Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), reunită în această săptămână la Strasbourg, va dezbate și va vota o rezoluție referitoare la funcționarea instituțiilor democratice din Republica Moldova. Scrisă de Maryvonne Blondin (socialiști, Franța) și Egidius Vareikis (PPE, Lituania), co-raportori din partea Comisiei pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor de către statele membre ale Consiliului Europei (Comitetul de monitorizare), documentul cere APCE să solicite autorităților să-și îmbunătățească legislația electorală după abolirea sistemului electoral mixt, să reformeze sistemul judiciar, să lupte împotriva corupției și a spălării banilor, precum și să pună în lumină scandalul bancar din 2014.
Însă ieri, Rusia și Turcia au depus două amendamente care au tulburat apele la Strasbourg: unul dintre ele cere permanentizarea șederii trupelor rusești în Transnistria, iar celălalt - un statut de autonomie lărgită pentru Găgăuzia. „Voi cere respingerea acestor amendamente”, spune într-un interviu cu Europa Liberă co-raportoarea Maryvonne Blondin. Raportul va fi dezbătut și votat de APCE joi seara.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Doamnă Blondin, care este punctul fierbinte al acestui raport?
Maryvonne Blondin: „Raportul este unul de etapă, dar unul neobișnuit, solicitat de Comisia de monitorizare a APCE ca urmare a crizei constituționale și politice de la Chișinău, declanșată de alegeri și care a continuat până în iunie 2019. Am dorit să examinăm cum funcționează instituțiile democratice, în special justiția, în raport cu normele democratice existente în Europa.”
### Vezi și... ### Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin, coraportorii APCE, în vizită la Chișinău
Europa Liberă: Rusia și Turcia au depus două amendamente la raportul Dvs: rușii cer permanentizarea staționării trupelor rusești în Transnistria, iar turcii - o autonomie extinsă pentru Găgăuzia. Cum apreciați aceste amendamente?
Maryvonne Blondin: „Nu au nici o legătură cu raportul. Este adevărat: unul dintre amendamente se referă la prezența militară a Rusiei în Transnistria, iar celălalt - la Găgăuzia. Niciunul dintre ele nu se referă la funcționarea instituțiilor democratice din Republica Moldova. Raportul nostru nu tratează nici problemele din Transnistria, nici problemele din Găgăuzia. Eu voi propune în Comisie respingerea acestor amendamente.”
Europa Liberă: Cele două amendamente trebuie votate de Comisia de monitorizare și, dacă sunt adoptate, vor intra la vot în plen. Cum vor modifica ele raportul Dvs.?
Eu voi propune în Comisie respingerea acestor amendamente...
Maryvonne Blondin: „Vor fi pur și simplu adăugate raportului. Așadar, ar însemna că adăugăm în raport două puncte de care nu am discutat, pe care nu le-am examinat și asupra cărora nu am discutat cu colegii. Dar nu vor avea absolut nicio influență asupra concluziilor raportului.”
Europa Liberă: Ce probleme ați identificat și subliniat în raport?
Maryvonne Blondin: „Ne-am focusat pe justiție. Apreciem eforturile actualului Guvern pentru depolitizarea instituțiilor și pentru a institui proceduri care sunt solicitate de Comisia de la Veneția și UE. Acesta a fost și este obiectivul nostru: să ajutăm autoritățile moldovene să aplice recomandările Comisiei de la Veneția.”
Proiectul de rezoluție poate fi accesat aici.