Britanicii ar trimite în Moldova banii luați lui Luca Filat, dar nu sunt siguri cui

Replica lui Ștefan cel Mare - câștigătoarea Concursului de Replici Politigraf organizat săptămânal pe Facebook

În luna februarie, Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că autoritățile britanice vor să trimită în Moldova cam 500.000 de lire sterline (peste 12 milioane de lei moldovenești) confiscate lui Luca Filat, fiul fostului premier întemnițat pentru corupție Vlad Filat.

Conturile tânărului moldovean fuseseră înghețate de britanici în 2018, și confiscate un an mai târziu, în baza unui legi britanice relativ noi, care permite sechestrarea averilor străinilor rezidenți în Marea Britanie când există motive să se creadă că ele au fost dobândite pe căi ilegale.

Potrivit presei britanice, legea Criminal Finance Act 2017, gândită să combată în primul rând spălarea de bani, a fost folosită mai ales pentru bogătași ruși și din alte foste republici sovietice.

Luca Filat s-a stabilit la Londra în 2016, la 21 de ani, ca să studieze, atrăgând atenția autorităților specializate în oligarhi străini cu cheltuielile și proprietățile sale extravagante, inclusiv un automobil Bentley de 200.000 de lire, în condițiile când nu avea venituri cunoscute în Marea Britanie.

Agenția britanică de luptă împotriva criminalității (NCA) a mai constatat că în conturile lui Luca Filat de la banca HSBC se aflau depozite ale unor societăți străine cu sediul în Turcia sau în insulele Cayman.

Anunțul britanicilor că vor să „repatrieze” banii luați de la tânărul Filat, în februarie 2021, a stârnit anumite emoții la Chișinău, unde tocmai căpăta amploare criza politică provocată de tentativa Maiei Sandu de a-și consolida puterea, în vederea combaterii corupției, prin alegeri anticipate.

Atenți, britanicii au precizat că vor discuta despre calea optimă de trimitere a banilor „și cu guvernul, și cu președinția” – și s-au ținut de cuvânt.

Președinta Maia Sandu, de pildă, s-a întâlnit cu ambasadorul britanic la 3 martie – adică, printr-o coincidență flatantă pentru Politigraf, la numai o zi după publicarea pe rețelele de socializare online a caricaturii „trimiterii banilor lui Luca înapoi”.

PS: Replica lui Ștefan cel mare din caricatură este câștigătoarea Concursului de Replici Politigraf organizat săptămânal pe pagina de Facebook, PolitigrafMoldova.

V-ar mai putea interesa:

Liderii socialiștilor moldoveni așteaptă Sputnik-ul la Chișinău din clipă în clipă

Igor Dodon și o zi de naștere la capătul pământului, pe insulele Kurile

În vremuri de criză, politicienii invocă spiritul lui Plahotniuc?