Explainer | Poate ajunge noua guvernatoare găgăuză membră a guvernului?

Înainte să fie învestită ca guvernatoare a Găgăuziei la 19 iulie, Evghenia Guțul a fost inculpată de Procuratura Anticorupție în dosarul presupusei finanțări ilegale a Partidului Șor

O să fie sau nu noua guvernatoare a autonomiei găgăuze membră a guvernului de la Chișinău, așa cum au fost toți ceilalți guvernatori până la ea? Există căi prin care șefa statului poate evita numirea în cabinetul de miniștri a reprezentantei unui partid neconstituțional?

Guvernatorii autonomiei găgăuze au fost membri ai guvernului central de la Chișinău, începând din 1994, anul adoptării Legii privind statutul special juridic al Găgăuziei, o lege organică.

Articolul 13 al Legii prevede că „Guvernatorul Găgăuziei este confirmat în funcţia de membru al Guvernului Republicii Moldova printr-un decret al Preşedintelui Republicii Moldova”. Legea cu privire la Guvern spune că din componența cabinetului de miniștri fac parte inclusiv „alți membri stabiliți prin lege organică”, fără să numească explicit bașcanul autonomiei găgăuze.

Participarea guvernatorului de la Comrat la ședințele cabinetului de la Chișinău și la luarea deciziilor trebuia să le dea reprezentanților autonomiei găgăuze siguranța că nu sunt marginalizați, că au o cale de comunicare directă cu autoritățile centrale.

Acum, a apărut însă situația în care acceptarea noii guvernatoare de la Comrat, Evghenia Guțul, ca membră a guvernului este problematică în sens juridic, dar și politic.

Considerații de ordin juridic

Evghenia Guțul a fost aleasă guvernatoare la Comrat pe 14 mai din partea Partidului Șor, care, o lună mai târziu, era declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională.

Instanța dispunea lichidarea imediată a Partidului Șor, dând dreptate guvernului, care acuza formațiunea de „încălcare a statutului de drept și acțiuni contra suveranității Republicii Moldova”.

Poate fi membru al guvernului un politician al cărui partid a fost declarat în afara legii?

Decizia din 19 iunie a Curții Constituționale de lichidare a Partidului Șor spune că reprezentanții și membrii acestui partid „care la data pronunțării prezentei hotărâri exercită mandate reprezentative în organele unităților administrativ-teritoriale de toate nivelele, inclusiv în organele unității teritoriale autonome Găgăuzia, vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni”.

Mandatul de guvernatoare a lui Guțul a fost validat de Curtea de Apel la 22 mai, dar ea a fost învestită în funcție abia pe 19 iulie, așa încât nu este limpede dacă se afla în exercitarea mandatului la data deciziei de lichidare a Partidului Șor.

Considerații de ordin politic

Reprezentanții guvernului de la Chișinău au lipsit de la învestirea Evgheniei Guțul ca guvernatoare.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat jurnaliștilor că „reprezentanții guvernării nu merg la evenimente dedicate grupărilor criminale”, dar că guvernarea va conlucra cu aleșii locali și cetățenii care se vor disocia „clar și public de bandiți”.

Președinta Maia Sandu a declarat că nu a participat la ceremonia de la Comrat, pentru că noua guvernatoare „a fost susținută în campania electorală de către o grupare criminală și face parte dintr-un partid politic, care, între timp, a fost declarat neconstituțional de Curtea Constituțională”.

Politicienii guvernării mai consideră că Guțul ar fi câștigat alegerile din autonomia găgăuză prin fraudă. Presupusele fraude fac obiectul unei anchete a Procuraturii Anticorupție. Într-o investigație paralelă, procurorii anticorupție au mai inculpat-o pe Guțul pentru rolul ei în presupusa finanțare ilegală a Partidului Șor.

Va semna în aceste condiții șefa statului decretul prin care ar confirma-o pe Guțul în guvern, îi va primi jurământul de membră a cabinetului Recean? Președinția a spus Europei Libere, la 20 iulie, că „un astfel de decret încă nu a fost emis”.

Cât de repede trebuie rezolvată situația?

Legea privind statutul special juridic al Găgăuziei spune că șefa statului confirmă în guvernul central guvernatorul Găgăuziei, dar legea nu prevede niciun termen limită.

Gheorghe Saghin este expert politic la fundația finlandeză CMI, care se ocupă între altele de facilitarea dialogului dintre legislativul de la Chișinău și Adunarea Populară din Găgăuzia. Într-o discuție cu Europa Liberă, el a spus că, în timp ce locul Evgheniei Guțul în guvern este incert, se caută soluții de conlucrare dintre Chișinău și Comrat.

„La etapa actuală, există circumstanțe pe care ambele părți nu le pot depăși. Una dintre soluțiile preliminare ar fi colaborarea pe dimensiunea tehnică cu specialiști tehnici și funcționari publici, nefiind asociați cu vreo formațiune politică”, spune Saghin.

Incertă rămâne și soarta mandatului lui Guțul de guvernatoare a autonomiei găgăuze. Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a spus că, în cazul în care ancheta și justiția stabilesc că alegerile pentru funcția de bașcan au fost fraudate, ar trebui, „cel puțin, să fie organizate alegeri repetate”.

Modificarea legislației și precedentul Chirtoacă?

Includerea lui Guțul în componența guvernului ar putea fi evitată dacă autoritățile ar modifica pur și simplu Legea cu privire la Guvern, a spus analistul politic Nicolae Negru în ultimul episod al podcastului Europei Libere „Dincolo de știri”.

Negru a reamintit precedentul creat de fosta guvernare comunistă, care l-a exclus din guvern pe primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, un rival al comuniștilor. „Până a deveni el primar [al Chișinăului], primarul era membru al guvernului. [Vladimir] Voronin n-a dorit ca Chirtoacă să devină membru și a schimbat pur și simplu această lege”, a spus comentatorul politic.

Ideea a fost sugerată și de fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Deputatul PAS, Dorian Istratii, membru al unui grup de lucru parlamentar privind Găgăuzia, a spus Europei Libere că ar fi târziu să se modifice legea, pentru că Guțul este deja învestită ca guvernatoare a autonomiei găgăuze, iar o lege nouă „nu va putea avea caracter retroactiv”.

Grupul de lucru din care face parte Istratii are scopul să armonizeze relațiile dintre Chișinău și Comrat la nivel instituțional, iar o decizie de excludere a guvernatoarei găgăuze din componența guvernului ar merge împotriva obiectivelor acestui grup.

„Nici în cadrul grupului de lucru privind Găgăuzia, nici în cadrul fracțiunii [PAS] încă nu am discutat acest lucru”, a spus Istratii.

### Vezi și... ### Votat în prima lectură: PAS interzice fruntașilor Partidului Șor să participe la alegeri