Presa internațională despre scrutinul prezidențial din R.Moldova

Generic – Detail of a pile of international newspapers

Your browser doesn’t support HTML5

Presa internațională despre scrutinul prezidențial din R.Moldova

Scrutinul prezidențial din Republica Moldova a devenit subiect de știri și analize în presa internațională. Ce scrie mass-media din Occident și Rusia despre șansele ambilor candidați, aflați de la Natalia Sergheev.

Vectorii geopolitici ai candidaților la prezidenție au influențat major dezbaterile electorale, după ce liderii pro-europeni nu se mai bucură de încrederea de alta dată din cauza scandalului de corupție ce a ieșit la suprafață în 2014, scrie Matthias Williams într-un articol publicat pe site-ul agenției de știri Reuter. Jurnalistul, care nu ezită să dea prognoza alegerii unui candidat pro-rus în fruntea țării, analizează scrutinul moldovenesc într-un context politic regional, amintind că duminică și bulgarii își aleg președintele, unul dintre candidați tot fiind pro-rus.

Publicația „The New York Times” amintește într-o știre că Rusia „a pedepsit” Republica Moldova, impunând un embargo pe vin, legume și fructe atunci când guvernul de la Chișinău s-a arătat dispus să semneze Acordul de asociere cu UE. „Atât Rusia, cât și Occidentul caută o mai mare influență în această țară săracă, dar situată într-o poziție geostrategică”, conchide autorul.

Ambii candidați și-au construit programul electoral pe vectorii geopolitici, constată agenția rusă știri RIA Novosti. „Cetățenii sunt nemulțumiți de calitatea vieții din țară care scade an de an”, scrie autorul cu referință la date ale unor sondaje sociologice, în care moldovenii spun că „viitorul președinte trebuie să se concentreze mai ales asupra problemelor sociale și economice”.

Scrutinul prezidențial de duminică este o alegere dintre Est și Vest, așa începe o analiză publicată pe site-ul Balkan Insight. Autorul Marian Chiriac scrie că cetățenii caută cu disperare o schimbare. „În timp ce candidații la fotoliul de președinte reprezintă, într-o oarecare măsură, opțiunile pro-europene și pro-ruse, cetățenii de rând vor mai ales un lider în care să aibă încredere”, conchide jurnalistul.

Agenția rusă de știri Regnum prezintă perspectiva locuitorilor din regiunea transnistreană asupra scrutinului prezidențial. În viziunea autorului, ei fac o alegere diferită: dintre un „lichidator pro-rus și un statut în așteptare”.

„E bine cunoscut faptul că alegerile în Moldova tot mai des devin un referendum cu privire la politica externă a țării”, această concluzie o formuleaza expertul Mihai Popșoi, într-o analiză publicată de Eurasia Review. Indiferent de câștigător, politica moldovenească va suferi schimbări considerabile, chiar dacă împuternicirile prezidențiale sunt limitate: „acest scrutin este important fiindcă va stabili scena pentru alegerile parlamentare din 2018, cu condiția că autoritățile nu vor declanșa alegeri anticipate mai devreme”, conchide analistul Mihai Popșoi.