Azerii speră să semneze un acord de pace cu Armenia în R. Moldova, în timpul summitului european

Președintele Consiliului european, Charles Michel, a găzduit discuții între liderii Armeniei și Azerbaidjanului la Bruxelles, 14 mai 2023

Azerbaidjan și Armenia ar putea semna un acord de pace privind conflictul lor vechi de decenii asupra teritoriului Nagorno-Karabah, atunci când liderii acestor țări se vor întâlni la summitul Comunității Politice Europene (CPE) săptămâna viitoare, a sugerat vineri, 26 mai, ambasadoarea Azerbaidjanului în Franța, potrivit Reuters.

Lideri ai Armeniei și Azerbaidjanului vor ajunge joi, 1 iunie, în R. Moldova, la Bulboaca, Anenii Noi, acolo unde se va desfășura următorul summit CPE, la care sunt așteptați 47 de șefi de state, guverne și lideri ai instituțiilor europene.

„Pe 1 iunie, la Chișinău, sperăm că în sfârșit poate fi semnat un tratat de pace”, a declarat Leyla Abdullayeva, ambasadoarea azeră la Paris. „Este un moment istoric ce nu poate fi ratat”, a mai adăugat ea.

Reuters transmite că în cadrul summitului CPE, prim-ministrul armean Nikol Pașinian și președintele azer Ilham Aliev vor avea o întrevedere cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

Nagorno-Karabah, o enclavă din Azerbaidjan populată de armeni, a fost o sursă de conflict încă din primii ani după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Acest conflict înghețat a reizbucnit violent în 2020 în lupte intense care au durat șase săptămâni, înainte ca un armistițiu mediat de Rusia să ducă la pierderea controlului asupra unor părți din regiune și a șapte districte adiacente de către Armenia și etnicii armeni.

Nagorno-Karabah

Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.

Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994 (ulterior s-a implicat inclusiv cu trupe militare de menținere a păcii, dislocate în zonă). De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.

Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută internațional.

### Vezi și... ### Optimism și neîncredere | Liderii Armeniei și Azerbaidjanului negociază arbitrați de Vladimir Putin