Pe măsură ce invazia rusă a Ucrainei continuă, cetățenii Republicii Moldova trăisc cu teamă să nu se extindă conflictul mai la est de Ucraina. Negocierile de pace ruso-ucrainene continuă câteva zile consecutiv, prin videoconferință. Cine, cum și când poate aduce pacea în această regiune? Am stat de vorbă cu analistul politic Alexei Tulbure, fost ambasador moldovean la Organizația Națiunilor Unite și la Consiliul Europei.
Iată câteva dintre ideile principale ale acestui dialog.
- Kremlinul a crezut că totul se va încheia în 3-4 zile. Sunt mai mult de 3 săptămâni și trupele rusești se află acolo unde ei credeau că populația o să-i întâmpine cu pâine și cu sare, în estul Ucrainei, dar toată Ucraina luptă într-un efort unic și comun.
- Reacția Republicii Moldova la criza refugiaților este una fenomenală. Noi am demonstrat că suntem totuși o națiune, noi suntem un popor care nu este pierdut pentru istorie, avem dreptul să pretindem că facem parte din familia unor societăți civilizate, facem parte din familia democrațiilor europene.
- R. Moldova nu a denunțat formatul de negocieri ‘5+2”, el există formal, dar Rusia pur și simplu nici nu mai reacționează la deciziile forurilor internaționale. Dar Statele Unite și Uniunea Europeană, care sunt observatori în cadrul acestui format, ele sunt gata cu Rusia putinistă să stea la o masă?
- DacăR. Moldova vrea o stângă politică, stânga aceasta trebuie să fie veridică, o stângă doctrinară ș.a.m.d., dar partidele pro-ruse acum au o problemă fundamentală. Nu se știe ce vor promova ele pe piața politică din Republica Moldova după ceea ce se întâmplă în Ucraina începând cu 24 februarie.
Your browser doesn’t support HTML5
Alexei Tulbure: „Varianta ideală ar fi schimbarea regimului politic de la Moscova și asta bineînțeles că-i sarcina poporului rus, însă trezirea asta din somnul morții a propagandei ruse nu se produce atât de repede, de aceea războiul va continua, însă sunt anumite momente optimiste, pe care le remarcă toată lumea, planul de desfășurare rapidă a războiului a eșuat. Kremlinul a crezut că totul se va încheia în 3-4 zile, iată că-s 3 săptămâni și trupele rusești se află acolo unde ei credeau că populația o să-i întâlnească cu pâine și cu sare, și cu flori, în estul Ucrainei. Toată lumea s-a convins că, într-adevăr, există o națiune ucraineană, dar o națiune care este consolidată, în estul țării se luptă exact așa cum s-ar fi luptat și în vestul țării, unde dispozițiile antiruse sunt tradiționale și prezente de mai mulți ani. Luptă Harkovul, luptă Kievul, luptă Nikolaevul, toată Ucraina luptă într-un efort unic și comun.”
### Vezi și... ### Vladimir Putin și fascizarea poporului rus
Europa Liberă: Trecerea de la războiul fierbinte la războiul rece ar putea să fie de mai lungă durată?
