Creșterea prețului la gaz, motorul noului „Război Rece” (analiză Bloomberg)

Prețul gazului natural a crescut cu aproximativ 700% în Europa de la începutul anului trecut, se arată într-o analiză Bloomberg, devenind motorul „noului Război Rece”.

Penuria de combustibil se răspândește în întreaga lume și afectează economia globală, amenințând în același timp cu recesiuni și un nou val de inflație. Potrivit analizei Bloomberg (concern media axat pe economia mondială), gazele naturale au devenit în prezent un combustibil care rivalizează cu petrolul în geopolitică.

### Vezi și... ### Ucraina reduce tranzitul de gaz rusesc spre Europa. Moldova nu e afectată

Principala conductă Nord Stream, care transportă gaz rusesc în Germania, urmează să fie închisă pentru întreținere pe data de 11 iulie pentru zece zile și există temeri, exprimate chiar de ministrul german al economiei Robert Habeck, că Moscova nu o va redeschide.

La summitul G7 din Germania s-a convenit că trebuie reduse veniturile Rusiei din petrol și gaze naturale, care ajută la finanțarea războiului declanțat în Ucraina, dar și să susțină noile investiții în gazul natural lichefiat.

„Este anii 1970 pentru gazul natural”, spune Kevin Book, directorul general la ClearView Energy Partners LLC, o firmă de cercetare în energie cu sediul în Washington. „Lumea se gândește acum la gaz așa cum se gândea cândva la petrol, iar rolul esențial pe care îl joacă gazul în economiile moderne și nevoia de aprovizionare sigură și diversificată au devenit foarte vizibile”, a mai subliniat Book.

### Vezi și... ### Natalia Gavrilița: Trebuie să ne pregătim de o iarnă complicată