Linkuri accesibilitate

Joe Biden, dezamăgit că președintele Chinei, Xi Jinping, nu va veni la summitul G20


Președintele SUA, Joe Biden (dreapta), și președintele Chinei, Xi Jinpingla summitul G20 de la Nusa Dua, Bali, 14 noiembrie 2022.
Președintele SUA, Joe Biden (dreapta), și președintele Chinei, Xi Jinpingla summitul G20 de la Nusa Dua, Bali, 14 noiembrie 2022.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că este „dezamăgit” de intenția omologului său chinez, Xi Jinping, de a nu participa la viitorul summit G20 din India.

„Sunt dezamăgit... dar îl voi întâlni”, a declarat Biden, fără a specifica când ar putea avea loc această întâlnire. Beijingul a anunțat luni că premierul, Li Qiang, va conduce delegația Chinei la summitul din India, care are loc în această săptămână.

Joe Biden, dezamăgit că președintele Chinei, Xi Jinping, nu va veni la summitul G20
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00
Link direct

Ultima întâlnire dintre Xi și Biden a avut loc la summitul G20 din Indonezia anul trecut. Xi și Biden ar putea avea încă o oportunitate de a se întâlni în noiembrie, la reuniunea liderilor Organizației de Cooperare Economică pentru Asia-Pacific de la San Francisco.

Relațiile dintre Statele Unite și China rămân tensionate, în ciuda numeroaselor vizite diplomatice americane în acest an pentru a relua dialogul. Știrea că Xi ar putea să nu se deplaseze în India vine pe fondul deteriorării relațiilor dintre China și această țară, pe fondul disputelor de frontieră în regiunea Himalaya. În urmă cu o săptămână, India a protestat după ce Beijingul a publicat o hartă care include în teritoriul chinez statul Arunachal Pradesh și platoul Aksai.

Acesta va fi primul summit G20 la care un lider chinez nu participă din 2008 încoace, cu excepția participării virtuale a lui Xi în 2020 și 2021 din cauza pandemiei. Xi continuă să prezinte Beijingul ca lider al lumii în curs de dezvoltare, raliind sprijin pentru o alternativă la ordinea mondială condusă de Washington.

Într-o vizită în Africa de Sud luna trecută pentru reuniunea BRICS, el a criticat „hegemonia” Occidentului și a îndemnat țările în curs de dezvoltare să "scuture jugul colonialismului”. De asemenea, Xi ar putea să dorească să exprime solidaritate cu liderul rus, Vladimir Putin, care de asemenea nu participă la G20.

Biden, reprezentat la summitul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) de vicepreședintele său, Kamala Harris se va deplasa în Vietnam după reuniunea G20.

XS
SM
MD
LG