Alexei Tulbure: „Da, multă lume spune acum că Putin încearcă să arunce în aer lumea existentă. Replica mea e următoarea: lumea pe care vrea s-o arunce în aer Putin a existat și până la Putin, și a existat și până la destrămarea Uniunii Sovietice, până a intra Rusia în Consiliul Europei și în toate structurile internaționale în altă calitate, în calitate de stat național. Deci, noi am avut Consiliul Europei din 1945, ONU există tot după război, OSCE, Curtea de la Haga, care este acum ignorată de Rusia, a existat până la destrămarea Uniunii Sovietice. Deci, noi urmărim un proces de ieșire a Rusiei din orânduirea existentă mondială și nu știu dacă Rusia își face mai bine prin ceea ce face acum. Clasa politică este condusă de idei aberante, de niște idei deformate de propria propagandă, dar 150 de milioane de ruși vor suferi în urma a ceea ce se întâmplă acum. Aceasta-i o povară, o cruce pe care trebuie s-o ducă tot poporul rus încă un timp oarecare. Deci, eu nu cred că se va schimba orânduirea existentă, ea se va consolida, Occidentul, lumea civilizată se va consolida în fața unui nou pericol, probabil, noi vom avea o perioadă oarecare, după ce se vor încheia încleștările militare vom avea o perioadă de răcire a relațiilor, de război rece, însă eu nu cred că va dura 40 de ani și ceva, cât a durat după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru că Rusia putinistă nu-i Uniunea Sovietică. Uniunea Sovietică totuși era un imperiu cimentat de o ideologie, toate cele 15 republici care alcătuiau Uniunea Sovietică erau ținute nu numai cu tancurile și cu rachetele, dar împărtășeau o anumită ideologie. Acum, ideologia elitei, dacă o putem numi elită rusă, nu are nimic comun cu ideile doctrinare, toată lumea a furat, inclusiv Putin și anturajul său au furat toți acești ani și întreaga omenire era liniștită și calmă într-un fel că ei vor fura în continuare, dar nu vor îmbrăca straiele unor mesia și vor încerca să ne fericească și pe noi, cei din jur. Vedeți că s-au schimbat anumite lucruri și în aceste minți deformate de propria propagandă, în care ei înșiși au început să creadă, deci aceasta-i o evoluție foarte deplorabilă atunci când nu se schimbă conducătorul de mai mulți ani. De ce trebuie de schimbat o dată la 5 sau 10 ani, două mandate și gata? Pentru că atunci când vezi lumea de sus, ea deja ți se pare altfel decât este în realitate.”
Europa Liberă: Cum afectează acest război ruso-ucrainean Republica Moldova și ce părere aveți despre poziția autorităților statului vizavi de acest conflict?
Poziția autorităților este corectă, noi trebuie să măsurăm foarte bine posibilitățile proprii
Alexei Tulbure: „Poziția autorităților este corectă, noi trebuie să măsurăm foarte bine posibilitățile proprii și capacitățile noastre și să insistăm asupra statutului de neutralitate. Eu nu sunt dintre acei care consideră că dacă noi vom adopta o poziție mai radicală, vom înfuria fiara moscovită și trupele rusești din cauza aceasta vor ajunge până la Prut și vor ocupa Republica Moldova. Ei vor ajunge până la Prut, dacă nu vor fi opriți de armata ucraineană, aceasta este absolut evident. Acesta-i factorul principal, noi, slavă Domnului, nu suntem încă Rusia, da, o bucată de „russki mir” aici există, dar noi avem drepturile și libertățile fundamentale, inclusiv dreptul de a vorbi ceea ce gândim, însă poziția prudentă a guvernului eu o salut și o susțin. Noi am fost destul de categorici și expliciți atunci când am susținut eforturile comunității internaționale, am spus foarte clar că războiul este război, dar nu-i operațiune specială, noi susținem vecinii noștri din Ucraina, însă păstrăm relațiile, inclusiv economice, cu Federația Rusă în domeniul energetic, în primul rând, pentru că suntem încă în iarnă și totalmente suntem dependenți de gazul care vine de acolo. Deci e o poziție echilibrată, însă reacția Republicii Moldova la criza refugiaților este una fenomenală. Eu am lăudat și guvernul, ceea ce nu-mi este caracteristic, dar, într-adevăr, o reacție promptă, bună și da, societatea a arătat ceva în ceea ce eu nu mai credeam – capacitatea noastră de autoguvernare și de a ne autoorganiza. Nimeni nu le-a spus acelor oameni, dar noi am văzut că sute și mii de cetățeni simpli, fără indicații de sus, fără să le spună cineva ceva au avut capacitatea și au știut cum să primească acești oameni, unde să-i transporte, unde să-i hrănească, unde să-i cazeze sau să-i ajute cu actele ș.a.m.d. Noi am demonstrat că suntem totuși o națiune, noi suntem un popor care nu este pierdut pentru istorie, avem dreptul să pretindem că facem parte din familia unor societăți civilizate, facem parte din familia democrațiilor europene.”
### Vezi și... ### Ambiguitate în stânga Nistrului cu privire la război | Boris Johnson: victoria Rusiei ar diminua libertatea R. Moldova
Europa Liberă: Atunci când v-am întrebat cum afectează acest război ruso-ucrainean Republica Moldova, am avut în vedere și regiunea transnistreană, este un conflict secesionist care de 30 de ani nu-și găsește soluționare. La Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei s-a vorbit și s-a inclus într-o rezoluție că această zonă este ocupată de Federația Rusă, lucru care a fost respins și la Tiraspol, și de Moscova. Ce putere are această rezoluție a APCE?
