Deputatul PAS Oazu Nantoi a spus Europei Libere că ședința a fost una „neoficială”, „neplanificată” și că nu au fost luate „decizii istorice”.
Potrivit lui, discuțiile s-au referit la criza energetică, protestele antiguvernamentale organizate de Partidul Șor și la scurgerile de informații după spargerea conturilor de Telegram ale mai multor demnitari.
Întrebat de ce ședința a avut loc duminică seara, la președinție, Nantoi a reiterat caracterul informal al discuțiilor, spunând că guvernarea a decis să poarte mai des asemenea discuții, pentru a înțelege mai bine starea de spirit din societate și cum să acționeze în continuare.
### Vezi și... ### Ursula von der Leyen: „Moldova este parte a familiei noastre europene și familia se unește în vremuri grele”Mai mulți deputați PAS s-au adunat duminică seara la președinta Maia Sandu, fosta șefă a partidului. Când au ieșit, s-au ferit să dea detalii jurnaliștilor, negând că ar urma demisia guvernului și schimbarea premierului, așa cum s-a speculat în presă.
Într-un comunicat emis luni dimineață, PAS a recunoscut, totuși, că la ședință „s-a discutat și despre modul în care poate fi îmbunătățită performanța unor ministere”.
„În contextul șantajului energetic împotriva Republicii Moldova pus la cale de Rusia și a încercărilor grupării hoției și războiului de a crea haos în țară, au fost discutate soluțiile care vor fi adoptate în cel mai scurt timp pentru a asigura liniștea și pacea în țară”, se mai arată în comunicatul de câteva rânduri.
Ședința nocturnă a PAS la președinție a venit după ce au fost sparte conturile de Telegram al Maiei Sandu și altor demnitari de vârf, fiind făcute publice postări despre presupuse practici incorecte ale ministrului justiției, Sergiu Litvinenco – de pildă, falsificarea concursului pentru postul de procuror anticorupție – acuzații negate ferm de cel vizat.
PSRM: „Maia Sandu continuă să conducă PAS”
Analistul politic Veaceslav Berbeca de la IDIS „Viitorul” crede că scurgerile de pe Telegram constituie motivul principal al convocării PAS, care încearcă acum să găsească soluții la mai multe probleme, cum ar fi șantajul energetic, criticile aduse unor membri ai guvernului, încercările opoziției de a destabiliza situația politică și neînțelegerile din interiorul guvernării.
„Partidul de la guvernare încearcă să găsească soluții la toate aceste probleme și să vină, probabil, cu niște reacții, să prevină anumite probleme care ar putea duce la degradarea situației politice și economice”, a declarat Berbeca pentru Europa Liberă.
Nici președinta Maia Sandu, nici prim-ministra Natalia Gavrilița nu au oferit detalii despre ședința de duminică.
### Vezi și... ### Percheziții la sediul PSRM într-o cauză privind finanțarea ilegală a partiduluiSocialiștii, care reprezintă cea mai mare fracțiune de opoziție, au spus, într-un comunicat, că aceasta ar demonstra „cât de profundă este criza din interiorul partidului de la guvernare”. PSRM o acuză pe Maia Sandu că ar continua să conducă PAS „contrar legii și propriilor declarații, folosind tactica oligarhului fugar Vlad Plahotniuc de organizare a ședințelor nocturne, cu chemarea la covor a miniștrilor și deputaților PAS”.
Remanierile guvernamentale se lasă așteptate
Analistul politic Valeriu Pașa de la comunitatea WatchDog este de părere că remanierea întregului guvern era necesară încă acum câteva luni, dar a exclus că o astfel de decizie ar fi fost luată în urma consultărilor de duminică a președintei cu majoritatea parlamentară.
„În fracțiunea PAS sunt foarte mulți oameni care nu au simțul realității...”Valeriu Pașa
„Din ce înțeleg eu, până la această etapă, niciun fel de decizii adecvate situației politice în care se află astăzi Republica Moldova nu au fost luate. Deciziile la care s-a făcut aluzie după ședință reflectă o percepție foarte denaturată a realității politice, sociale, economice din R. Moldova și care sunt tendințele de dezvoltare a lucrurilor în rândul majorității parlamentare. Impresia mea că în fracțiunea PAS sunt foarte mulți oameni care nu au simțul realității”, a comentat Pașa Europei Libere.
Șefa cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, anunța posibile remanieri guvernamentale încă în septembrie, la scurt timp după demisia Iulianei Cantaragiu din funcția de ministru al mediului. Valeriu Pașa nu-și poate explica de ce promisele remanieri așa și nu s-au produs. „Impresia mea e că această guvernare este prinsă într-un fel de inerție”, a spus analistul.
### Vezi și... ### De ce dă atâția bani Republicii Moldova Uniunea Europeană