Your browser doesn’t support HTML5
„Urban Mithology, Volume One” este albumul de debut și primul din cele doar două - din păcate - ale unui supergrup format în 2007 de ghitaristul Vernon Reid, basistul Jamaaladeen Tacuma și bateristul Grant Calvin Weston, sub numele de Free Form Funky Freqs.
„Urban Mithology, Volume One” e de fapt exact a treia oară când acești trei muzicieni au cântat împeună.
Prima a fost în cadrul unui concert de susținere a acum defunctului club Tonic din New York, unde au cântat fără să repete înainte. A doua oară a fost la un alt club care acum nu mai există, Tritone din Philadelphia, unde au cântat tot așa, fără să repete înainte.
Într-un interviu pentru Digital First Media, Vernon Reid a explicat că el, Jamaaladeen Tacuma și Grant Calvin Weston s-au întîlnit prin intermediul „familiei” muzicale a saxofonistului american Ornette Coleman, unui din pionierii free jazz-ului: Tacuma și Eston au cântat cu Coleman, iar Vernon Reid cu bateristul Ronald Shannon Jackson, care a cântat și el cu Ornette Coleman.
În același interviu, Reid mai spune, citez: „sîntem un trio complet improvizat. Singura dată când cântăm împreună e atunci când sîntem pe scenă. Nu facem proba de sunet împreună, ci individual, sau pe perechi, e chiar unic.”
Improvizație pură, așadar, în formă de hard rock, punk, funk și evident jazz, pe un disc numit la apariția lui de unul din cronicarii muzicali un „album monstru” care va deveni unul din clasicii din undeground.
La zece ani de la apariția lui, se poate spune că exact asta e.
O precizare la sfîrșit: Vernon Reid e ghitaristul singurei trupe de hard rock din lume alcătuită numai din negri, Living Colour, despre care am mai vorbit la Dicționarul de sunete rare.
Noi ascultăm acum piesa „Chump Chank Chunk”, cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol ea va fi urmată de piesele „Don Cheadle” și „Ghost Sign Crossroad”.
Doamnelor și domnilor, Free Form Funky Freqs!