Cu un concert cu participarea a 400 de muzicieni și cântăreți bulgari și austrieci la Sofia s-a încheiat într-un mod oficial președinția bulgară a Consiliului UE. Bulgaria a predat ștafeta Austriei.
„Misiunea îndeplinită”, a raportat ministrul Liliana Pavlova la reuniunea din Palatul național al culturii dedicată realizărilor europene ale Bulgariei.
Peste 36 000 de delegați europeni au vizitat țara pentru a participa la 284 de evenimente, între care summitul UE-Balcanii de Vest și 12 reuniuni ministeriale.
În cadrul primei priorități a președinției bulgare - „viitorul Europei și tinerii”, Pavlova a pus pe primul loc adoptarea programului european pentru educație profesională și votarea legilor pentru alegerile europene.
Pavlova a constatat că eforturile Bulgariei au asigurat perspectiva europeană ireversibilă a Balcanilor de Vest – cea de a doua prioritate. Au fost convenite proiecte comune în sectorul digital, de transport și în energetica.
Propunerile pentru rezolvarea crizei migranților formulate de primul-ministru Boiko Borisov au fost apreciate pozitiv de liderii europeni.
Un succes în domeniul social este considerată directiva pentru muncitorii detașați.
În cadrul președinției au fost închise 78 din cele 105 de dosare primite. 4000 de ziare și canale de radio și televiziune și-au trimis corespondenții la Sofia.
Ministrul Pavlova a mulțumit celor 1550 de experți și peste 2 000 de polițiști care au garantat securitatea reuniunilor spunând: „Am lucrat dinamic, eficient și progresiv. Am îmbunătățit imaginea Bulgariei”.
Opoziția au constatat însă că cele două scopuri naționale – intrarea în zona Schengen și în anticamera zonei euro – nu au fost atinse. În privința integrării Balcanilor de Vest nu s-a mers mai departe de declarații și chiar a avut loc un regres.
„În urmă cu 7 ani, la Salonic a fost stabilit anul aderării primelor țări din zonă – 2025. Se pare că scopul nu va fi atins”, a avertizat președinta PSB Kornelia Ninova. Criza migranților nu numai că nu a fost rezolvată, dar în ultimele luni divergențele între țările-membre s-au agravat.