Linkuri accesibilitate

Aksak Maboul


Aksak Maboul peinture (http://www.crammed.be).
Aksak Maboul peinture (http://www.crammed.be).

O teză haotică împotriva purismului și în favoarea explorării nesfîrșite a sunetului.

Aksak Maboul
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:15:22 0:00

Aksak Maboul e un grup belgian de rock de avangardă, înființat de Marc Hollander și Vincent Kenis în 1977.

Au patru albume la activ, „Onze danses pour combattre la migrane” (1977), „Un peu de l'âme des bandits” (1980), „Ex-Futur Album” (lansat sub numele de Véronique Vincent & Aksak Maboul în 2014).

Sintagma „rock de avangardă” e improprie aici, pentru că limitează: muzica acestor oameni e nu numai rock de avangardă, ci o „aglomerare post-punk experimentală de free jazz, rock de avangardă, muzică clasică, influențe din Orientul Mijlociu, voci bulgărești și Delta Blues, plus ceea ce lui Hollander îi place să spună că e fake African”, cum aflăm de la Beverly Bryan, care scrie prezentarea albumul „Un peu de l'âme des bandits” publicată pe platforma Bandcam.com.

De fapt, continuă Beverly Bryan, fără Aksak Maboul și fără „Un peu de l'âme des bandits”, astăzi nu am fi avut acea faimoasă casă de discuri belgiană numită Crammed Discs, înființată de Marc Hollander în 1981 numai pentru a lansa acest album.

Crammed Discs are un catalog de artiști despre care a căror muzică se poate spune că poartă amprenta acelei aglomerări post-punk experimentale de care am amintit adineaori.

Crammed Discs, adică „o teză haotică împotriva purismului și în favoarea explorării nesfîrșite a sunetului.”

Noi ascultăm acum „A Modern Lesson”, urmată în ordine de piesele „Palmiers en pots” și „Alluvions”, de pe albumul „Un peu de l'âme des bandits”, din 1980.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG