Analistul politic Leonid Litra, cercetător principal la Institutul de Politică Mondială de la Kiev, declară că geopolitica rămâne factorul determinant în această campanie prezidenţială.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Care e miza şi importanţa acestui scrutin prezidenţial din Republica Moldova?
Leonid Litra: „Este un scrutin foarte important, pentru că reintroduce în circuitul politic o figură importantă, care este cea de preşedinte. Pentru că de la preşedinţia domnului Voronin până acum, am avut un preşedinte mai degrabă simbolic, care nu era capabil să influenţeze situaţia politică într-un mod deosebit. De aceasta, cred că miza acestor alegeri este revenirea în politica din Republica Moldova a unei figuri importante, care va fi un centru de putere în viitorii patru ani.”
Europa Liberă: Pentru că în atribuţiile şefului statului se include şi promovarea politicii externe, cum credeţi, de ce unii candidaţi vor să câştige, mizând pe vectorul politicii externe, fie estic sau vestic? Şi cât e de bine să se pună miza pe geopolitică?
Leonid Litra: „Eu bănuiesc că mulţi dintre cei care pretind la postul de preşedinte o fac anume din cauza că este un subiect foarte discutat în societate. Cam fiecare al doilea alegător are în meniul său un element important, cum este politica externă, toţi vor ca viitorul preşedinte să fie foarte explicit în ceea ce ar urmări în termeni de politică externă. Deci, este un subiect discutat în societate şi nu poate fi omis din discuţiile viitorilor candidaţi, chiar dacă unii ar dori să se axeze mai mult pe probleme interne. Totuşi, societatea în Moldova este destul de polarizată, există viziuni diferite, ambele grupuri, aş spune, sunt în egală măsură puternice. De aceasta politica externă rămâne a fi un subiect de discuţie, atât timp cât nu vom avea o certitudine în societate care trebuie să fie direcţia pe care Republica Moldova ar trebui să o urmeze.”
Europa Liberă: Deşi comunitatea moldovenilor în străinătate este destul de numeroasă, se pare că mulţi dintre cei aflaţi peste hotare nu manifestă suficient interes pentru acest scrutin prezidenţial. De ce candidaţii nu încearcă să motiveze moldovenii din diasporă să participe la vot?
Leonid Litra: „Este o întrebare dificilă. Dar pot doar intui că este vorba de faptul că acei candidaţi, care au posibilitatea de a ajunge la diaspora moldovenească, în special, este vorba de UE şi de Rusia, nu prea au cu ce se lăuda, pentru că există o dezamăgire foarte mare în rândul diasporei faţă de parcursul din ultimii cinci ani al Republicii Moldova şi să nu se întoarcă toată această campanie împotriva lor. Sunt alţi candidaţi, care ar avea mai puţină posibilitate să o facă, dar poate ar fi mult mai apreciaţi în rândul diasporei. Aceasta, cred, e o chestie legată de resursele pe care le au candidaţii, dar şi de interesul diasporei de a face parte din acest proces. Pentru că lumea s-a dezamăgit destul de mult de ceea ce s-a întâmplat, ei au avut o speranţă, au avut nişte planuri, care nu s-au realizat. Din cauza aceasta ei cred că deja nu contează dacă participă sau nu, oricum nu se va schimba nimic. Este o situaţie de dezamăgire profundă.”
Europa Liberă: Şi atunci un milion de voturi pierdute? Cum se răsfrânge această cifră asupra rezultatelor scrutinului?
Leonid Litra: „Poate fi un milion, poate fi şi mai puţin. Pentru că mulţi se află şi acasă, şi peste hotare. Dar cert este că lipsa acestor oameni de la scrutin va fi în beneficiul acelor candidaţi care fac parte din clasa de guvernare în Republica Moldova. Pentru că, de obicei, diaspora este poziţionată mult mai sceptic şi mult mai în opoziţie cu cei care se află la guvernare. Din cauza aceasta, actuala guvernare nu este nici prea mult interesată ca diaspora să participe într-un mod mai activ la acest scrutin.”
Europa Liberă: După 15 ani, cetăţenilor li s-a redat acest drept de a-şi alege preşedintele. Care ar trebui să fie priorităţile viitorului şef de stat ales direct de către popor?
Leonid Litra: „Pentru Republica Moldova sunt foarte multe priorităţi. M-aş axa pe câteva, independenţa justiţiei, care deranjează foarte mult – aceasta ar însemna repunerea instituţiilor de stat în serviciul cetăţeanului. Pentru că până acum ce am văzut, în special, în ultimul un an-doi, am văzut că instituţiile de stat au grijă de cei care guvernează şi după aceasta, cumva, de cetăţeni, dacă este posibil. Aceasta ar însemna reîntoarcerea acestui control al instituţiilor în serviciul cetăţenilor şi independenţa justiţiei. Aici mă refer şi la combaterea corupţiei, bineînţeles, dar, cred, este o derivă deja din prioritatea independenţei justiţiei.”
Europa Liberă: Dumneavoastră, cu altă ocazie, spuneaţi că în lupta cu corupţia s-au implicat mai mult partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, decât demnitarii statului.
Leonid Litra: „Şi, din păcate, nu am niciun motiv să-mi schimb părerea deocamdată. Partenerii de dezvoltare se vor implica şi mai departe, dar ei nu pot substitui acel efort care trebuie să vină din interior. Şi am impresia că în interior în acest moment avem, practic, două găşti, una care se află la guvernare şi una care este în opoziţie, dar care urmăreşte scopuri mai mult revizioniste. Şi impresia mea este că avem dintre candidaţii cu şanse, care au o agendă clar reformistă şi care, cât de cât, reflectă acele priorităţi pe care trebuie să se axeze viitorul preşedinte, este Maia Sandu. În rest, ceilalţi candidaţi cu şanse fie fac parte din grupul coordonatorului executiv, fie fac parte din grupul inamicilor coordonatorului. Din cauza aceasta, acest proces se axează pe nişte priorităţi greşite.”
Europa Liberă: Şi dacă ar fi să continuaţi lista priorităţilor?
Leonid Litra: „Dezvoltarea economică, inclusiv revenirea sau revederea acelei decizii privind întoarcerea miliardului. Pentru că mi se pare o decizie incorectă, injustă faţă de cetăţeni. Și cred că preşedintele ar putea pune anumite puncte pe „i” în acest dosar, dacă va dori, instituţional vorbim. Dar politic va fi o figură puternică care ar putea găsi sprijin în societate, dacă va dori să revizuiască anumite chestii.”