Portalul de mare audiență RBC din Rusia scrie despre implicarea unor bănci importante din Marea Britanie în numita „schemă moldovenească” de spălare a banilor de proveniență rusească. „Companiile britanice au jucat un rol major în această schemă de spălare de bani”, scrie RBC, cu referire la ziarul englez The Guardian.
„Cea mai mare schemă de spălare de bani din estul Europei” – așa este intitulat un articol publicat de agenția de știri ucraineană UNIAN. Jurnaliștii scriu că în Moldova, din cauza nivelului jos de trai, așa-zisele „servicii de corupție” ar fi mai ieftine. „Un judecător moldovean costă mai puțin decât un vameș rus”, asta spune o sursă rusă, citată de UNIAN.
Ziarul „Golos Armenii” publică un articol scurt în care se scrie că metodele folosite în această fraudă s-ar regăsi și în unele cazuri de corupție din Armenia. „Din punct de vedere tehnic, această schemă nu încalcă legea”, afirmă expertul Aleksandr Amarean, citat în material. După părerea lui, problema constă în faptul că instanțele de judecată „nu au împuterniciri să verifice tipul de tranzacții dintre creditor și debitor”.
În opinia jurnaliștilor de la portalul ucrainean ONLINE.ua, serviciul secret al lui Putin, demnitari de stat și oligarhi sunt cei responsabili de spălarea banilor din Rusia. Citez: „Între timp, pe rețelele de socializare, internauții fac glume pe seama lui Putin, care se face că luptă cu corupția”, scrie ONLINE.ua.
Deși în Moldova se vorbește de corupție la nivel înalt de stat, consecințele de pe urma unor astfel de scheme ajung pe spatele altora, asta scrie într-un articol de pe portalul rus „A.R.T”, unde se publică știri despre off-shore-uri. Citez: „Numele grele care răsună în presă încetul cu încetul vor dispărea din știri, dar pentru majoritatea cetățenilor se vor strânge șuruburile, iar regulile de joc vor deveni mai dure”. După părerea portalului „A.R.T”, transparența selectivă a devenit o tendință modernă.
Redacția rusă a BBC se întreabă de ce în Rusia acest dosar nu s-a soldat cu un scandal major de corupție. „În Rusia, ancheta se desfășoară foarte lent”, scriu jurnaliștii într-un articol. Roman Anin de la ziarul rus Novaya Gazeta, unul dintre autorii investigației la acest subiect, explică asta prin faptul că jumătate din economia țării este „în umbră”. Citez: „Serviciul FSB nu este unul omogen. Oamenii de acolo lucrează după principii etice diferite. În timp ce unele persoane investighează dosare în mod responsabil, alții încearcă să-i oprească”, afirmă Anin, citat de BBC.
„Revoltă la spălătorie” – acesta e titlul unei analize publicate de jurnalistul Serghei Ilcenko pe portalul ucrainean „Delovaia Stolița”. În opinia lui, este vorba de o nouă etapă de scoatere a Republicii Moldova de sub controlul Federației Ruse. Ilcenko a adăugat că Kremlinul dorește în mod clar să schimbe puterea la Chișinău, ca să aibă oameni mai loiali și să recapete controlul asupra așa-zisului „laundromat”. Jurnalistul spune că este surprins de hărnicia autorităților locale în dosarul respectiv, citez: „În spatele acestor eforturi cu siguranță stau structuri occidentale, care cunosc bine pericolul banilor lui Putin ca și instrument a criminalității internaționale”.