Alexei Tulbure: „Comitetul Miniștrilor care a luat de fapt decizia de excludere a Rusiei din Consiliul Europei a solicitat o opinie din partea Adunării Parlamentare și Adunarea s-a convocat și a adoptat acest document scris, un text. A apărut un amendament propus nu de reprezentanții Republicii Moldova, de alții...”
Europa Liberă: De reprezentanții României și alți delegați.
Alexei Tulbure: „Da, dar nu s-a spus ceva nou totuși, pentru că, dacă noi revenim la decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului în cazul „grupului Ilașcu”, acolo clar s-a constatat că Rusia controlează totalmente Transnistria. Deci, trupele care sunt dislocate acolo și care nu sunt evacuate, în pofida obligațiunilor internaționale ale Federației Ruse, indică asupra faptului că da, teritoriul este ocupat, de aceea eu nu înțeleg reacțiile acestea isterice care vin... Bun, din Moscova e clar, ei trebuie să reacționeze, din Transnistria, dar vin și din interiorul societății noastre, pentru că de fapt nu s-a spus nimic nou – una la mână. Doi la mână – asta nicicum nu schimbă poziția Guvernului Republicii Moldova care rămâne ferm numai pe calea pașnică. Deci, noi o să discutăm în continuare cu autoritățile de la Tiraspol, dar eu consider că soarta acestui conflict, ca și soarta noastră, acum se decide pe câmpul de luptă în Ucraina, deci sub Kiev, sub Nicolaev, sub Harkov, acolo. Mult depinde de rezultatele acestui război, dacă victoria va aparține, poate nu militară, dar politică, morală Ucrainei, acesta-i un scenariu; dacă Federația Rusă va continua și va înainta cu trupele sale și, de fapt, va ajunge până la Nistru, va ocupa Transnistria, nu știu dacă va mai exista acest conflict în forma în care îl cunoaștem. Deci, noi acum trebuie să ne gândim să nu ajungă până la Prut. Asta e. Acolo se decide soarta conflictului.
### Vezi și... ### Europa Liberă la Briceni: Să ne rugăm să se oprească războiul, să nu ajungă la PrutCelor care deplâng formatul „5+2” sau spun că va fi afectat formatul, dacă noi facem declarații sau adoptăm astfel de decizii precum a fost adoptată la Adunarea Parlamentară, le răspund în următorul mod: dar mai există acest format? Noi nu l-am denunțat, el există formal, dar Rusia pur și simplu nici nu mai reacționează la deciziile forurilor internaționale, fie că e vorba de ONU, Consiliul Europei sau Curtea de la Haga, care a luat și o decizie efectivă acum două zile – dar deciziile ei sunt obligatorii –, cerând oprirea acțiunilor militare. Pur și simplu au fost ignorate toate chestiile acestea. Mai există obligațiuni internaționale, inclusiv în formate de felul acesta?”
Europa Liberă: Și atunci, formatul de negocieri „5+2” devine nefuncțional din moment ce Rusia este implicată în război cu Ucraina și ambele țări sunt mediatoare în cadrul acestui format?
Alexei Tulbure: „Acum noi, într-adevăr, trebuie să vedem dacă mai există el în genere, dacă este gata, de exemplu, Ucraina să stea la o masă de negocieri cu Rusia. Ele se află în război, dar în război cu Rusia acum e întreaga civilizație, întreaga planetă e în război. Statele Unite și Uniunea Europeană, care sunt observatori în cadrul acestui format, ele sunt gata cu Rusia putinistă să stea la o masă, să discute soluționarea conflictului transnistrean? Sunt întrebări relevante, adică noi nu avem răspunsuri, dar urmează să vedem ce se va întâmpla.”
### Vezi și... ### Războiul „împinge” Moldova spre Europa
Europa Liberă: A fost la Chișinău secretarul de stat american dl Blinken, care a spus că e nevoie ca să fie soluționată problema transnistreană, președinta Sandu a vorbit cu secretarul general ONU despre securitatea Republicii Moldova. Apropo, cine o ajută pe Republica Moldova să-și asigure această securitate acum?
