Donald Trump continuă să domine Partidul Republican

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, în prima sa apariție politică după încheierea mandatului, Conferința Acțiunii Politice Conservatoare, Orlando, Florida, 28 februarie 2021.

Ce se intimplă în spațiul politic american este relevant pentru măsura în care se poate conta, pe termen lung, pe ceea ce administrația Biden intreprinde, pe plan intern si international.

La democrați, cel puțin pînă acum, Biden pare să exercite control asupra partidului. Republicanii însă traversează, cel puțin deocamdată, o criză de identitate.

Schimbarea preconizată săptămîna aceasta, în conducerea din Cameră, unde Liz Cheney va pierde poziția a treia din grupul parlamentar în favoarea deputatei de New York Elise Stefanik, demonstrează evoluția partidului. Cheney are un palmares de voturi conservatoare, de dreapta, mai ridicat decît Stefanik, ea votînd cu politici ale fostului președinte Trump mai des decit cea care o va înlocui.

### Vezi și... ### Trump fără Facebook - pentru moment

Dar ceea ce Cheney refuză să facă este să valideze ideea că Donald Trump ar fi fost furat la alegeri, că scrutinul ar fi fost fraudat. Stefanik o face.

De aici și concluzia că fostul șef al statului controlează încă Partidul Republican și că ceea ce contează pentru el nu este aderența la politici conservatoare, ci fidelitatea față de lider.

Dar și în interiorul acestei supoziții există nuanțe. Întrebat de curînd dacă colegii săi din Camera Reprezentanților chiar cred că alegerile au fost fraudate, deputatul republican Adam Kinziger, care ca și Cheney denunță aceste alegații, a spus că doar vreo cinci colegi o fac.

Și-atunci de unde majoritatea care va face posibilă înlocuirea lui Cheney? Răspunsul este un efect psihologic de domino. Circa 70% dintre alegatorii republicani susțin, in sondaje, că alegerile au fost furate. Cea mai mare parte a acestora o fac din rațiuni pur partizane, pentru că identifică interesul partidului cu persoana lui Trump, ca intr-un cult. Cît timp acest număr se menține ridicat, politicienii se văd obligați să se deplaseze acolo unde electoratul se află și nu indrăznesc să se opună lui Donald Trump.

Atîta vreme cît politica va continua să fie privită ca un sport, in care cel mai important e să ții cu echipa, Trump va continua să profite, indiferent dacă își propune sau nu să mai candideze vreodată. Cei cîțiva oponenți pot opta fie să rămînă la periferia partidului sau să piardă chiar locul in Congres, fie sa creeze un nou partid, care insă ar avea mari dificultăți în sistemul american să cîstige alegeri.

Între timp, chiar dacă reprezintă opțiunea unei minorități, ce-i drept una gălăgioasă, Donald Trump continuă să domine partidul, oferindu-i o imagine certată cu normele democratice.