„Ca să te informezi complex trebuie să te uiţi la cinci posturi TV” (VIDEO)

Jurnaliști relatând de la CEC

Directoarea Centru pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, despre campania electorală în mass-media modovene.

Astăzi a fost dat publicității la Chișinău un nou raport de monitorizare a presei în actuala campanie electorală. Este vorba de raportul întocmit de Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte, iar perioada 1-8 februarie. Campania electorală pentru alegerile parlamentare continuă să fie reflectată părtinitor de unele instituţii media, în special de cele afiliate unor politicieni. Ele îşi favorizează patronii în detrimentul oponenților acestora. Aceasta este concluzia celei de-a treia monitorizări realizată de Asociaţia Presei Independente şi Centru pentru Jurnalism Independent. O îmbunătăţire se atestă doar la radiodifuzorul public Moldova 1.

Televiziunea publică pare să fi renunţat la practica anterioară, cea de a reflecta pe un ton foarte pozitiv activitatea membrilor guvernului, favorizând astfel indirect Partidul Democrat de guvernământ, a menţionat directoarea CJI, Nadine Gogu.

Situaţia a rămas, în schimb, practic aceeaşi la celelate 11 posturi TV şi 16 portaluri de ştiri şi ziare, pe care organizaţia a decis să le monitorizeze în această campanie.

Directoarea CJI, Nadine Gogu (centru), și directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, la lansarea celui de-al treilea raport de monitorizare

„Sunt instituţii de presă din mediul online foarte clar montate pentru favorizarea sau defavorizarea unor concurenţi electorali. S-a mărit volumul acestor materiale. Discursurile s-au precipitat şi au devenit mai dure în raport cu oponenţii. Totodată, se menţine tendinţa abordării selective de către unele portaluri, cele care îşi pun scopul să favorizeze concurenţii electorali”, a concluzionat directorul API, Petru Macovei.

Există, însă, şi o observaţie îmbucurătoare: portalurile care sunt în topul audienţei reflectă în general echilibrat şi neutru campania electorală.

La televiziuni, care sunt principala sursă de informare a cetăţenilor, situaţia este diferită. Cinci din 10 cele mai urmărite posturi, potrivit sondajelor, reflectă părtinitor campania. Televiziunile afiliate direct sau prin intermediari unor politicieni îşi adaptează politica editorială în funcție de preferințele și apartenența politică a patronilor.

Your browser doesn’t support HTML5

Vox: De unde se informează cetățenii despre alegeri

Şi e vorba de trei holdinguri ce ar fi afiliate democraţilor, socialiştilor şi Partidului Şor. Prin urmare, Partidul Democrat și candidații acestuia sunt cei mai prezenți în știrile și emisiunile televizate, având și cel mai mare număr de apariții în context pozitiv. PDM este urmat de Partidul Socialiștilor și Blocul electoral ACUM, numai că reprezentanţii celui din urmă apar, cel mai frecvent, în context negativ, a precizat Nadine Gogu.

„Ca să te informezi complex trebuie să te uiţi la cinci posturi minimum şi atunci ai să înţelegi care sunt concurenţii şi ce-i cu ei.”

Majoritatea instituţiilor media a căror activitate este analizată în acest raport, sunt de fapt monitorizate şi de Consiliul Audiovizualului. Numai că la mai puţin de două săptămâni până la scrutin, reglementatorul nu şi-a prezentat deocamdată nicio concluzie. Prin urmare, televiziunile ar putea scăpa de sancţiuni prea dure în caz de abateri, întrucât penalităţile se aplică gradual începând de la o simplă avertizare.

### Vezi și... ### Dragoș Vicol: „Noi nu putem să acționăm, cum doresc unii, în ritm pompieristic”

Un domeniu care rămâne în afara monitorizărilor atât din partea autorităţii de reglementare, cât şi a societăţii civile este cel al publicităţii electorale. Radiodifuzorii sunt obligaţi să acorde timpi de antenă pentru publicitatea tuturor concurenţilor şi la aceleaşi ore de emisie. Numai că acest lucru nimeni nu-l verifică. Consiliul Audiovizualului intervine numai dacă este sesizat de un concurent electoral.

### Vezi și... ### Cât de corect a reflectat mass-media campania electorală?

Potrivit legii, preţul publicităţii electorale nu trebuie să-l depăşească pe cel al reclamei comerciale. 76 de radiodifuzori au acceptat să plaseze publicitate electorală costurile per minut variind de la 3 euro până la 4000 de euro. Unele posturi de televiziune, în special cele afiliate politicienilor, au stabilit costuri exagerate, constata recent directorul API, Petru Macovei. Cele mai ridicate preţuri sunt la televiziunile afiliate direct sau prin intermediari liderului PD, Vlad Plahotniuc. Un minut de publicitate la Prime TV, post cu cea mai mare audienţă, costă 4000 de euro, iar la Publika TV - 2000 de euro. Alte două posturi ce ar fi afiliate PD, Canal 2 și Canal 3, cer 1500 de euro per minut. La televiziunile afiliate lui Ilan Șor, Televiziunea Centrală şi Orhei TV, minutul costă 1500 şi, respectiv, 1000 de euro. Iar la canalele apropiate socialiştilor NTV şi Exclusiv TV reclama ajunge la la 500 de euro şi 50 de euro la Accent TV.

„Și în precedentele campanii electorale televiziunile afiliate politicienilor au fixat din start prețuri foarte mari cu un singur scop – să nu acceadă la posturile lor oponenţii politici”, a explicat Petru Macovei la media-azi.md. După părerea lui, Consiliul Audiovizualului şi Consiliul Concurenţii ar fi obligate să intervină, numai că „cei care trebuie să facă regulă pe piață sunt și ei, la rândul lor, controlați de politicieni, care controlează și piața mediatică”.