Republica Moldova se clasează pe locul 80 în lume într-un nou clasament al libertății presei alcătuit de organizația „Reporteri fără frontiere”, cu sediul la Paris. Față de anul trecut, Moldova a coborât patru locuri și se află în categoria țărilor cu „probleme notabile”.
Vecina de la vest, România, este în urcare cu trei locuri față de anul trecut și a ajuns pe locul 46, făcând parte din grupul țărilor cu presa cea mai liberă din lume, cu doar două-trei locuri în urma Marii Britanii și Statelor Unite, dar înaintea unor țări cu tradiție democratică mai îndelungată precum Italia, Grecia sau Japonia și a colegelor post-comuniste: Polonia, Ungaria sau Bulgaria.
Your browser doesn’t support HTML5
Ucraina se află în clasament cu peste 20 de locuri în urma Moldovei, la poziția 102, în urcare cu cinci locuri, fiind și ea în categoria țărilor „cu probleme”, ca și Moldova.
Ca mai toate clasamentele democrației, libertății și prosperității, și acesta este dominat de țările din nordul Europei: Norvegia, Suedia, Finlanda și Danemarca. În ultima cincime a clasamentului mondial, a țărilor cu probleme foarte grave în ce privește presa se află un bloc de șapte foste republici sovietice: cele din Asia Centrală, Azerbaidjan, Belarus, Rusia, țări în conflict precum Siria, țări dominate de regimuri religioase ca Iranul, iar la coadă de tot sunt Eritreea și Coreea de Nord.
Autorii raportului spun că față de anul trecut a apărut o nouă tendință îngrijorătoare, anume declinul libertății presei în țări considerate democratice, precum Statele Unite, Marea Britanie sau Noua Zeelandă.
„Venirea la putere a lui Donald Trump în Statele Unite și campania pentru Brexit în Marea Britanie au fost marcate de atacuri la nivel înalt împotriva presei și un discurs anti-presă toxic, care au împins lumea într-o nouă eră de post-adevăr, dezinformare și știri false”, spun autorii raportului.
„Libertatea presei a dat înapoi în țările unde a triumfat modelul liderului autoritar. Polonia lui Jaroslaw Kaczynski… a coborât cu șapte locuri în 2017… Ungaria lui Viktor Orban, cu patru locuri, iar Tanzania lui John Magufuli, cu 12”, constată raportul, amintind în aceeași categorie Turcia lui Tayyip Erdogan, pe care o numește „cea mai mare închisoare de jurnaliști profesioniști” - și Rusia lui Vladimir Putin. Siria, pe locul 177 în lume, este considerată țara cea mai periculoasă pentru jurnaliști, din cauza conflictului care durează de șase ani.
Printre puținele semnale pozitive din raport se numără progresul relativ rapid al libertății presei în UE și Balcani în ultimii ani. Potrivit unui indice calculat de „Reporteri fără frontiere”, în 2013-2017 această regiune a cunoscut o îmbunătățire a scorului libertății de 17,5%m, mult peste rata de 8,7% a regiunii Europei de Est și Asiei Centrale, în care este cuprinsă, pentru autorii raportului, și Republica Moldova.