Alexei Tulbure: „Noi suntem masiv ajutați în criza refugiaților, securitatea noastră poate fi garantată prin faptul că noi totuși facem parte – bine, simbolic, deocamdată, nu instituțional – din această lume a democrației și merităm să fim protejați. Dacă se va ajunge la acțiuni militare pe teritoriul Republicii Moldova, noi nu ne putem compara cu Forțele Armate ale Ucrainei, noi avem o armată de copii de 18-19 ani. Apropo, acesta tot e un motiv de a reveni la ideea reformării armatei, în sfârșit. De 30 de ani, noi recrutăm tineri. Asta-i o tradiție sovietică și-i o tradiție care s-a păstrat și în armată, „dedovșcina” aceasta, respectiv bătaie de joc față de tineri ș.a.m.d. Deci trebuie să schimbăm ceva, dacă mai are rost să avem armată, armata nu va opune rezistență, noi suntem prost înarmați. Dacă se va ajunge și va avea loc un război de gherilă, niște subdiviziuni din cadrul poliției probabil au capacități de luptă cu mult mai mari. Eu am 28 și chiar mai multe argumente împotriva ideii ocupării pentru ruși, ocupării teritoriului Republicii Moldova. Din punctul de vedere al teritoriului, noi nu prezentăm absolut niciun interes, din punctul de vedere al resurselor – nici atâta; din punctul de vedere al securității strategice a Federației Ruse, noi suntem, pe de o parte, pe malul Prutului, da, noi suntem separați de România de Prut, România e membră a NATO. Toate bazele militare, rachetele și forțele militare ale Alianței sunt peste Prut, noi teritorial nu adăugăm practic nimic. Deci, spre deosebire de Ucraina, noi aici avem simpatizanți ai Federației Ruse cu mult mai mulți. Iată, noi constatăm acum, noi vedem o parte a clasei politice care pur și simplu tace și eu nu consider asta o situație normală, dar asta e ceea ce avem.”
### Vezi și... ### Moldova primește primele ajutoare americane pentru refugiații ucraineni
Europa Liberă: Tocmai voiam să vă întreb dacă s-ar putea ajunge la un consens politic în Republica Moldova, ținând cont de această confruntare armată dintre Rusia și Ucraina. Când e vorba despre perspectiva Republicii Moldova pot să cadă de acord forțele politice și de la putere, și din opoziție referitor la drumul pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova?
Alexei Tulbure: „Unii spun că noi suntem și mai scindați decât am fost. Eu consider că noi suntem în pragul unei încheieri a scindării geopolitice tradiționale în Republica Moldova. De ce? De atâta că clasa politică e separată, și societatea e separată, o parte geopolitic orientată spre Occident și altă parte – spre Rusia, spre Uniunea Euroasiatică. Acuma întrebarea e: cum vor promova ideea integrării în spațiul euroasiatic - citește în spațiul rusesc -, atunci când „russki mir” astăzi reprezintă război, robie, lipsă de libertate, opresiune ș.a.m.d.? Asta mi se pare o misiune imposibilă. De atâta spun că forțele politice care tradițional sunt numite de stânga la noi, dar sunt pro-ruse ar trebui să se pronunțe în privința acestui război foarte franc și deschis.”
Europa Liberă: Dar tăcerea lor ce înseamnă?
Alexei Tulbure: „Tăcerea lor înseamnă că, pe de o parte, ei se tem probabil să spună ceea ce gândesc, dar nu exclud că unii dintre ei susțin Rusia în acest război, al doilea semnal e că ei sunt susținuți de la Moscova poate și financiar ș.a.m.d. Sper că o parte din ei sunt dezorientați, își reconsideră pozițiile și noi vom avea încă declarații publice din partea acestor forțe, dar mie mi-i greu să-mi închipui cum, după ce se va încheia războiul și se va putea vorbi un pic mai liber, deși noi vorbim foarte liber aici la noi, ce vor promova aceste partide în Republica Moldova. Dacă noi vrem să avem o stângă, stânga aceasta trebuie să fie veridică, o stângă doctrinară ș.a.m.d., dar partidele pro-ruse acum au o problemă fundamentală. Eu nu știu ce vor promova ele pe piața politică din Republica Moldova după ceea ce se întâmplă în Ucraina începând cu 24 februarie.”
Europa Liberă: Credeți că mai există ideea din tabăra forțelor de stânga pro-ruse că trebuie dată jos guvernarea?
