Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în proprietatea statului  

Aeroportul Internațional Chișinău

Aeroportul Internațional Chișinău a trecut integral în gestiunea statului și va fi administrat de întreprinderea de stat „Aeroportul Internațional Chișinău”. Informația a fost confirmată Europei Libere de serviciul de presă al companiei Avia Invest, care a concesionat aeroportul în 2013. 

Directorul Agenției Proprietăți Publice (APP), Alexandru Musteață, a spus pentru Ziarul de Gardă că procedura de preluare a activelor, bunurilor și terenurilor a început pe data de 27 martie, prin ordinul emis de Agenția Proprietății Publice.

„Este un rezultat important, o dovadă că lucrurile se pot face atunci când toată lumea respectă legea, inclusiv cei din sistemul judecătoresc și când instituțiile pentru combaterea corupției sunt implicate pe deplin”, a comentat revenirea aeroportului în proprietatea statului președinta Maia Sandu, la conferința de presă susținută alături de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Pe de altă parte, Avia Invest a calificat acțiunile drept „atac radier asupra companiei” și a declarat Europei Libere că le va contesta în instanță.

### Vezi și... ### Cazul concesionării aeroportului va fi trimis în judecată. În dosar figurează opt persoane, inclusiv un fost premier

Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune companiei Avia Invest în 2013, pentru o perioadă de 49 de ani. Compania se obligase să investească circa 250 de milioane de euro în dezvoltarea aeroportului.

În 2019, o comisie parlamentară a investigat concesionarea aeroportului și a concluzionat că selectarea companiei a avut loc cu încălcări, iar Avia Invest ar fi fost administrată indirect de oligarhul Ilan Șor. Guvernarea a acuzat concesionarul că nu a investit sumele promise în dezvoltarea aeroportului și a obținut în instanță rezilierea contractului.

La rândul său, compania Komaks Avia, care deține majoritatea acțiunilor Avia Invest, a dat în judecată R. Moldova la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Anul trecut, instanța de la Stockholm a respins cererea companiei.

În noiembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Avia Invest a calificat hotărârea instanței drept ilegală și a acuzat guvernarea de presiuni.

### Vezi și... ### Curtea de Apel menține decizia privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău