Ambasadorul SUA în Japonia, despre conducerea comunistă chineză: Incompetenți, într-o țară în degringoladă

Ministrul de externe al Japoniei, Yoshimasa Hayashi (centru), ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel (centru-stânga) și președintele american Joe Biden, la baza aeriană Yokota din Fussa, prefectura Tokyo, 22 mai 2022.

Ambasadorul Statelor Unite în Japonia, Rahm Emanuel, și-a asumat un rol neobișnuit și îndrăzneț în declarațiile publice cu privire la conducerea chineză, în special la președintele Xi Jinping.

Emanuel l-a înfățișat pe Xi ca un administrator economic incompetent, un eșec în politică externă și un lider care guvernează un stat în dezordine.

Your browser doesn’t support HTML5

Ambasadorul SUA în Japonia, despre conducerea comunistă chineză: Incompetenți, într-o țară în degringoladă

Această abordare directă și adesea sarcastică este extrem de neobișnuită în cercurile diplomatice.

### Vezi și... ### Joe Biden, dezamăgit că președintele Chinei, Xi Jinping, nu va veni la summitul G20

Ambasadorul Emanuel a pus la îndoială locul unde se află ministrul apărării chinez, Li Shangfu, sugerând că ar putea fi sub arest la domiciliu. Acest lucru a urmat comentariului său anterior în care asemănase guvernul lui Xi cu romanul "Și atunci nu a mai rămas nimeni" al Agathei Christie. Aceste comentarii contrastează puternic cu tonul conciliator adoptat de alte oficialități americane, care încearcă să atenueze tensiunile dintre Statele Unite și China.

### Vezi și... ### Oficial chinez: „Sunt pregătit să conlucrez” | Posibilă ameliorare a relațiilor China-SUA

În timp ce stilul confrontațional al lui Emanuel poate să semene mai mult cu retorica politică decât cu diplomația, și a fost o caracteristică a actualului ambasador pe vremea când era deputat sau lucra la Casa Albă, în timpul președinției Obama, ambasadorul susține că criticile sale au rolul de a atrage atenția asupra tăcerii Beijingului cu privire la probleme cruciale, cum ar fi dispariția unor oficialități chineze de rang înalt și originea Covid-19. Cu toate acestea, unii analiști se tem că declarațiile lui Emmanule putea fi folosite de China, degenerând într-un schimb de acuzații, care erau până acum caracteristice diplomaților chinezi, cunoscuți sub numele de "războinici lupi".

### Vezi și... ### China și Rusia, unite de lupta împotriva influenței occidentale, dezbinate de lupta pentru controlul BRICS

Această abordare neconvențională a lui Emanuel reflectă experiența sa în politica americană, unde este obișnuit să ataci adversarii. Cu toate acestea, rămâne o abatere de la normele diplomatice să iei direct în vizor lideri străini și să folosești sarcasm și ironie pentru a evidenția problemele interne ale unei țări. Declarațiile lui Emanuel reamintesc complexitățile și abordările divergente din peisajul diplomatic, cu privire la China.