Legislativul de la Tiraspol a adoptat bugetul regiunii transnistrene pentru anul viitor. Deficitul bugetar este mai mic anul acesta, chiar dacă oricum depășește 38 la sută, dar administrația transnistreană a prezentat ca pe o mare realizare faptul că domeniul social este complet asigurat cu venituri, pentru prima dată în ultimii ani, ceea ce garantează plata salariilor și pensiilor. Bugetul transnistrean este tradițional unul deficitar, în unii ani deficitul a fost chiar și la 50 la sută.
Printre măsurile de economisire, bugetul regiunii transnistrene pe 2019 interzice majorarea amenzilor pentru încălcările comise de instituțiile bugetare. Se interzice de asemenea acordarea de noi facilități pentru populație și asta pentru că în ultimii doi ani, de când șef al administrației este Vadim Krasnoselski, au fost oferite facilități suplimentare în valoare de 140 milioane de ruble.
Alexandr Korșunov, șeful comitetului pentru buget din Sovietul suprem, Legislativul de la Tiraspol, a declarat că „acordarea de noi și noi facilități populației este o practică vicioasă și o povară grea pentru buget”. În plus, agenții economici vor plăti cu 12 la sută mai mult pentru energie, în timp ce tarifele pentru populație nu vor crește, chiar dacă sunt de cinci ori mai mici decât costul real.
Administrația transnistreană spune că în ultimii doi ani în stânga Nistrului au fost create peste cinci mii de noi locuri de muncă, datorită atragerii investițiilor și acordării de credite preferențiale pentru afaceri, anunță agenția de presă Novostipmr. Într-o altă știre, aceeași agenție îl citează pe șeful executivului de la Tiraspol, Alexandr Martînov, care spune că noile locuri de muncă au scos la suprafață o altă problemă – faptul că în regiune nu există forță de muncă care să acopere această cerere.
Presa din regiune îl citează pe șeful executivului de la Tiraspol, Alexandr Martînov, care afirmă că bugetul pentru anul viitor este unul de dezvoltare și chiar va avea loc o creștere cu 7% a salariilor și pensiilor. Administrația transnistreană se laudă cu o creștere a producției industriale cu 17 la sută, o majorare cu 30 la sută a exporturilor, o creștere cu 15 la sută a impozitelor încasate la buget și crearea a cinci mii de noi locuri de muncă.
### Vezi și... ### Un deficit bugetar de 40% - motiv de mândrie pentru administrația transnistreană (VIDEO)Vocile critice care se fac auzite pe rețelele de socializare spun însă că aceste creșteri din economie nu se fac simțite pentru oamenii de rând, iar majorările anunțate de 7 la sută sunt insuficiente. Internauții au mai amintit și faptul că executivul de la Tiraspol a anunțat de mai multe ori de la începutul toamnei sosirea tranșei rusești de ajutor umanitar pentru suplimentarea pensiilor, transă care însă întârzie, în pofida asigurărilor date de la Tiraspol și Moscova. Aceste suplimente nu au mai fost plătite din luna iulie.
Expertul economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko, spune că majorarea pensiilor și salariilor nu este o decizie economică, ci mai degrabă politică, însă merită de pus accent pe faptul că promisa majorare este prima în ultimii cinci ani.
Este evident că oamenii nu vor simți o creștere considerabilă...
„Nu există posibilități pentru majorări mai mari acum. Este evident că oamenii nu vor simți o creștere considerabilă, dar oricum este o oarecare susținere pentru ei. Pentru că inițial executivul vorbea despre posibilitatea unor majorări abia către anul 2020, când economia va lua turații”, spune Melnicenko.
El amintește că în perioada în care șef al administrației separatiste era Evgheni Șevciuk a fost o perioadă în care bugetarilor li se rețineau 30 la sută din salarii, iar săptămâna de muncă a fost redusă la 4 zile pentru a face economii. „Iată de ce eu cred majorările de 7 la sută sunt un lucru destul de bun. Altceva este că într-o anumită măsură această creștere poate fi consumată de inflație, care se așteaptă să ajungă la 7-8 la sută, față de 11,8 la sută cât a fost în 2017”, a mai spus expertul economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko.