În R. Moldova sunt valabile de luni, 16 august, câteva reguli noi de traversare a graniței, reguli schimbate de autoritățile guvernamentale și cele sanitare urmare a unui nou val de creștere a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus, inclusiv din import. Liliana Barbăroșie l-a întrebat pe un responsabil din cadrul poliției de frontieră, Andrei Gore, șef de direcție control al frontierei, care sunt principalele schimbări pe care trebuie să le cunoască cetățenii și cum se aplică ele:
Your browser doesn’t support HTML5
Andrei Gore: „În primul rând, au scos zonele verzi, zonele roșii, deoarece apăreau multe confuzii, cetățenii nu înțelegeau cine vine din zona verde, cine vine din zona roșie, acum este expus mai clar și este o regulă generală pentru toate persoanele care intră în țară. Regula generală este ca persoanele să întrunească una din condițiile stabilite de hotărârea Comisiei Excepționale în Sănătate Publică nr. 54.”
### Vezi și... ### Inga Pasecinic: „Poate este cazul să introducem anumite condiționări” pentru cei nevaccinațiEuropa Liberă: Deci, teste PCR, antigen, certificat de vaccinare sau dovada imunității naturale?
Andrei Gore: „Da! Alt moment trebuie să fie clar pentru cetățeni care nu poate să prezinte unul din aceste documente, fie un certificat că a finalizat toată schema de vaccinare, care e important să cunoască că intră în vigoare după a 14-a zi de la finalizarea schemei, un alt act confirmativ care ar scuti persoana, să spunem așa, de autoizolare este prezentarea unui rezultat negativ al testului PCR pentru infecție cu virusul SARS-CoV-2. Acest test este important ca persoanele să cunoască că cei care vin cu cursele aeriene care trec prin escală prin mai multe aeroporturi, deci trebuie să fie valabil la momentul sosirii la aeroport și înregistrării la cursă cu cel puțin 72 de ore înainte de îmbarcare. Această prevedere este făcută pentru aceea că s-ar putea să fie unele întârzieri, rețineri ale curselor și de aceea este prevăzut că anume cu transportul public, inclusiv cel rutier care vine din alte țări tranzitând mai multe state, este prevăzut că anume la momentul îmbarcării, înainte de pornire la cursă să fie valabil testul. Deci, pentru persoanele care circulă cu transport individual iarăși este prevăzut că la momentul intrării în Republica Moldova trebuie să fie valabil cu cel puțin 72 de ore înainte de a intra. Un alt moment este posibilitatea care până acum nu era, posibilitatea prezentării unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore înainte de îmbarcare la navă sau la rutele regulate sau ocazionale pentru a putea fi acceptate pentru a explica excepția de la autoizolare.”
Europa Liberă: Dar acest test anterior nu era valabil, nu?
Andrei Gore: „Nu era recunoscut pentru intrarea în Republica Moldova și scutirea de la autoizolare, acum a fost introdus.”
Europa Liberă: Acum se poate și cu acest test?
Andrei Gore: „Da! Și, respectiv, un alt document confirmativ care a fost introdus acum este prezentarea unei concluzii medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat deja boala COVID-19 și important ca persoanele sau cetățenii care intră în Republica Moldova să cunoască faptul că această perioadă trebuie să fie cuprinsă între a 15-a zi a 180-a zi.”
### Vezi și... ### Un nou îndemn la vaccinare al ministerul Sănătății de la ChișinăuEuropa Liberă: Dacă e mai târziu deja nu e valabil?
Andrei Gore: „Da, respectiv, conform cerințelor Ministerului Sănătății și, în general, ale Organizației Mondiale a Sănătății se consideră că 180 de zile se pot menține anticorpii în organism.”
Europa Liberă: Dacă a depășit această perioadă trebuie să-și facă test, asta e?
Andrei Gore: „Trebuie să-și facă un alt document din cele enumerate pentru a putea intra în Republica Moldova și a nu fi obligat să respecte regimul de autoizolare. Totuși sunt și niște excepții, spre exemplu, acum s-a schimbat vârsta pentru minori, anterior până la șase ani erau exceptați, acum s-a mărit această vârstă până la 12 ani.”
Europa Liberă: E bine?
Andrei Gore: „Da, sigur că e bine. Nu sunt obligați să prezinte aceste documente și, respectiv, nu cad sub obligativitatea de autoizolare. A rămas în vigoare excepția pentru elevi/studenți cu vârsta până la 18 ani, care studiază sau urmează să depună actele să studieze în alte țări sau respectiv minorii din alte state care vor să vină la noi la studii.”
### Vezi și... ### Prevenirea unui nou val de Covid, prioritatea viitorului guvern (Natalia Gavrilița)Europa Liberă: Aici vârsta s-a schimbat sau tot asta era?
Andrei Gore: „Nu, până la 18 ani sunt scutiți, anume prezentând un act confirmativ că merge la studii sau intenționează, sau a fost acceptat pentru a depune actele la studii. Un alt element la care aș vrea să atrag atenția este că echipajele și personalul de deservire a aeronavelor și personalul de deservire a garniturilor de tren, conducătorii auto și personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă și transport pasageri sunt scutiți de la prezentarea acestor confirmări doar până la 30 septembrie 2021, respectiv recomandăm și angajatorilor, și persoanelor care sunt încadrați în această excepție să întreprindă măsuri pentru a administra acest vaccin și pentru a putea circula în continuare fără restricții. Ce ține de lucrătorii transfrontalieri, aici mă refer la persoanele care locuiesc în zona de frontieră și activează pe cealaltă parte a frontierei, iarăși în zona de frontieră conform acordurilor bilaterale care se referă la micul trafic de frontieră, mă refer la Acordul cu România cu privire la micul trafic de frontieră și Acordul cu privire la punctele de trecere cu Ucraina, care stabilește raioanele de frontieră și localitățile care circulă în regim simplificat că, de asemenea, până la 30 septembrie vor putea călători fără prezentarea acestor teste și fără obligativitatea de autoizolare. Cam acestea sunt...”
Europa Liberă: Da, după asta trebuie să-și facă vaccin, altfel?...
Andrei Gore: „Da, recomandarea e să-și administreze vaccin.”
Europa Liberă: Prin faptul că există aceste cazuri de COVID de import am putea deduce de aici că fie nu toate măsurile sunt puse prea bine la punct ca să nu existe aceste cazuri, fie, nu știu, ar putea prezenta ei acte nu tocmai în regulă, sau cum înțelegeți Dvs., care e explicația?
Întreprindem toate măsurile de triere la punctele de trecere și pe aeroport
Andrei Gore: „Noi întreprindem toate măsurile de triere la punctele de trecere și pe aeroport sunt aparatele respective pentru depistarea persoanelor, cei care sunt depistați sunt preluați de instituțiile medicale, dar probabil că, după cum știm din practică, persoanele sunt foarte inventive, mai aplică unele șmecherii, să spunem, pentru nu a depista starea febrilă sau unele persoane nici nu știu că ar fi posibili transmițători de boală. Sunt mai multe momente care nu-i posibil chiar la trecerea frontierei de a depista aceste persoane, întreprindem în orișice caz măsuri pentru a le depista, dar asta e situația. Cu referință la acte, să spunem așa, false pe care le prezintă – da, sunt așa cazuri, sunt depistate, în primul rând, documentate, asta-i situația, reacționăm.”
Europa Liberă: E la nivel de fenomen sau cazuri individuale?
Andrei Gore: „Sunt cazuri individuale, respectiv și la intrare, și la ieșire depistăm, sunt cazuri individuale.”
Europa Liberă: Din 1 octombrie, certificat COVID electronic și sistem electronic de completare a fișei epidemiologice au anunțat autoritățile, nu e prea târziu din octombrie? Până atunci?
Andrei Gore: „Eu consider că acest subiect trebuia de ridicat mult mai devreme, programe, softuri de verificare online sau verificare prin intermediul acestor softuri este mult mai eficient și mai rapid, digitalizarea acestor procese este la început chiar și la alte state mai dezvoltate și cu capacități mai bune de implementare.”
### Vezi și... ### R. Moldova: noi măsuri sanitare de intrare în țară. De la 1 octombrie se lansează un certificat COVID electronicEuropa Liberă: Totuși ar trebui să ne mișcăm mai rapid, așa înțeleg?
Andrei Gore: „Desigur! Ar fi bine mai rapid, ar fi mai eficiente și mai calitative anume activitățile de control și eventualele aceste acte contravenționale sau penale s-ar reduce considerabil.”
Europa Liberă: Tot autoritățile au anunțat zilele trecute că în 27 de țări sunt recunoscute certificatele de vaccinare emise în Republica Moldova, în cazul celorlalte state ce se întâmplă?
Andrei Gore: „Deci, noi oricum întreprindem măsuri de a verifica pe diferite căi, fie prin sursele deschise, fie apelăm la colegii noștri din alte state, aplicăm canalele noastre de schimb de informație, cum ar fi Centrul de la Galați, Centrul de Schimb de Informații de la Palanca cu autoritățile din Ucraina, încercăm diferite căi care sunt posibile și avem la moment acces de cooperare. Este mai dificil să consultăm cetățenii cu privire la regulile de intrare în alt stat, deoarece la moment cunoașteți că peste noapte se schimbă regulile de traversare, se introduc anumite documente, se omit altele, de aceea noi recomandăm cetățenilor înainte de a se porni, da, ne telefonează pe noi, noi încercăm să le dăm anumite repere, adrese, pagini oficiale pentru a se consulta care sunt regulile de intrare în alt stat. Mai ușor e cu intrarea la colegii din România sau colegii din Ucraina, că avem contacte directe și e mult mai ușor de consultat. Ce ține de alte state e mai problematic, dar noi întreprindem toate măsurile pentru a informa cetățenii unde ar putea să apeleze și să consulte regulile de intrare la momentul respectiv.”
### Vezi și... ### Ala Tocarciuc: Vom avea nevoie de revaccinare în 2022 | VIDEOEuropa Liberă: Dar alte măsuri care v-ar ușura munca și dvs., și cetățenilor efortul acesta de a traversa hotarul?
Andrei Gore: „Deci, recomandarea noastă e că ar fi bine ca persoanele totuși să înțeleagă riscul acestei pandemii și să meargă să-și facă vaccinurile, fiindcă este un mare plus pentru a diminua aceste riscuri de răspândire a COVID-ului. Totodată este și o cerință practic implementată în toate țările, este mai ușor de circulat având vaccinul, trecut prin schema de aplicare a vaccinului.”