Noul președinte american a trecut deîndată la desfacerea celor făcute de predecesorul său, Donald Trump, în domenii din cele mai sensibile: schimbarea climei, imigrația, lupta cu pandemia de COVID-19.
În prima sa zi în noul post, Joe Biden a semnat, miercuri, 17 decrete (ordine executive): a dispus revenirea Statelor Unite în acordul de la Paris pentru limitarea emisiilor de gaze de seră, a abrogat interdicția de intrare a călătorilor din câteva țări musulmane mari, a anulat decizia de retragere din Organizația Mondială a Sănătății.
### Vezi și... ### Liderii internaționali salută revenirea Statelor Unite în Acordul de la Paris și OMS„Nu avem timp de pierdut”, a spus Biden înainte de semnarea ordinelor executive, la Casa Albă, adăugând că aceștia sunt doar primii pași.
Readucerea Statelor Unite în acordul despre climă a fost o promisiune cheie făcută de Biden în campania electorală, iar îndeplinirea ei a fost salutată neîntârziat de secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres. Oficialul ONU a amintit că țările responsabile de o jumătate din cantitatea emisiilor de gaze nocive de pe planetă s-au angajat, în cadrul acordului, să devină neutre din punct de vedere al poluării. „Angajamentul de astăzi al președintelui Biden ridică această cantitate la două treimi”, a mai spus Guterres.
Donald Trump care a criticat înțelegerea globală semnată de aproape toate țările lumii a informat în 2019 Națiunile Unite despre intenția de retragere, aceasta fiind pusă în aplicare, conform procedurii, pe 4 noiembrie 2020, la o zi după alegerile prezidențiale americane. Ieșirea Statelor Unite din acord a însemnat între altele o scădere dramatică a contribuției financiare pentru ajutarea țărilor mai sărace să facă față schimbării climei.
Coronavirusul a răpit viața a peste 400 de mii de americani
Noul președinte american i-a mai trimis o scrisoare lui Guterres informându-l că Statele Unite vor rămâne în Organizația Mondială a Sănătății, oprind procesul retragerii care a fost început de Trump și care urma să se încheie în luna iulie. Statele Unite vor fi „participant deplin și lideri global” al eforturilor contra pandemiei de coronavirus, a spus Biden în scrisoare. În administrația Trump, Statele Unite au fost lider global după numărul de cazuri de infectare și de decese, coronavirusul răpind viața a peste 400 de mii de americani.
Joe Biden a mai semnat un ordin care obligă oamenii să poarte mască în clădirile și spațiile federale pentru a limita răspândirea infecției de COVID-19. El a cerut tuturor americanilor să poară mască atunci când se află în spațiile publice cel puțin în următoarele 100 de zile. Noile autorități au ca obiectiv să administreze 100 de milioane de doze de vaccin în această perioadă. Purtarea măștii, a spus Biden pe Twitter, este „un act de patriotism care poarte salva multe vieți”. Noul președinte declarase deja că va face presiuni asupra Congresului pentru adoptarea de ajutoare suplimentare de 1,9 trilioane de dolari destinate americanilor afectați economic de pandemie și relansării economice.
Anularea de către Biden a restricției de intrare pentru călătorii din Eritreea, Yemen, Nigeria și Sudan a fost salutată de Uniunea Americană a Libertăților Civile. Organizația neguvernamentală a spus că a aceasta a o „interdicție nemiloasă care a țintit în africani”.
De asemenea, noul președinte american a dispus oprirea construcției unui zid la granița cu Mexicul, aplicând o lovitură celei mai cunoscute politici a lui Trump care avea scopul să oprească intrarea imigranților sud-americani în Statele Unite.