Companiile de transport poloneze au blocat trei puncte de trecere a frontierei cu Ucraina din 6 noiembrie, cerând reintroducerea permiselor de intrare pentru camioneții ucraineni care se îndreaptă spre țările UE. Uniunea Europeană a renunțat la permise după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut.
Bruxellesul a suspendat sistemul de permise pentru acești transportatori de mărfuri, pentru a ajuta Kievul să-și exporte produsele, pe fundalul războiului provocat de invazia Rusiei din februarie 2022.
Transportatorii polonezi susțin că din această cauză, la graniță se formează cozi imense, ceea ce le distruge afacerile și cer limitarea numărului de camioane înscrise în Ucraina, care intră în țară, într-un cuvânt reintroducerea permiselor de trecere.
### Vezi și... ### Ucraina deplânge decizia Poloniei și Ungariei de a interzice importurile de cerealeDe asemenea, camionagiii cer și interzicerea companiilor de transport din afara UE.
„În prezent, peste 20 000 de vehicule sunt blocate pe ambele părți”, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii Oleksandr Kubrakov, adăugând că a discutat problema cu omologul său polonez. „Ucraina respectă dreptul la protest și este pregătită pentru un dialog constructiv pentru a rezolva situația”, a spus Kubrakov.
Cele trei puncte de control blocate sunt la Hrebenne-Rava-Ruska, Korciova-Krakowiec și Dorohusk-Iagodin. În plus, există o coadă de camioane întinsă pe aproximativ 30 de kilometri la singurul punct de control de la granița polono-ucraineană pe care protestatarii nu l-au blocat.
Un purtător de cuvânt al poliției de frontieră poloneză a declarat pentru RFE/RL că, ieri după-amiază se strânseseră la punctul de control Medyka-Shegyni, 1020 de camioane pe partea ucraineană, iar timpul de așteptare aproximativ este de 55 de ore.
La punctul de control Hrebenne-Rava-Ruska sunt 450 de camioane, iar timpul aproximativ de așteptare pentru trecerea acolo este de 155 de ore, a declarat poliția de frontieră poloneză.
Șoferul ucrainean Ihor Klak a petrecut deja două zile la coadă la punctul de control Hrebenne-Rava-Ruska și spune că transportatorii polonezi nu și-au respectat promisiunea de a permite trecerea unui vehicul pe oră.
„În ultimele cinci ore, nu m-am mișcat nici măcar un metru. Deci, cât costă o mașină pe oră?” a spus Klak, care consideră că cererile transportatorilor polonezi sunt ilegale.
Klak spune că lucrează ca șofer de mai bine de 30 de ani și a existat întotdeauna o cotă de permise, dar permisele au fost eliberate în mod disproporționat. Trebuia să fie 1000 de permise acordate șoferilor polonezi și 1000 de permise pentru ucraineni. Dar el a spus că polonezii au dat doar 600. Pentru a înrăutăți lucrurile, din cauza războiului, au plecat spre est mulți transportatori din Rusia, Kazahstan și Uzbekistan, ceea ce înseamnă că transportul în acea direcție a crescut, iar numărul de permise oferite nu ar fi suficient pentru a face față creșterii, a spus el.
„Polonezii spun că le-am luat locurile de muncă? Serios? Și de ce nu spun și că au luat locuri de muncă din toată Europa? Astăzi ocupă primul loc în transporturi în toată Europa. Ei nu văd că practică dumpingul în toată Europa?”, întreabă Klak.
Unul dintre organizatorii protestului, Tomasz Borkovski, a declarat pentru RFE/RL că condițiile nu s-au schimbat. La cele trei puncte de control pe care le blochează poate trece doar un camion pe oră.
„Deocamdată nu sunt schimbări. Ne așteptăm ca astăzi să aibă loc o videoconferință a viceminiștrilor de infrastructură ai Ucrainei și Poloniei. Sper că vor ajunge la niște concluzii constructive pentru noi”, a adăugat Borkovski.
Kubrakov a declarat pe 6 noiembrie că ministerul său cooperează cu Comisia Europeană și guvernul Poloniei pentru a rezolva situația.
„Poziția noastră oficială este că blocarea frontierei dăunează intereselor și economiilor ambelor țări”, a spus el.
### Vezi și... ### După fermieri, transportatorii polonezi protestează la granița cu UcrainaBlocaje pe „coridoarele solidarității”
Polonia este unul dintre cei mai vocali susținători ai Kievului în lupta sa împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei.
Cu toate acestea, tensiunile au crescut după ce exporturile agricole ucrainene, care nu mai puteau fi transportate prin Marea Neagră din cauza blocadei ruse, au început să folosească așa-numitele „coridoare ale solidarității”, căi rutiere, feroviare și fluviale create de Uniunea Europeană prin țările membre, vecine cu Ucraina. Ca urmare, piața regională a fost „inundată” de cereale ieftine ucrainene, provocând o scădere drastică a prețurilor, în detrimentul fermierilor locali.
În primăvara acestui an, fermierii din cele cinci așa-numite țări „din prima linie”, Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, au protestat masiv, forțând Bruxellesul să accepte temporar o interdicție pe importurile de cereale ucrainene în aceste țări. Mai mult, a plătit fermierilor ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de euro. Interdicția a fost ridicată la mijlocul lui septembrie, dar Polonia, Ungaria și Slovacia au decis, unilateral, să interzică în continuare importul de produse agrare ucrainene.
### Vezi și... ### Lavrov, furibund față de Occident, la New York. Propunerea de reluare a acordului cerealelor, „nerealistă”