O statistică a votului național exprimat în procente (voturi primite din totalul voturilor valabil exprimate) arată următoarele cifre:
- PNL - cca 33%
- PSD - cca 31%
- USR PLUS - cca 10%
- PMP - cca 6%
- UDMR, Pro România - cca 4,5%
- ALDE - 3%
Procentele sunt grăitoare pentru partidele care au avut candidați în majoritatea, dacă nu toate, circumscripțiile electorale. Dar și celelalte partide privesc votul de pe 27 septembrie drept un barometru care să le permită ajustarea strategiei electorale pentru alegerile parlamentare. În plus, calculul este îngreunat de diversele alianțe de la nivel local, unde este greu de alocat voturi separat partidelor care au candidat pe liste comune.
PNL speră la 37-38% la parlamentare
„Dacă mă uit la votul politic, aproape de 34%, 1250 de primari, cel mai mare număr de consilieri județeni, e un salt bun înainte”, explică pentru Europa Liberă Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali.
Totuși, Fenechiu este nemulțumit de pierderea unor consilii județene, a unor municipii precum Timișoara, Alba Iulia și Brașov. „Mi-aș fi dorit mai mult”, spune Fenechiu. PNL țintește un scor care să îi permită o poziție de negociere în vederea unei majorități și a unei coaliții de guvernare.
În privința unor viitoare negocieri pentru o majoritate parlamentară, care să susțină un guvern de dreapta, Fenechiu este convins că „USR PLUS își dorește să fie alături de PNL”. Dar și PMP este o primă opțiune de alianță a PNL, „va fi aliatul tradițional, firesc și previzibil al nostru”.
Ludovic Orban și Eugen Tomac au convenit după alegerile locale să existe colaborări între PNL și PMP oriunde acestea sunt posibile.
PSD preferă viața de unul singur
Între 2016 și 2019, PSD a pierdut jumătate din baza sa electorală, conform rezultatelor de la alegerile prezidențiale și europarlamentare.
Însă „rezultatul (de la alegerile locale, n.r.) este tot ce se putea obține în condițiile actuale”, spune pentru Europa Liberă Vasile Dîncu. „Targetul nostru e îndeplinit: voiam cel mai mare număr de aleși locali și minimum 30% la aceste alegeri”, afirmă Dîncu. Totuși, PSD a înregistrat înfrângeri usturătoare. În cele mai mari 10 orașe ale României, social-democrații au câștigat doar două primării.
Așa că se prefigurează schimbări pentru parlamentare. Dîncu anunță la Europa Liberă „schimbări majore la selecția oamenilor (…) care trebuie să aibă un nivel de integritate foarte înalt”. PSD dorește și mai mulți tineri pe liste și o reprezentare mult mai bună a femeilor.
Mai multe despre opțiunile USR PLUS, a formațiunii Pro România și UDMR vedeți aici