Ambasadorul european la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că Uniunea Europeană n-ar vrea să vadă noi limitări, pe baza unor acuzații inventate, ale pluralismului politic înaintea alegerilor parlamentare din februarie. Michalko a vorbit la un forum anual de dezbateri pe teme europene la Chișinău, la câteva zile după ce o anchetă parlamentară inițiată de Partidul Democrat de guvernământ a acuzat o activistă ucraineană, Ludmila Kozlovska, de finanțare ilegală cu bani murdari a opoziției moldovene pro-europene.
Your browser doesn’t support HTML5
Peter Michalko a ales cea mai mare dezbatere pe teme europene, organizată al şaselea an consecutiv la Chişinău de fundaţia germană Friedrich Ebert şi Asociaţia pentru Politică Externă, pentru a-şi formula avertismentul faţă de autorităţile de la Chişinău.
„Am vrea să nu vedem încercări de a limita sistemul democratic pluralist de partide pe care R. Moldova s-a angajat să-l respecte”, a spus ambasadorul european.
„S-au creat condiţii în care competiţia democratică poate să se confrunte cu riscul de a fi limitată pe baza unor învinuiri nefondate şi poate hibride chiar”, a mai spus ambasadorul.
Înainte de asta diplomatul mai spusese că relaţiile UE cu R. Moldova deja au ajuns într-un „moment critic” atunci când la Chişinău au fost anulate alegerile primarului capitalei şi că scrutinul viitor parlamentar constituie următorul test de democraţie pentru Chişinău.
Un eveniment altădată important inclusiv în calendarul factorilor de decizie din politica moldoveană, forumul de dezbateri europene din acest an a fost în general evitat de mai mulţi demnitari invitaţi, printre ei şeful diplomaţiei moldovene, Tudor Ulianovschi, sau responsabila de portofoliul reintegrării Cristina Lesnic. Refuzul de a participa la eveniment vine pe fundalul unei relaţii tensionate între Chişinău şi instituţiile europene, după o rezoluţie extrem de aspră votată săptămâna trecută în Parlamentul European şi critici anterioare legate de schimbarea sistemului de vot, anularea rezultatelor unor alegeri locale în Chişinău considerate de occidentali libere şi corecte şi adoptarea mai multor legi controversate în domeniul fiscal, printre ele amnistia de capitaluri.
### Vezi și... ### Johannes Hahn: „Reducerea alocării anuale înseamnă ...că vom reduce asta cu o treime ” (VIDEO)Prezent la reuniune, popular-europeanul Iurie Leancă, care deţine în guvernul de la Chişinău portofoliul integrării europene, a vorbit despre ceea ce el consideră a fi „o decizie greşită” a Comisiei Europene de a suspenda dialogul politic cu Chişinăul.
### Vezi și... ### Parlamentul European critică Moldova și laudă Georgia„Din punctul meu de vedere, este o decizie absolut greşită. Şi una care nu ne mobilizează să facem ceea ce ar trebui să facem. Atunci când este bine în relaţie, e simplu, dar când apar complicaţii, doar dialogul poate să ne permită să avansăm, nici în agenda internă, nici pe dialogul bilateral…”, a spus Iurie Leancă, spre protestul ambasadorului european, dar şi al altor participanţi la discuţie, care au spus că menţinerea dialogului şi realizarea reformelor sunt şi scopurile UE, doar că asta nu trebuie interpretat drept o pregătire a UE să facă concesii în ceea ce priveşte respectarea regulilor democratice.
Vinerea trecută, o comisie de anchetă a parlamentului a acuzat politicienii de opoziţie Maia Sandu şi Andrei Năstase că ar fi beneficiat de finanţări ilegale din partea Fundaţiei „Open Dialog” a activistei ucrainene Ludmila Kozlovska, acuzată la rândul ei în cadrul anchetei iniţiate de Partidul Democrat de guvernământ că ar fi folosit „bani murdari” proveniţi din vânzare de armament, „laudromat” şi chiar furtul bancar moldovenesc. Concluziile comisiei, care au cerut şi Procuraturii generale să iniţieze o anchetă, au sunat ca o ameninţare la adresa celor doi opozanţi că ar putea fi expluşi din cursa parlamentară, poate chiar pe baza acuzaţiei de „trădare de patrie”.
Iurie Leancă a spus astăzi în cadrul conferinţei că nu-şi doreşte un astfel de scenariu, în timp ce un alt vorbitor, fondatorul Asociaţiei pentru Politică Externă şi fostul premier Ion Sturza a avertizat că să se spere în „alegeri libere şi corecte” la Chişinău ar fi o naivitate, iar voinţa cetăţenilor oricum va fi distorsionată, fie şi de simpla aplicare a noului sistem de vot.