Alexei Tulbure: „Eu am auzit, am fost într-un studio și a sunat o întrebare, nici prin cap nu mi-a trecut că acum noi suntem în pericolul schimbării guvernării. Invers, în condițiile de război, noi suntem o zonă limitrofă, guvernarea își arată cele mai bune calități. Pe timp de pace, ei nu erau atât de buni cum sunt acum pe timp de război. Eu cred că dacă s-ar petrece acum un sondaj, am vedea că ratingul președintei și al partidului de guvernare, al guvernului s-a ridicat. Eu nu văd care-i substratul, fundamentul acestor opinii care apar acum că, iaca, ar trebui de schimbat guvernul; guvernul o să fie schimbat dacă trupele ruse ajung până la Prut. Evident că atunci se va închide Europa Liberă, se va schimba guvernul, se va mai schimba componența populației ș.a.m.d. Noi știm, fiindcă am mai avut experiențe de felul acesta.”
### Vezi și... ### Opoziția pro-Kremlin, prudentă și „pacifistă” față de invadarea UcraineiEuropa Liberă: De la Bruxelles președinta Comisiei Europene a spus că Ucraina acum e ca prioritate când e vorba de o apropiere mai mare de Uniunea Europeană. Și Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Va fi ușor ca să se apropie mai repede ziua aderării la UE?
Alexei Tulbure: „Despre depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană în Republica Moldova se vorbește de mai mulți ani.”
Europa Liberă: De 10 cel puțin.
Alexei Tulbure: „Cel puțin de 10. Eu țin minte declarația lui Iurie Leancă că „noi depunem cererea de aderare”. N-a depus-o nimeni formal. De ce? Pentru că noi am fi avut o rușine mare, întrucât am fi fost refuzați. Acum cererea a fost acceptată, pentru că există un consens în privința acestor state – Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Există consensul în Uniunea Europeană că aceste state trebuie să obțină acest statut de țară-candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Deci, acesta-i un progres fundamental pentru noi.
### Vezi și... ### R. Moldova și UE lansează discuții în domeniul securității și apărăriiNoi nici nu puteam visa în apropiații 10, 15, 20 de ani să obținem acest statut. Asta este o oportunitate care a apărut acum în urma acestor evoluții foarte triste. Și asta nu înseamnă că noi mâine-poimâine vom deveni membri, dar înseamnă că, după obținerea acestui statut, noi vom obține algoritmul de pași pe care trebuie să-i întreprindem, vom obține programul de transformări pe care trebuie să le producem în Republica Moldova pentru a fi gata de aderarea la Uniunea Europeană. Și le răspund celor care se tem că vor fi luate decizii fără să fie consultată societatea, noi avem mai mulți ani în fața noastră, nu știm anume câți ani o să dureze, dar nu luni, ci ani, până când vom fi gata pentru aderare și în acești ani, bineînțeles, dezbaterile, discuțiile publice vor avea loc. Și un referendum vom avea înainte de aderare și dacă la referendum se va decide că nu, țara nu va adera. Așa că cei care sunt speriați de perspectiva integrării europene să nu-și facă griji, pentru că toți vor fi consultați. Noi vom discuta și decizia va fi luată prin proceduri democratice și transparente.”
Europa Liberă: Și printr-un larg consens în societate...
nu ai spre ce te orienta acum, valoric noi nu mai avem ce căuta în zona estică, în zona lumii ruse
Alexei Tulbure: „Sper. Eu când vorbesc despre sfârșitul acestei epoci și etape de scindare, de diviziune geopolitică, eu nu mai văd sensul pentru o altă orientare, pentru că nu ai spre ce te orienta acum, valoric noi nu mai avem ce căuta în zona estică, în zona lumii ruse, deoarece lumea rusă trebuie să se schimbe acum, ca să devină atrăgătoare. Lumea rusă sau „russki mir” astăzi e război, război inexplicabil, război agresiv, asta-i anularea drepturilor fundamentale democratice, uitați-vă ce se întâmplă în Rusia ș.a.m.d. Deci, când vorbim că această ruptură geopolitică care trece prin interiorul societății moldave se termină, asta înseamnă că da, noi avem șanse să ne mișcăm spre un consens, dacă nu absolut, mai larg în ceea ce privește modernizarea Republicii Moldova și integrarea ei în spațiul european.”
### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 26