Angajatul CNA suspectat că nu a furnizat informații comisiei pre-vetting face parte din comisia vetting

Iurie Gațcan a fost ales în comisia vetting pe 15 iunie, la propunerea deputaților PAS

Unul din angajații CNA cercetat pentru că ar fi tăinuit dosarul penal al lui Iulian Muntean a fost în secretariatul comisiei pre-vetting și face parte din comisia vetting. El a spus Europei Libere că procesul penal ar fi „o formă de rezistență internă” la evaluarea judecătorilor și procurorilor.

Iurie Gațcan susține că a informat deja comisia vetting despre faptul că este unul din cei doi angajați ai Centrului Național Anticorupție (CNA) în privința cărora Procuratura Anticorupție (PA) a deschis un proces penal.

„Nu cred că un proces penal bazat doar pe suspiciuni ar putea influența activitatea mea în comisia vetting”, a declarat Europei Libere Gațcan.

Potrivit procurorilor, fiind șef al Secției analiză operațională a Direcției Analitice a CNA, Gațcan a efectuat, în 2018, o analiză operațională în dosarul numit generic „ASEM”, în care Iulian Muntean este învinuit de corupție, alături de alți zeci de profesori, studenți și intermediari.

Informația despre acest dosar penal nu a ajuns la comisia pre-vetting, care l-a verificat pe Muntean înainte de a fi numit membru al Consiliului Superior al Magistraturii, deși Gațcan era angajat în secretariatul acelei comisii.

Gațcan spune că în acel dosar ca figuranți de bază erau trei intermediari, în privința cărora au fost efectuate analize operaționale. „Restul câteva sute, posibil și Iulian Muntean, au fost figuranți auxiliari. Nu am acces la aceste date din iunie 2022. Numărul de analize făcute anual era mare, de 300-400, în care puteau să figureze în total peste 3.000 de subiecți”, a explicat Gațcan.

Solicitat de Europa Liberă, CNA a refuzat să comenteze procesul penal inițiat împotriva angajaților săi. La audierile din Parlament, din 25 septembrie, directorul CNA, Iulian Rusu, a spus că Iulian Muntean nu figura în cele trei analize operaționale. Rusu a mai spus atunci că datele lui Muntean ar fi trebuit să fie introduse de procurori într-o bază de date centrală, gestionată de Ministerul de Interne.

### Vezi și... ### „În căutarea țapului ispășitor”. Audieri parlamentare în cazul membrului CSM cu dosar penal

Șef al secției analiză operațională a Direcției analitice a CNA, Iurie Gațcan, a fost ales în comisia vetting pe 15 iunie, la propunerea deputaților partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS).

Comisia respectivă urmează să verifice integritatea etică și financiară a actualilor și viitorilor judecători ai Curții Supreme de Justiție, iar, ulterior, va evalua toți judecătorii curților de apel și pe cei din instanțele de fond care au ocupat funcții de conducere în ultimii 5 ani.

Atunci serviciul de presă al CNA a explicat Europei Libere că lui Gațcan i-a fost suspendat contractul de muncă la CNA.

### Vezi și... ### Cine sunt membrii comisiei care va verifica averile și interesele judecătorilor CSJ