Azerbaidjan și Armenia ar putea semna un acord de pace privind conflictul lor vechi de decenii asupra teritoriului Nagorno-Karabah, atunci când liderii acestor țări se vor întâlni la summitul Comunității Politice Europene (CPE) săptămâna viitoare, a sugerat vineri, 26 mai, ambasadoarea Azerbaidjanului în Franța, potrivit Reuters.
Lideri ai Armeniei și Azerbaidjanului vor ajunge joi, 1 iunie, în R. Moldova, la Bulboaca, Anenii Noi, acolo unde se va desfășura următorul summit CPE, la care sunt așteptați 47 de șefi de state, guverne și lideri ai instituțiilor europene.
„Pe 1 iunie, la Chișinău, sperăm că în sfârșit poate fi semnat un tratat de pace”, a declarat Leyla Abdullayeva, ambasadoarea azeră la Paris. „Este un moment istoric ce nu poate fi ratat”, a mai adăugat ea.
Reuters transmite că în cadrul summitului CPE, prim-ministrul armean Nikol Pașinian și președintele azer Ilham Aliev vor avea o întrevedere cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.
Nagorno-Karabah, o enclavă din Azerbaidjan populată de armeni, a fost o sursă de conflict încă din primii ani după prăbușirea Uniunii Sovietice.
Acest conflict înghețat a reizbucnit violent în 2020 în lupte intense care au durat șase săptămâni, înainte ca un armistițiu mediat de Rusia să ducă la pierderea controlului asupra unor părți din regiune și a șapte districte adiacente de către Armenia și etnicii armeni.
Nagorno-Karabah
Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.
Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994 (ulterior s-a implicat inclusiv cu trupe militare de menținere a păcii, dislocate în zonă). De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.
Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută internațional.