Your browser doesn’t support HTML5
Deși așa-numitele alegeri prezidențiale din regiunea separatistă transnistreană sînt programate pentru duminică 11 decembrie, votul anticipat pentru cei care nu vor putea ajunge la urnele de votare duminică a început marți 6 decembrie
Alegerile de duminică sînt fără precedent în regiunea separatistă, cel puțin din punctul de vedere al numărului de candidați înregistrați: șapte.
La scrutin vor participa însă doar șase, pentru că fostul așa-zis ministru de interne și șef al vămii, Ghenadi Kuzmiciov, a fost scos din cursă de Curtea Supremă de la Tiraspol, care a decis că a încălcat regulile privind campania electorală.
Între candidați se află și o femeie, o premieră pentru regiunea transnistreană. Irina Vasilaki e casnică, șomeră, mamă a trei copii, și spune despre ea însăși că e ...prezicătoare.
Ceilalți candidați sînt foști funcționari în administrația de la Tiraspol.
Sondajele îi dau ca favoriți pe Vadim Krasnoselski, fostul președinte al sovietului suprem, și pe Evgheni Șevciuc, actualul lider al regiunii.
Până să fie ales „președinte”, Șevciuk a fost și el șeful sovietului suprem, și lider al partidului Obnovlenie, care are legături cu cea mai mare companie comercială din regiune, firma Sheriff.
Ceva nu a mers însă bine între Sheriff și Șevciuk, care, după ce a câștigat alegerile prezidențiale pe fondul unei stări de spirit protestatare în societate, a spus că Sheriff a devenit dușmanul lui personal, și a început o luptă cu această firmă, dar și cu lumea afacerilor din regiunea transnistreană în general, o luptă care i-a avut ca victime colaterale pe antreprenorii mici și mijlocii.
Analiștii politici spun că ultima perioadă a mandatului lui Evgheni Șevciuk a intrat în memoria alegătorilor printr-o înrăutățire bruscă a nivelului de viață.
Asta a însemnat între altele reducerea cu 30 la sută a salariilor bugetare și a pensiilor, în contrast cu văruirea în culori vii a clădirilor din Tiraspol și cu iluminatul „artistic” al podurilor.
A mai însemnat scăderea producției industriale, dispariția valutei de la birourile de schimb valutar, ceea ce a dus dezvoltarea pieței valutare negre, și la depreciera rublei transnistreană cu cel puțin 30 la sută.
A mai însemnat și monopolizarea presei.
În memoria colectivă a locuitorilor regiunii transnistrene se află și căsătoria lui Șevciuc cu mai vechea sa colegă și parteneră de idei, fosta șefă a diplomației regiunii, Nina Ștanski. Cei doi au o fiică, Sofia.
Principala lozincă a liderului transnistrean e „Unica alegere este Șevciuk!”.
Potrivit unui sondaj al centrului rusesc de cercetare a opiniei publice VȚIOM, principalul favorit al scrutinului de duminică este însă Vadim Krasnoselski, care înainte de a deveni șeful al sovietului suprem în 2015, a fost așa-zisul ministru de interne între 2007-2012.
E susținut pentru funcția de „președinte” de șefii comisiilor de specialitate din legislativ, care vor să devină membri ai echipei lui prezidențiale în cazul victoriei în alegeri.
Echipa lui Krasnoselski a scos la iveală în cadrul unor anchete parlamentare mai multe scheme netransparente prin care membri ai executivului și alți prieteni ai lui Șevciuk ar fi făcut tranzacții ilicite cu bani de la buget trimiși în zone off-shore.
Krasnoselski promite să readucă lucrurile în cadrul legal, e principalul lui mesaj de campanie.
Programul „popular” propus de Krasnoselski include acțiuni orientate spre susținerea socială a populației regiunii – 1000 de metri cubi de gaze gratuite pentru pensionari, compensații bănești pentru reducerile de 30 la sută din salarii și pensii, revenirea la călătoria gratuită în transportul public pentru categoriile sociale vulnerabile.
Lozinca electorală a lui Krasnoselski este „Să-i asculți pe oameni, să lucrezi pentru oameni”.
În afară de Irina Vasilaki, care are un videoblog și comunică virtual cu alegătorii, ceilalți candidați sînt de meserie juriști – procurorul regiunii, Alexandr Deli, directorul filialei de la Tiraspol a Academiei juridice de la Odesa, Vladimir Grigoriev, care anterior a condus curtea constituțională de la Tiraspol.
Mai este și liderul Partidului Comunist, Oleg Horjan, deputat în sovietul suprem. Echipa de campanie a lui Horjan a declarat postului local de televiziune TSV că acesta și Șevciuk au același sediu de campanie.
Lozinca procurorului Alexandr Deli este „A fost ordine și am avut demnitate, a venit timpul să-l alegem pe Deli”. Vladimir Grigoriev are ca slogan electoral: „Deschis, corect, conform legii”.
Oleg Horjan, care are imaginea unui personaj politic mereu în confruntare cu cineva, a ales lozinca „Împreună vom învinge!”
În 10 decembrie campania electorală este interzisă.
Secțiile de votare se deschid în 11 decembrie la ora 8 dimineața.
Pragul electoral pentru validarea alegerilor a fost redus de la 50 la 25 la sută. Pentru victoria din primul tur candidatul are nevoie de susținerea a 50 la sută + un alegător.
Potrivit datelor comisiei electorale de la Tiraspol, numărul locuitorilor regiunii transnistrene cu drept de vot este de 417.022. Cifra este contestată însă de cei care susțin că în regiune nu locuiesc mai mult de 350.000 de oameni, inclusiv copiii.