„Condamnăm razboiul” [din Ucraina], iar „cât războiul continuă, vom ajuta cât putem, cu ce putem”, a declarat președinta Maia Sandu la conferința de presă organizată luni, în ziua care - tot prin decret prezidențial – în R. Moldova sunt comemorate victimele invaziei rusești din Ucraina. Maia Sandu a precizat că este mesajul pe care i l-a transmis și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, privind poziția R. Moldova față de războiul din țara vecină.
Președinta a precizat că „în tot ceea ce ține de sistemul financiar, sistemul bancar”, R. Moldova „respectă în totalitate” sancțiunile internaționale impuse Rusiei, ca urmare a invaziei din Ucraina, inclusiv cele care privesc excluderea unor bănci rusești din sistemul internațional de tranzacții interbancare SWIFT cât și „VISA si MasterCard” – companiile de cărți de credit care și-au suspendat activitatea în Rusia.
„Nu vom permite ocolirea sancțiunilor” a asigurat președinta Maia Sandu, reamintind însă că „pentru moment, nu putem face nimic pe subiectul importului de gaze, unde suntem dependenți de o singură sursă, Gazprom”.
Într-un interviu pentru radio Europa Liberă difuzat duminică, 3 aprilie, ambasadorul Ucrainei la Chișinău Marko Şevcenko a afirmat că „este decizia” guvernului de la Chișinău de a se alătura sau nu sancțiunilor internaționale, însă nu trebuie să se uite că „în acest gen de război, când inamicul este cu mult superior în resurse, unul dintre cei mai importanți factori este ajutorul (...) extern”.
Duminică, 3 aprilie, președinția Republicii Moldova a dat publicității un comunicat care condamnă „masacrul din orașul Bucea de lângă Kiev. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanității, la fel cum condamnă acest război ilegal și neprovocat, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, se spune în comunicatul citat.