Linkuri accesibilitate

Șefa statului apără excluderea „Șansei” din alegerile locale


Președinta Maia Sandu, vorbind în Parlamentul de la Chișinău unui grup de europarlamentari, pe 4 noiembrie 2023. O urmărește din prezidiumul din spatele său inclusiv ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.
Președinta Maia Sandu, vorbind în Parlamentul de la Chișinău unui grup de europarlamentari, pe 4 noiembrie 2023. O urmărește din prezidiumul din spatele său inclusiv ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.

Președinta Mai Sandu a apărat sâmbătă excluderea candidaților Partidului Șansă din alegerile locale din 5 noiembrie, spunând unui grup de europarlamentari la Chișinău că formațiunea controlată de Ilan Șor ar corupe alegătorii prin „abuzuri sponsorizate de Rusia și reprezentanții săi”.

Sandu a făcut declarația în Parlament pe 4 noiembrie, cu ore numărate înainte de începerea alegerilor, la o întâlnire la care au participat aproximativ 80 de europarlamentari și diplomați, numită „Reuniunea președinților Comisiilor pentru afaceri ale UE și ai Comisiilor pentru afaceri externe din țările UE”.

„Niciunei democrații nu-i place să ia asemenea măsuri, dar nici nu putem permite Rusiei să ne amenințe securitatea”, a spus șefa statului, care a mai justificat blocarea recentă a șase posturi de televiziune și a zeci de site-uri de știri.

Cu o seara mai devreme, Comisia pentru Situații Excepționale prezidată de premierul Dorin Recean a decis, la 3 noiembrie, să excludă din cursa electorală candidații Partidului Șansă.

Premierul Recean a declarat că decizia a fost luată în baza legii cu privire la securitatea națională, după ce Partidul Șansă ar fi primit în ultimele luni un miliard de lei din Federația Rusă.

Autoritățile pro-occidentale moldovene cred că Rusia poartă un „război hibrid” împotriva lor pentru a le alunga de la putere și a le înlocui cu un regim prietenos.

Reacții le excluderea Partidului Șansă

Comentând excluderea candidaților Partidului Șansă de la alegeri, ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a spus presei moldovene că, în timp ce R. Moldova trebuie să se asigură că acțiunile pe care le întreprinde „se încadrează în statul de drept”, ea trebuie „să meargă înainte”, urmărindu-și propriile obiective de integrare europeană, care nu se află „la cheremul unei țări străine”.

Partidul Șansă care respinge acuzațiile de corupere a alegătorilor și că ar primi ilegal bani din Rusia și-a exprimat protestul, acuzând autoritățile de „uzurparea puterii”. Formațiunea este considerată succesoare a Partidului Șor, care a fost interzis printr-o decizia a Curții Constituționale în luna iunie. Guvernul l-a acuzat de acțiuni împotriva suveranității Republicii Moldova.

Liderul Partidului Șansă, Alexei Lungu, a spus că formațiunea sa este supusă unui atac, iar oligarhul-fugar Ilan Șor a spus din Israel, unde se ascunde de anchete de corupție moldovene, că banii partidului pe care îl sprijină și controlează provin sunt din afacerile sale, nu din Rusia.

Comisia Electorală Centrală a informat că, la scrutinul de duminică, în buletinele de vot, în dreptul tuturor concurenților electorali din partea Partidului Șansă va fi aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”.

XS
SM
MD
LG