Your browser doesn’t support HTML5
Urmarea a unui acord semnat azi între Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Politehnica din București și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, tinerii înmatriculați la studii de master vor putea studia programe comune și obține concomitent diploma din partea UTM și din partea unei dintre cele două universități din România. Acordul a fost semnat pentru o perioadă de cinci ani, rectorii spun însă că vor încerca să aplice această formă de colaborare și pentru studiile de licență.
Chiar din acest an, studenții de la Universitatea Tehnică care fac masterul pot solicita un program comun de instruire, adică un an de studii la UTM și celălalt în București sau Suceava. Această opțiune este valabilă pentru specializări în ingineria electrică, energie și mediu, electroenergetică, securitatea produselor alimentare, administrarea afacerilor și tehnologii informaționale.
Rectorul Universității Tehnice, Viorel Bostan, spune că această colaborare le deschide tinerilor o fereastră de noi oportunități. Sintagma aceasta, preluată din limba engleză, însemnă, de fapt, șanse suplimentare de carieră grație unei diplome recunoscute la nivel european, atât de râvnită de tinerii care aleg să plece la studii peste Prut:
„În primul rând, este o alternativă pentru ei, de a nu pleca la o universitate, dar în schimb au posibilitatea să învețe concomitent la două universități, fiind aici, acasă, și, de asemenea, să beneficieze de avantajele pe care le oferă fiecare universitate în parte. Ambele universități au avantajele și dezavantajele lor și atunci, fiind expus la două metode de predare, la două filosofii, la două idei, două comunități academice, doar îți îmbogățești experiența.”
Studenții care vor opta pentru această formulă de studii ar urma să se pregătească pentru două examene de diplomă și pe parcursul studiilor să susțină diferențele la disciplinele care nu au fost predate la UTM.
Mihnea-Cosmin Costoiu, rector al Universității Politehnica din Bucureşti, crede că această înțelegere de colaborare ar trebui să fie și un semnal pentru autoritățile din ambele state - să susțină ingineria, pentru că există o criză de ingineri pe piața forței de muncă.
Absolvind un asemenea program de studii, tinerii își măresc garantat șansele de a obține un loc de muncă cu perspective:
„Dincolo de studii, de cursurile efective, noi oferim un stagiu de practică extrem de puternic oferit în companii din România pentru studenții din Republica Moldova. Le deschide perspectiva recunoașterii diplomei peste tot în Uniunea Europeană sau în Statele Unite, ci și o angajabilitate foarte mare în companiile care sunt în România și în Republica Moldova, ca în momentul în care se întorc să poată să aibă acces pe piața de muncă mult mai rapid.”
Deocamdată, rectorii au convenit doar asupra specializărilor pe care le vor pune la dispoziția masteranzilor, pentru că numărul de locuri va depinde de interesul studenților pentru acest program comun.
La Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, bunăoară, spune rectorul Valentin Popa ar putea fi primiți câteva zice de tineri:
„Vom vedea câți anume vor fi doritori, dar noi suntem dispuși să acceptăm și până la 100 de studenți în cele cinci programe de master pe care le avem în momentul de față negociate. Nu înseamnă că ne vom limita la aceste programe de master. Putem să continuăm dacă această soluție este una de succes și dacă și studenții din Republica Moldova o doresc.”
Universitatea Tehnică din Moldova este la primul acord de acest fel și așa cum spune rectorul Viorel Bostan deja se negociază cooperări similare cu universități din Germania, Olanda și Danemarca. În Chișinău, același program pentru studenții de la master mai este accesibil la Universitatea de Stat din Moldova.
Dar si Programele de mobilitate academică, care înseamnă că studenții învață un semestru într-o universitate de peste hotare, sunt practicate la majoritatea instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova.