Antony Blinken, despre rebeliunea lui Prigojin: Nu am văzut ultimul act. Urmărim cu atenție

Fondatorul companiei Wagner, Evgheni Prigojin și președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko (colaj)

Președintele Joe Biden a abordat criza politică din Rusia, respingând ideea că Statele Unite și aliații occidentali ar fi responsabili pentru rebeliunea eșuată, condusă de mercenari.

În timpul unui eveniment despre accesul la internet, Biden a declarat că oficialități americane au făcut eforturi pentru a se asigura că Rusia nu poate atribui criza Occidentului. „Am fost foarte clar - Occidentul nu are nici o legătură cu acest lucru”, a spus Biden.

El a mai afirmat că oficialitățile americane erau pregătite pentru „o gamă de scenarii” și că a convocat aliații la o videoconferință imediat după începerea crizei. „Vom continua să evaluăm consecințele evenimentelor din acest weekend”, a spus Biden. El a adăugat că Statele Unite și aliații lor vor prezenta o poziție unită. „Indiferent ce urmează, voi continua să mă asigur că aliații și partenerii noștri sunt strâns coordonați în felul în care interpretăm și răspundem la situație. Este important să rămânem coordonați”, a spus președintele Statelor Unite.

### Vezi și... ### Cine este Evgheni Prigojin, cel care a pornit o rebeliune militară în Rusia?

Secretarul de Stat, Antony Blinken declarase anterior că Statele Unite presupun că amenințarea potențială la adresa președintelui rus Vladimir Putin nu s-a încheiat. „Aceasta este o poveste în curs de desfășurare”, a spus Blinken duminică într-un interviu la emisiunea „Face the Nation” de la canalul CBS. „Nu am văzut ultimul act. Urmărim cu atenție”. Blinken a mai declarat că Prigojin a adăugat „doar un nou capitol într-o carte a eșecurilor pe care Putin a scris-o pentru el însuși și pentru Rusia”.

„Cu 16 luni în urmă, forțele rusești erau la poarta Kievului, crezând că vor ocupa orașul în câteva zile, și că vor șterge Ucraina de pe hartă, ca țară independentă”, a spus Blinken. „Acum, în acest weekend, au trebuit să apere Moscova, capitala Rusiei, împotriva mercenarilor creați de Putin”. „Prigojin însuși, în acest incident, a formulat întrebări profunde despre premisele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat secretarul de stat.

### Vezi și... ### În prima declarație publică, Prigojin neagă orice încercare de răsturnare a guvernului rus

„Rebeliunea lui Prigojin este un indiciu al fisurilor mai profunde de la Moscova” a spus și senatoarea Amy Klobuchar. „Arată o fisură demonstrabilă în puterea lui Vladimir Putin, acasă. A fost o respingere vizibilă a politicii sale de război de către un tip care i-a fost aliat și care a devenit clar insubordonat față de el”, a spus senatoarea.

Fostul director al CIA, generalul David Petraeus a spus că Prigozhin, la fel ca și Putin, trebuie să fie foarte atent acum. „Ar trebui să fie foarte atent în jurul ferestrelor deschise, în noua sa locuință din Belarus, unde merge”.

### Vezi și... ### Pe agendă | Insurecția Wagner: mai multe întrebări decât răspunsuri