Secțiile de votare s-au închis - primele reacții politice

Colaj Europa Liberă

PAS spune că alegătorii moldoveni s-au mobilizat „exemplar” la alegerile din 5 noiembrie pentru a-și alege primarii și consilierii, dar și pentru a da un „vot pro-european”, în timp ce principalii rivali ai puterii rămași în cursă spun că partidul de guvernământ ar fi suferit o înfrângere la locale.

Vorbind la aproape două ore după închiderea secțiilor de votare, spicherul Igor Grosu, liderul PAS, a spus că alegerile au avut loc „într-un context geopolitic legat de integrarea europeană” și și-a îndemnat simpatizanții să se mobilizeze pentru turul doi de scrutin, acolo unde acesta va avea loc.

„Primăria capitalei trebuie să revină partidei pro-europene”, a spus Grosu și s-a declarat „optimist” ca în capitală va exista și turul doi, în ciuda faptului că primele rezultate parțiale îl plasau pe primarul actual, Ion Ceban, departe în fața candidatului PAS, Lilian Carp.

În propria sa declarație de presă la încheierea secțiilor de votare, Ceban care conduce partidul MAN a declarat că el și echipa sa „vor număra fiecare vot”.

Intriga numărării „vigilente” a voturilor este dacă se va organiza turul doi de scrutin, sau dacă Ceban va ieși victorios din primul tur.

Ceva mai devreme, liderul socialist Igor Dodon declara la sediul PSRM că partidul de guvernământ ar fi suferit o înfrângere la alegerile locale, „în pofida faptului că a capturat toate instituțiile și a blocat media”.

Dodon a numit-o „dictator” pe președinta Maia Sandu, fondatoarea PAS și a cerut puterii să accepte presupusa înfrângere și să organizeze anticipat alegeri prezidențiale și parlamentare.

În conferința sa de presă ulterioară, Igor Grosu nu a comentat afirmațiile lui Dodon, dar a spus că moldovenii ar fi dat la 5 noiembrie „un nou vot de protest împotriva grupărilor criminale”, așa cum au făcut în parlamentarele din 2021 și prezidențialele din 2020.

Dodon este cercetat sau judecat în multiple dosare fiind acuzat între altele de corupție și trădare de patrie. Cel puțin trei dosare au ajuns în instanța de judecată în acest an.

Conferința de presă a liderului partidului de guvernământ urma să aibă loc inițial în aer liber, dar a fost mutată în interior din cauza unui grup de protestatari care au pichetat sediul PAS din centrul capitalei.

„Nu avem dreptul să permitem unor interlopi și unor dictatori să hotărască viitorul R. Moldova”, le-a spus Igor Grosu jurnaliștilor în sediul PAS.

Guvernarea pro-occidentală spune că în aceste alegeri a trebuit să facă față unui „război hibrid” declanșat împotriva sa de Rusia și aliații săi din politica moldoveană. În penultima zi înainte de alegeri, Comisia Situații Excepționale a exclus din cursă candidații Partidului „Șansă”, spunând că ar fi primit ilegal bani din Rusia pentru a mitui alegătorii.