Linkuri accesibilitate

China și Rusia, unite de lupta împotriva influenței occidentale, dezbinate de lupta pentru controlul BRICS


Președintele rus Vladimir Putin participă la cel de-al 14-lea Summit BRICS în format virtual, prin legătură video, în regiunea Moscova, Rusia 23 iunie 2022
Președintele rus Vladimir Putin participă la cel de-al 14-lea Summit BRICS în format virtual, prin legătură video, în regiunea Moscova, Rusia 23 iunie 2022

În cadrul reuniunii BRICS - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - Rusia și China au reiterat obiectivul de a contracara dominația globală occidentală.

Această alianță economică este văzută de ambele țări ca o modalitate de a lupta împotriva influenței Occidentului.

China și Rusia, unite de lupta împotriva influenței occidentale, dezbinate de lupta pentru controlul BRICS
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Cu toate acestea, reuniunea a evidențiat izolarea globală a președintelui rus, Vladimir Putin, care a fost acuzat de Curtea Penală Internațională pentru răpirea de copii ucraineni. Din cauza acestor acuzații, Putin nu a putut participa fizic la reuniune și a intervenit prin videoconferință. Putin a acuzat Occidentul de acțiuni ilegale și încălcarea normelor de bază, referindu-se la sancțiuni și alte măsuri menite să slăbească Rusia.

Cu toate acestea, analiști susțin că China și Rusia se confruntă cu rezistență din partea Indiei și Braziliei, țări cu legături mai strânse cu Statele Unite și Europa. În timp ce liderii celorlalte țări BRICS au vorbit despre egalitatea globală, Putin și-a direcționat discursul împotriva adversarilor săi occidentali, susținând că dorința unor țări de a menține hegemonia ar fi cauza crizei din Ucraina.

China a urmărit să-și consolideze influența în cadrul BRICS, pledând pentru o accelerare a extinderii alianței. Președintele chinez Xi Jinping a avertizat asupra mentalității Războiului Rece și a cerut menținerea coeziunii în cadrul alianței. El a subliniat nevoia de a combate dezangajarea, perturbarea lanțurilor de aprovizionare și presiunea economică, referindu-se la sancțiunile occidentale. Xi a susținut că toate țările ar trebui să se supună Cartei Națiunilor Unite și să aibă un cuvânt egal în elaborarea regulilor internaționale.

În timp ce aspiranții pentru aderarea la BRICS includ țări precum Iran și Venezuela, care se confruntă cu sancțiuni occidentale, China încearcă să obțină extinderea alianței, ceea ce poate crea diviziuni între membrii BRICS. Putin și-a manifestat disprețul față de ordinea globală „bazată pe reguli” a Occidentului, dar în același timp a căutat să-și apere propriile interese și să obțină o poziționare a Rusiei ca o mare putere.

Reuniunea BRICS a relevat complexitatea relațiilor dintre Rusia și China în cadrul alianței. În timp ce China dorește să extindă și să consolideze BRICS pentru a-și promova interesele și influența globală, Rusia se confruntă cu izolarea internațională și cu repercusiunile acțiunilor sale, în special în contextul conflictului cu Ucraina.

Reuniunea BRICS ilustrează dinamica complexă dintre statele din grup și modul în care aceasta afectează relațiile lor cu Statele Unite și cu lumea occidentală în general.

XS
SM
MD
LG