autoritățile grecești au confirmat că pașaportul fusese de asemenea folosit în insula Leros în 3 octombrie.
Între timp, avioane de luptă franceze au efectuat mai multe raiduri de bombardament asupra localității Raqqa din Siria, fieful grupării Statul Islamic, lovind depozite de armament și un centru de instruire.
Gruparea teroristă Statul Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru atacurile de la Paris.
Luxembourg, care deține președinția prin rotație a Uniunii Europene, a anunțat că miniștrii de interne comunitari vor discuta riposta europeană la atacurile sîngeroase de la Paris în cadrul unei reuniuni de urgență convocată pentru 20 noiembrie.
Your browser doesn’t support HTML5
Să consemnăm în încheiere și declarația făcută luni în margiunea summitului G20 din Turcia de către premierul britanic David Cameron, care a spus că liderii țărilor G20 au promis măsuri de contracarare a ideologiei și propagandei teroriste, și măsuri sporite de apărare a popoarelor europene împotriva amenințării venite din partea luptătorilor străini.
Cameron s-a întîlnit la summit-ul G20 cu președintele rus Vladimir Putin, care a spus, citez: „trebuie să ne unim eforturile pentru a lupta împotriva răului care e terorismul; ar fi trebuit să facem asta cu mult timp în urmă”, citat închis.
Premierul britanic a afirmat că deși există încă o „mare prăpastie” între puterile occidentale și Rusia cu privire la care e cea mai bună cale de a pune capăt războiului civil din Siria, există semne ale unei deorințe de compromis de ambele părți.