Linkuri accesibilitate

Putin la summit-ul BRICS: o prezență virtuală


Președintele rus Vladimir Putin și Avocata Poporului pentru Copii, Maria Lvova-Belova. Pe 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare împotriva celor doi, acuzați de deportatea a mii de copii din Ucraina (foto arhivă).
Președintele rus Vladimir Putin și Avocata Poporului pentru Copii, Maria Lvova-Belova. Pe 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare împotriva celor doi, acuzați de deportatea a mii de copii din Ucraina (foto arhivă).

Președintele rus Vladimir Putin renunță să participe în persoană la summit-ul BRICS din Africa de Sud, dar Kremlinul evită să spună că absența se datorează mandatului de arestarea emis de Curtea Penală Internațională (CPI).

Putin va fi însă prezent virtual la reuniunea celor cinci importante economii emergente din lume (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), care începe pe 22 august la Johannesburg. O prezență virtuală care ilustrează marginalizarea sa pe scena internațională, după lansarea invaziei neprovocate din Ucraina, remarcă agenția AP.

Toți liderii țărilor BRICS vor fi prezenți la Johannesburg, până și președintele Chinei, Xi Jinping – care călătorește rar – face deplasarea. Mai puțin președintele rus Vladimir Putin, împotriva căruia Curtea Penală Internațională a emis în martie un mandat de arestare, fiind acuzat de organizarea deportării copiilor din Ucraina.

Mandatul a pus și Africa de Sud într-o situație diplomatică delicată, mai remarcă AP.

Africa de Sud și Rusia au istoric, legături puternice și au o relație strânsă de cooperare. Africa de Sud este însă și semnatară a tratatului care stă la baza Curții Penale Internaționale, ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să-l aresteze pe Putin în momentul când punea piciorul pe pământ sud-african.

O prezență virtuală

Imediat după emiterea mandatului internațional, Africa de Sud a început să facă presiuni la Moscova pentru a-l convinge pe președintele rus să nu vină la summit, spun oficialii sud-africani. Vicepreședintele sud-african Paul Mashatile declara încă luna trecută că Putin este hotărât să vină la Johannesburg, dar imediat după aceea s-a ajuns la compromisul cu participarea prin videoconferință.

„Este ca și cum ți-ai invita prietenul acasă și apoi îl arestezi”, comenta atunci Mashatile. „De aceea pentru noi soluția ideală ar fi să nu vină, dar rușii nu sunt fericiți. Ei vor să vină.”

Kremlinul nu a spus dacă Putin într-adevăr intenționa să meargă în Africa de Sud, dar a subliniat că președintele va juca în continuare un rol-cheie în reuniunea principală a summitului de miercuri, când se va adresa participanților.

„Vorbim despre o participare cu drepturi depline”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Aceasta va include un discurs al președintelui și, dacă este necesar, participarea la un schimb de opinii”.

Extinderea BRICS

Potrivit AP, Rusia și China vor sprijini la reuniune extinderea grupului de cinci state – se pare că în acest moment sunt peste 20 de țări interesate să devină membre BRICS, între care Arabia Saudită, Iranul, Argentina, și Emiratele Arabe Unite.

Orice decizie trebuie luată prin consens.

Brazilia, India și Africa de Sud sunt mai puțin entuziaste, se tem că-și vor pierde din influență. Pe de altă parte, pentru Rusia și China, un BRICS extins le-ar oferi șansa de a deveni mai influente în lume.

Relațiile cu Occidentul

Totodată, relatează AP, un BRICS cu mai mulți membri ar putea fi răspunsul Chinei și Rusiei la G7, grupul celor mai puternice democrații din lume.

Blocul insistă că politicile sale nu sunt împotriva Occidentului, ci se concentrează pe interesele țărilor în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, BRICS a criticat deschis ceea ce numește dominația occidentală a structurilor internaționale și a instituțiilor financiare precum Națiunile Unite, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, totul în detrimentul lumii în curs de dezvoltare.

Noua Banca de Dezvoltare a grupului are o politică declarată de a încerca să încurajeze mai mult comerțul cu monede locale și să se îndepărteze de dolar.

Totodată BRICS a oferit uneori oficialilor chinezi și ruși o scenă pentru a ataca Occidentul.

Africa de Sud, aflată actualmente la președinția BRICS, spune că acest lucru nu înseamnă că blocul are o atitudine anti-occidentală, dictată de China și Rusia pe fundalul tensiunilor geopolitice în creștere între Est și Vest.

Ce este BRICS
  • Blocul a fost fondat ca un club informal în 2009 pentru a oferi membrilor săi o platformă de a contesta o ordine mondială pe care o consideră dominată de Statele Unite și aliații săi occidentali.
  • Crearea sa a fost inițiată de Rusia.
  • Grupul nu este o organizație multilaterală formală precum Națiunile Unite, Banca Mondială sau Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
  • Șefii de stat și de guvern ai națiunilor membre se reunesc anual, fiecare națiune preluând președinția prin rotație a grupului timp de un an.
  • Brazilia, Rusia, India și China sunt membri fondatori.
  • Africa de Sud, cel mai mic membru ca populație și puterea economică, a fost beneficiara primei extinderi a grupului, în 2010, când gruparea a devenit cunoscută sub numele de BRICS.
  • Împreună, țările reprezintă mai mult de 40% din populația lumii și un sfert din economia globală.
  • Blocul funcționează prin consens. Toate țările BRICS fac parte din Grupul celor 20 (G20) de economii importante.

(Sursă: Reuters)

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG