Linkuri accesibilitate

Oficial chinez: „Sunt pregătit să conlucrez” | Posibilă ameliorare a relațiilor China-SUA


Secretara americană pentru Comerț, Gina Raimondo, se întâlnește cu omologul ei chinez, Wang Wentao, la Ministerul Comerțului din Beijing, 28 august 2023.
Secretara americană pentru Comerț, Gina Raimondo, se întâlnește cu omologul ei chinez, Wang Wentao, la Ministerul Comerțului din Beijing, 28 august 2023.

O oficialitate chineză de rang înalt i-a spus ministrului american al comerțului, Gina Raimondo, că este pregătită „să facă noi eforturi pozitive” pentru a îmbunătăți relațiile cu Statele Unite.

Vizita lui Raimondo în China vine în contextul eforturilor administrației Biden de a îmbunătăți comunicarea între marile puteri, dar nici o parte nu a exprimat disponibilitatea de a face compromisuri în ceea ce privește problemele tehnologice, de securitate și alte dispute.

Oficial chinez: „Sunt pregătit să conlucrez” | Posibilă ameliorare a relațiilor China-SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00

Vicepremierul He Lifeng a făcut referire la „schimburi în profunzime” în luna iulie când s-a întreținut cu ministrul de finanțe, Janet Yellen. De data aceasta el a spus „Sunt pregătit să conlucrez, să fac eforturi noi și pozitive pentru a aprofunda consensul nostru și a extinde cooperarea noastră”.

Tensiunile au crescut între China și Statele Unite pe mai multe fronturi, de la tehnologie și spionaj la competiție economică și putere militară. Tensunile militare la Marea Chinei de Sud și Strâmtoarea Taiwanului s-au extins, aceasta adăugându-se incidentului cu un balon de supraveghere în februarie anul trecut și informațiilor recente conform cărora China spionează Statele Unite, din Cuba, de mai mulți ani.

Raimondo a criticat tratamentul Chinei față de companiile americane de tehnologie în timpul vizitei sale, dar a cerut și cooperare în domenii precum schimbările de climă și inteligența artificială. Ea a spus că cele două țări vor stabili un "schimb de informații" cu privire la controalele Statelor Unite asupra exporturilor de tehnologie, dar nu a sugerat că restricțiile impuse vor fi relaxate. "Anticipăm cu nerăbdare găsirea modalităților prin care putem angaja o cooperare mai eficientă în problemele comerciale care afectează relația noastră", i-a spus Raimondo lui He.

Ministrul s-a întâlnit ulterior cu premierul chinez Li Qiang, care și-a exprimat speranța ca Washingtonul să întreprindă „acțiuni concrete” referitoare la dorința Chinei de schimbări de politică cu privire la Taiwan și accesul la tehnologie. „Sperăm că partea americană va acționa în aceeași direcție cu China, va arăta sinceritate și va întreprinde acțiuni concrete pentru a menține și dezvolta mai departe relațiile bilaterale”, i-a spus Li.

XS
SM
MD
LG