Ruslan Milcenko: „Când se tergiversează un dosar la mijloc sunt interese financiare ale celor care au participat la acest furt”

Un interviu cu preşedintele Centrului de Informare „Аналитика и безопасность” (Analiză şi Securitate ) de la Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus miercuri că este la curent cu acuzațiile moldovene că Moscova nu ar fi ajutat la cercetarea spălării celor 22 de miliarde de dolari veniți din Rusia – adăugând că el nu are informații pe această temă și că Chișinăul ar trebuie să se adreseze „anchetatorilor”. Ce a precedat această remarcă a lui Peskov, în relatarea corespondentei noastre.

Europa Liberă: Dle Milcenko, autorităţile de la Chişinău insistă că serviciile ruseşti ar împiedica buna desfăşurare a anchetei privind spălarea a peste 20 de miliarde din Federaţia Rusă şi că ar face acest lucru interesat. De ce s-ar întâmpla asta?

Ruslan Milcenko: „De fapt, în prezent are loc un ping-pong de acuzaţii în privinţa acestui dosar, pentru că au fost atinse interesele unor persoane destul de influente. Înţelegeţi şi singură, atunci când se fură o sumă atât de mare, o parte din bani pot fi folosiţi pentru a „hotărî” aceste probleme, inclusiv pentru a influenţa felul în care se derulează urmărirea penală. Altfel spus, pot fi ascunse anumite urme prin coruperea funcţionarilor sau, pur şi simplu, cumpărarea angajaţilor din cadrul instituţiilor de forţă dintr-o ţară sau alta.

Atunci când întrebi anchetatorii noştri de ce investigaţia se derulează atât de greu, ei vor arăta cu degetul spre colegii din Republica Moldova. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul anchetatorilor de la Chişinău. Trebuie să înţelegeţi că atunci când se tergiversează un dosar, există un acord al ambelor părţi, or, atât unii, cât şi alţii, pot să găsească foarte multe dovezi şi fără ajutor din exterior pentru a trage la răspundere pe cei implicaţi în furt. Prin urmare, arătatul cu degetul spre celălalt este o poziţie foarte comodă şi pentru unii, şi pentru alţii. Cred că la mijloc sunt interese financiare ale persoanelor care au participat la acest furt şi care, se pare, au ales o asemenea strategie.”

Your browser doesn’t support HTML5

Interviurile Europei Libere: Ruslan Milcenko (Centrul de Informare „Analiză și Securitate) răspunde întrebărilor Dianei Răileanu

Europa Liberă: Deci, din punctul Dvs de vedere, fără o colaborare între anchetatorii ruşi şi cei moldoveni e posibilă investigarea eficientă a cazului?

Ruslan Milcenko: „Din punctul meu de vedere, este posibil, pentru că investigaţia pare să aibă o bază solidă şi atât unii, cât şi alţii au acces la foarte multe informaţii şi date din dosar. În plus, din cate ştiu, au fost interogate multe persoane, deci, cred că s-ar putea face mai multe. Din câte îmi dau seama, însă, la mijloc ar fi o strategie pentru ca dosarul să fie tergiversat cu bună intenţie.

De ce credeţi că în paralel se desfăşoară o anchetă reportericească? De ce credeţi că jurnaliştii de la „Novaia Gazeta” atât de atent urmăresc cazul? Poate pentru că înţeleg că există o înţelegere ascunsă de tergiversare a dosarului şi de tragere la răspundere a unor ţapi ispăşitori, care, de fapt, au avut roluri nesemnificative în toată această schemă. Totul se face în acest fel pentru ca persoanele care stau în spatele furtului să scape basma curată.”

Europa Liberă: Dle Milcenko, pe de altă parte, în Republica Moldova deja dosarele a 14 judecători au ajuns în instanţă, la fel şi în cazul a doi executori judecătoreşti. Dacă ne uităm la Federaţia Rusă, nu există prea multe dosare pe acest caz. Colegii de la „Novaia Gazeta” scriu că dosarul avansează cu greu. Din punctul Dvs de vedere, cum se explică acest lucru?

Ruslan Milcenko: „Totul e posibil, pe de altă parte, trebuie să înţelegeţi că judecătorii au fost doar un instrument în mâinile celor care au furat aceste miliarde. Magistraţii ce făceau? Pentru o anumită sumă de bani pur şi simplu emiteau o decizie falsă. Pun la îndoială că aceşti magistraţi chiar făceau parte din grupul persoanelor care „spălau” aceste miliarde. Sunt implicate persoane cu funcţii foarte înalte şi apropiate puterii atât în Republica Moldova, cât şi în Federaţia Rusă. Or, cred că-i imposibil ca în schemă să fie implicaţi simpli cetăţeni. E vorba de cei care au acces la resurse administrative, care au legături.

În Republica Moldova au fost arestaţi judecători? Şi în Federaţia Rusă poate va ajunge după gratii un bancher care a fost implicat în transferarea banilor. Trebuie să înţelegeţi că nu acesta ar fi trebuit să fie scopul final al anchetei, ori, cei care au organizat toată schema sunt persoane din anturajul puterii. Faptul că au fost intentate dosare împotriva unor judecători… vă daţi seama că aceştia erau doar nişte executanţi în toată schema. Scopul anchetatorilor este să „dezgroape” întreaga schemă, însă pun la îndoială că vor fi lăsaţi să facă acest lucru. Judecătorii au fost arestaţi pentru că scandalul a ajuns la un nivel internaţional, dar anchetatorii ar trebui să meargă mai departe, pentru că nu magistraţii se ocupau de spălarea banilor.”

Europa Liberă: Tocmai asta vroiam să vă întreb: cât de optimist sunteţi că dosarul va fi dus la bun sfârşit şi că cei care stau cu adevărat în spatele furtului de miliarde vor fi traşi la răspundere? Pentru că schema a funcţionat între anii 2010-2014, astăzi suntem în 2017. Mulţi ar putea spune că este cam târziu…

Ruslan Milcenko: „Cum pot să fiu optimist dacă vedem cu toţii că se tergiversează ancheta? Asemenea cazuri vor fi duse la bun sfârşit, iar persoanele vinovate - trase la răspundere, doar atunci când cei care stau în spatele schemei de furt internaţional vor pierde accesul la resursele administrative, nu vor mai avea legături şi nu vor mai putea corupe persoane din instituţii de forţă, inclusiv la nivelul unor generali sau miniştri, deci, când aceste legături vor fi pierdute, vom putea crede că acest dosar va fi dus la un final logic. Astăzi însă sunt mai pesimist, pentru că a trecut foarte mult timp şi o parte din bani care au fost furaţi deja sunt puşi în circuit. În plus, sunt folosiţi pentru protejarea persoanelor care sunt implicate în schemă.”