Una din criticile cele mai severe aduse autorităţilor de la Chişinău de către Parlamentul European în rezoluţia despre punerea în practică a Acordului de Asociere se referă la lipsa de progrese în investigarea fraudei bancare din 2014. Chiar ieri, Partidul Democrat a anunţat, printr-un comunicat, că a adunat 100 de mii de semnături sub o petiţie adresată UE în care se solicită verificarea pretinselor legături ale liderilor opoziției Maia Sandu şi Andrei Năstase cu furtul miliardului. Se pare că demersul e o replică la o petiţie similară, pe care au anunţat-o cu câteva luni mai devreme chiar cei doi politicieni. Amănunte despre acest „război” al petiţiilor.
„Avem încredere că organismele europene vor lua în considerare dorinţa celor peste 100 de mii de cetăţeni moldoveni şi vor analiza în mod obiectiv furtul miliardului şi cine a beneficiat cu adevărat de aceşti bani”, este citat în comunicatul emis de Partidul Democrat unul dintre deputaţii acestui partid Eugen Nichiforciuc, cel care ar fi depus miercuri demersul la sediul Delegaţiei UE de la Chişinău.
Reprezentanţa diplomatică europeană nu a comentat deocamdată acţiunea.
În textul petiţiei, democraţii afirmă că ar exista indicii „serioase” că Partidul Liberal-Democrat, pe lista căruia Maia Sandu a candidat în alegeri în 2014, ar fi fost finanţat în campania electorală din acel an cu bani proveniţi din frauda bancară, dar şi că protestele de stradă organizate în anul 2015 de către Andrei Năstase au fost susţinute financiar din aceeaşi sursă.
Nevoia implicării UE într-o investigaţie ca aceasta este motivată în textul petiţiei prin faptul că, aşa cum ar fi arătat cercetările preliminare, „schemele financiare ilegale” prin care s-au furat fondurile, „au avut loc inclusiv pe teritoriul Uniunii Europene”.
Democraţii solicită UE să verifice şi ceea ce petiţia numeşte „relaţiile liderilor PAS şi PPDA cu Fundaţia „Open Dialog”, despre care democraţii spun, fără a oferi vreo explicaţie, că ar fi suspectată „de livrarea de armament în regiunea ucraineană Donbass”.
Exact aceeaşi solicitare, ca să se implice în investigarea furtului miliardului, fusese însă ridicată în faţă UE cu câteva luni mai devreme de nimeni alţii decât cei doi politicieni de opoziţie Maia Sandu şi Andrei Năstase, urmare a unei acţiuni de protest din luna august.
Formaţiunile de opoziţie îşi motivaseră atunci demersul prin faptul că, dacă investigaţia nu se mişcă, nici în ceea ce ţine de sancționarea responsabililor de fraudă, nici în ceea ce ţine de recuperarea furtului, poate UE ar putea să dea o mână de ajutor.
Petiţia democraţilor a ajuns, însă, prima pe masa diplomaţilor europeni de la Chişinău.
Veaceslav Berbeca, analistul politic de la IDIS Viitorul, remarcă că replica democraţilor, înmânată ambasadei europene la Chişinău tocmai în ziua în care Parlamentul European vota o rezoluţie extrem de critică la adresa autorităţilor de la Chişinău, nu este întâmplătoare:
„Dacă autorităţile ar avea astfel de informaţii, eu cred că ele demult erau făcute publice. Miza acestei acţiuni a fost de a anihila rezoluţia Parlamentului European şi de a arăta că vina este a opoziţiei. Fiind la guvernare de aproape 3 ani şi să ceri UE să investigheze un caz pe care ai putea să-l rezolvi la nivel local, având toate pârghiile, mi se pare ridicol.”
Însăşi Maia Sandu, lidera PAS, a vorbit ieri seară într-o emisiune televizată despre acuzaţiile democraţilor ca despre ceva „aberant” şi care nu pot fi luate în serios de instituţiile europene.
„Atunci când vrei să faci o prostie, poţi s-o faci mai subtil. Ei, însă, nu ştiu să o facă subtil şi la cât de aberante sunt aceste acuzaţii, evident, că la Bruxelles şi în altă parte asta ridică mari-mari semne de întrebare.”
Maia Sandu se referea însă la acuzaţia că ar fi profitat de finanţarea organizaţiei „Open Dialog” al activistei ucrainene, Ludmila Kozlovska. Despre pretenţia democraţilor că ar fi beneficiat, fiind în echipa liberal-democraţilor, de banii furaţi din sistemul bancar, politiciana de opoziţie şi-a declinat în mai multe rânduri responsabilitatea, spunând că este un simplu truc de aruncare a vinei de pe „un cap bolnav pe altul sănătos”.