Asociația Presei Independente şi Centrul pentru Jurnalism Independent au publicat la Chişinău un prim raport de monitorizare a presei în perioada electorală care conturează trei tendinţe generale. Unele media reflectă obiectiv activitatea concurenţilor electorali, altora le reuşeşte mai greu acest lucru, iar o a treia categorie de media s-a transformat în portavocea unor partide politice.
Monitorizarea s-a produs înainte de startul oficial al campaniei, adică până la 24 ianuarie, când instituţiile media nu ajunseseră încă în vizorul Consiliul Audiovizualului, cel care s-a angajat să monitorizeze câteva posturi TV pe durata campaniei şi să aplice în caz de necesitate sancţiuni pentru eventuale nereguli.
Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, presupune că unele media mai curând că îşi vor păstra comportamentul de dinaintea campaniei, dar remarcă deja şi unele schimbări de macaz în cazul televiziunilor.
„Observăm că la unele instituţii care în primul raport tonalitatea a fost mai mult negativă sau pozitivă pentru anumiţi concurenţi deja de când a început campania în ştiri tonalitatea este neutră. Aşa că o să vedem săptămâna viitoare, când o să lansăm al doilea raport, care vor fi rezultatele. Cu certitudine că unele media care au apărut astăzi în raportul nostru cu o tonalitate pozitivă sau negativă faţă de unii concurenţi electorali vor avea alte rezultate, dar vor rămâne şi din acei radiodifuzori care vor continua să aibă aceeaşi politică editorială.”
Centrul pentru Jurnalism Independent şi Asociaţia Presei Independente au monitorizat 12 posturi de televiziune relevante atât ca acoperire, cât şi ca impact. Felul în care unele din acestea reflectă campania electorala trădează simpatiile ori chiar afilierea partinică, sugerează autorii studiului. Cele patru posturi aparţinând direct sau prin intermediari fruntaşilor Partidului Democrat de guvernământ difuzează conţinuturi similare în care este elogiată guvernarea şi prezentată în culori negative opoziţia, în special cea pro-europeană reprezentând blocul ACUM. Este vorba de posturile Prime TV, Publika TV, Canal 2 şi Canal 3.
Televiziunile apropiate PSRM, NTV şi Accent TV, difuzează preponderent ştiri cu tentă electorală despre şi cu reprezentanţi socialişti, precum şi cu preşedintele Igor Dodon, care de altfel declara că nu se va implica în campania electorală. Televiziunea Centrală care i-ar aparține lui Ilan Şor îl promovează generos pe primarul de Orhei, în diversele sale ipostaze, precum şi pe reprezentanți ai Partidului Şor.
Jurnal TV, apropiat opoziţiei, a alocat mai mult spațiu reprezentanților blocului ACUM și lui Andrei Năstase, tonalitatea reflectării activității acestora fiind în mare parte pozitivă și neutră. Însă reprezentanții PDM, și în special Vlad Plahotniuc, au fost vizaţi mai curând negativ şi neutru.
Postul de televiziune din Găgăuzia GRT a avut un comportament pasiv. Iar postul public de televiziune Moldova 1 a reflectat în mare parte neutru concurenţii electorali, dar s-a remarcat o tendință de reflectare pozitivă a activităţii Guvernului, ceea ce a favorizat partidul de la guvernare prin transfer de imagine, a menţionat Nadine Gogu. Ea a mai afirmat că doar posturile TV 8 și Pro TV au oferit spațiu de emisie echilibrat tuturor concurenților electorali şi au reflectat neutru activitatea acestora.
Au mai fost monitorizate 16 portaluri de ştiri şi ziare. Tendinţele sunt cam aceleaşi ca şi în cazul televiziunilor, a menţionat directorul executiv al Presei Independente, Petru Macovei.
„Din păcate unele din inclusiv site-uri monitorizate nu sunt altceva decât portavoce ale partidelor pe care le simpatizează şi le promovează masiv. În alt doilea rând, este important de înţeles că instituțiile mass-media au obligaţia de a reflecta echilibrat campania electorală şi de a oferi spaţiul tuturor sau unui număr cât mai mare de
Instituțiile mass-media au obligaţia de a reflecta echilibrat campania electorală...
concurenţi electorali. În presa scrisă şi cea online vedem un gen de manipulare prin selectare. Sunt prezentate evenimentele electorale ale unui concurent electoral, iar ceilalţi sunt trecuţi cu vederea. Sunt prezentate opiniile unui curent politic, iar celălalt fie este criticat, fie este omis.”
Campania electorală pentru parlamentarele din februarie 2019 va fi prima în care se vor aplica regulile noului cod audiovizual. Documentul prevede norme mult mai stricte de reflectare a campaniei, inclusiv obligând radiodifuzorii să organizeze dezbateri, după care să raporteze farmaceutic repartizarea timpilor de antena. Sunt prevăzute însă şi sancţiuni mult mai dure pentru abateri în reflectarea campaniei. Acestea pornesc de la avertizare publică, continuând cu amenzi de până la 30 de mii de lei şi culminând cu retragerea licenței de emisie.