Your browser doesn’t support HTML5
„Ceban a câștigat alegerile la Chișinău datorită unor tehnologii politice bine puse la punct, aspect ignorat de PAS”, spune Țăranu în podcast-ul Europei Libere „Reporterii”.
Potrivit comentatorului, chiar dacă liderul MAN, fost socialist, se declară acum pro-european, el este suspectat în continuare că ar fi un politician „cu afiliere la Kremlin”.
Istoric și fost ambasador al R. Moldova la Moscova în anii 1990, Țăranu constată că la aceste alegeri niciun partid nu și-a exprimat o retorică pro-rusă directă, pentru că ar fi fost un gest „sinucigaș”.
„Este evident că forțele care se orientează spre Federația Rusă nu pot miza pe un succes electoral dacă se asociază deschis cu Moscova. Această strategie este ipocrită, dar, după cum se vede, își are adepții săi în R. Moldova și dă rezultate”, explică Țăranu.
Chiar dacă PAS a luat cele mai multe voturi pentru consiliile raionale, rezultatele sunt „destul de modeste” comparativ cu cele de la scrutinele anterioare la care a participat: parlamentare și prezidențiale, observă Țăranu. În opinia lui, asta arată că formațiunea „pierde poziții în teritoriu”.
El crede că partidul de guvernare nu este capabil să obțină de unul singur rezultate notabile în localități mari precum Chișinăul și nici la viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare. Țăranu sugerează PAS o eventuală coaliție cu formațiuni pro-europene ca Platforma DA, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare sau Partidul Social Democrat European.
Alegeri locale, mize geopolitice
PAS, care vrea să ducă R. Moldova în Uniunea Europeană până în 2030, a neglijat în mare măsură „factorul geopolitic” al acestor alegeri și nu a fost capabil să folosească la maximum toate avantajele pe care le aduce suportul european, mai consideră Țăranu.
„Este evident că la Bruxelles nu vor fi încântați de rezultatele pe care le-au înregistrat partidele pro-europene în acest scrutin, dar, în același timp, UE înțelege toată complexitatea situației din R. Moldova, iar orice tărăgănare a începerii negocierilor de aderare ar putea și mai mult să încurajeze forțele anti-europene”, susține analistul.
Potrivit lui, nici Rusia „nu este satisfăcută în totalitate”. „Anumiți agenți ai Moscovei, în primul rând gruparea Șor, au fost anihilați din punctul de vedere al participării la alegeri și aceasta este, desigur, o lovitură puternică aplicată planurilor Moscovei. După aceste alegeri, Rusia își va activiza acțiunilor sale în acest spațiu și nu putem să ne așteptăm că va scădea din intensitatea războiului hibrid împotriva Republicii Moldova”, prevede Anatol Țăranu.
În opinia analistului, geopolitic, nu există un câștigător categoric în aceste alegeri locale din R. Moldova: „bătălia continuă”, iar lucrurile vor deveni mai clare la prezidențiale și parlamentare.