Într-un mesaj către națiune, președintele Rumen Radev a anunțat că își retrage încrederea în guvernul condus de Boiko Borisov. Președintele a declarat că în executiv lipsește voința pentru reforme, pentru combaterea corupției și reducerea risipei de fonduri.
„Au fost practic blocate sisteme și instituții, nu sunt respectate legile și morala, în scopul supraviețuirii politice personale se negociază suveranitatea națională”, a declarat șeful statului. Linia de demarcație, după el, nu mai trece între stânga și dreapta, ci între puterea coruptă și milioanele de cetățeni cinstiți.
Radev a acuzat guvernul că a lansat tacit reforma Consiliului monetar care garantează, începând de 1997, stabilitatea sistemului financiar și cursul fix al levei fața de euro. El a spus că legislația devine ostatica unor interese lobby-iste în timp ce sărăcia și inegalitatea se adâncesc, iar instituții chemate să apere legea se transformă în instrument al puterii.
Primul-ministru Boiko Borisov a răspuns acuzațiilor declarând că nu președintele, care are probleme cu procuratura, ci alegătorii i-au dat încrederea în cadrul unor alegeri libere.
„Mi-am retras încrederea în președintele în decembrie anul trecut”, a spus Borisov, adăugând că Radev se teme de a ataca procuratura și preferă să-și adreseze criticile guvernului. Borisov a anunțat că nu intenționează să candideze în alegerile prezidențiale anul viitor.
Deputatul din GHERB Gheorghi Markov, fost membru al Curții Constituționale, a declarat că președintele scindează națiunea. Partidul lui Borisov a câștigat în 2019 alegerile europene și cele locale dovedindu-și popularitatea: „Președintele vorbește de mizerie și inegalitate, dar salariile acum sunt cele mai mari în istoria post-totalitară”. Markov a avertizat că deputații din GHERB vor putea lansa procedura de demitere a președintelui.
### Vezi și... ### Președintele bulgar Radev îl atacă pe premierul Borisov
De partea lui Radev s-a situat Partidul socialist care a amintit că și președinții Jeliu Jelev și Rosen Plevneliev și-au retras de asemeni încrederea în guverne considerate dăunătoare pentru țara. În favoarea președintelui sunt oponenții lui Borisov din partidele de centru-dreapta spectrului politic.
Unii analiști consideră că Radev pregătește lansarea unui nou partid politic. Președinția a rămas singura instituție în stat care nu a fost subordonată primului-ministru Borisov.
Alți analiști văd o legătură directă între mesajul lui Radev către națiune și poziția fermă a noului ambasador american Hero Mustafa în sprijinul luptei împotrivă corupției și crimei organizate. Săptămâna viitoare Departamentul de stat va putea anunța numele unui mare corupt bulgar care va deveni persona-non grata în Statele Unite după modelul oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc și a ex-președintelui PSD român Liviu Dragnea.