Administrația Trump anunță retragerea a mii de militari americani din Germania. Unii vor fi restaționați în Italia și Belgia.

Președintele american Donald Trump (stânga), secondat de alți oficiali civili și militari. 1 iunie 2020

Corespondența zilei de la Washington.

Ministerul american al apărării a anunțat că mii de militari staționați în Germania vor reveni în Statele Unite. Ministrul Mark Esper a spus că dintre cei 12 mii de militari americani care vor părăsi Germania, circa 5.600 vor fi trimiși în Italia și Belgia, ceea ce antrenează mutarea cîtorva centre militare de coordonare. Alți 6.400 de militari vor reveni în America, dar vor fi trimiși prin rotație în Europa.

Your browser doesn’t support HTML5

Administrația Trump anunță retragerea unor efective militare americane staționate în Germania

Reducerea de forțe, mai mare decît cea anunțată inițial va face ca nivelul forțelor americane din Germania să scadă de la 36 de mii la 24 de mii. Esper consideră că aceasta decizie pune în acord prezența militară americană cu strategia NATO, fiind în concordanță și cu criteriile de securitate care fac parte din planul național al Statelor Unite. Dar caracterizarea lui nu coincide cu cea a președintelui Trump care a criticat repetat Germania pentru ceea ce consideră a fi contribuția financiară limitată, caracterizînd-o drept „delicventă de mare amploare” și explicînd că asta este rațiunea retragerii forțelor americane.

NATO a stabilit un nivel de contribuție pentru armată de 2% din Produsul Național Brut, ori multe țări membre, între care și Germania – al cărei procent e de 1,3% - nu au atins acest nivel. Întrebat în legătură cu retragerea forțelor, Trump a repetat ieri că „Germania nu și-a plătit obligațiile financiare la NATO”. El a adăugat „Germania datorează miliarde și miliarde de dolari Alianței NATO, de ce ne-am menține trupele acolo?”

Protejam Germania. Ne reducem forțele pentru ca ei nu plătesc ce datorează. E foarte simplu...
Donald Trump, președintele SUA

Relațiile președintelui Trump cu cancelarul Merkel sînt reci și una dintre temele de confruntare este tocmai percepția președintelui că alte țări, între care și Germania, ar profita de generozitatea și protecția americana. „Protejam Germania. Ne reducem forțele pentru ca ei nu plătesc ce datorează. E foarte simplu”, a spus Trump, continuînd, „Dacă încep să-și plătească obligațiile, voi putea reconsidera”.

Planul administrației este criticat de lideri din ambele partide și voci din Europa, care consideră că el va reduce rezistența la acțiunile Rusiei și va dezbina Alianța Nord Atlantică. Șeful statelor majore reunite ale armatei americane, generalul John Hyten, crede însă că reorganizarea și modernizarea forțelor americane va întări capacitatea de a rezista în fața Rusiei, sporind gradul de flexibilitate.

Între alte măsuri este aducerea unui număr de avioane F16 în Italia și mutarea a doua centre de operațiuni în Belgia. Esper a spus că o parte din militarii reveniți în America vor servi prin rotație în Polonia, state baltice și regiunea Mării Negre. Mutările de trupe vor începe în cîteva săptămâni.