Candidații pro-europeni fac front comun pentru susținerea Maiei Sandu în turul doi

Igor Dodon și Maia Sandu se confruntă în turul al doilea al alegerilor

Scena politică se reconfigurează în pregătirea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

După rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din Moldova, alegeri în care lidera PAS, Maia Sandu s-a plasat pe locul întâi , cu un rezultat foarte bun in diaspora, observatorii politici autohtoni au început să privească spre ceilalți 6 perdanți ai scrutinului încercând să prevadă ce se va întâmpla în turul al doilea, care va avea loc duminica 15 noiembrie.

Your browser doesn’t support HTML5

Candidații pro-europeni fac front comun pentru susținerea Maiei Sandu în turul doi

Ce spun ceilalți 6 candidați care își văd șansele risipite și ce putem înțelege din declarațiile lor ?

Deocamdată, masajele de sprijin în perspectiva turului doi a primit doar Maia Sandu.

Aceste mesaje au venit la o zi de la vot, de la cei doi unioniști, Octavian Țicu și Dorin Chirtoacă, liberal-democratul Tudor Deliu și liderul Platformei DA, Andrei Năstase:

„Platforma Demnitate și Adevăr își anunță sprijinul politic pentru candidatul proeuropean maia Sandu pentru cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial. Reiterăm că sprijinul nostru sincer este necondiționat și conform interesului national pe care îl îmbrățișăm”, a spus de exemplu Năstase azi într-o conferință de presă.

„Vreau să înlătur acele preocupări, neliniști, pe care mulți dintre votanții noștri le au legate de Maia Sandu, Andrei Năstase, Dorin Chirtoacă, toți cei care au făcut parte de pe dreapta: noi vom ieși în acest scrutin electoral în duminica din 15 noiembrie 2020 împotriva lui Dodon, pentru România și integrarea euroatlantică ”, a spus la rândul lui Octavian Țicu.

Împreună, cei patru au acumulat în primul tur în jur de 9 la sută din sufragii.

### Vezi și... ### Presa din România despre alegerile din Moldova: rezultat surpriză, dar războiul nu e câștigat

În ce-i privește pe candidații mai bine plasați urmare a primului tur, Renato Usatîi, beneficiar al aproape 17 la sută din preferințele electorale, și Violeta Ivanov, cu aproape 6 % și jumătate, aceștia nu au spus deocamdată pe cine sprijină, iar așteptarea analiștilor e că nici nu o vor face. De această părere e de exemplu Victor Ciobanu, care spunea la Europa Liberă într-un interviu:

„…mai degrabă vor face unele apeluri în mare parte mai eufemistice. Bunăoară, Violeta Ivanov va spune: pentru o țară prosperă sau ceva din arsenalul de care a făcut uz pe durata campaniei, ținând cont că oricum electoratul Partidului „Șor” într-o măsură cred că foarte mare va migra spre Igor Dodon. Ceea ce ține de Renato Usatîi, cred că îi va fi dificil să spună, chit că toată campania a fost, de fapt, anti-Dodon la el, dar să zică în mod deschis că s-o susținem pe Maia Sandu cred că totuși nu o va face, poate într-o formă mai voalată o să zică că trebuie să votăm contra lui Dodon.”

Trebuie să ne mobilizăm mai puternic decât în turul întâi, ca să avem o victorie zdrobitoare asupra acestui regim

Dorin Chirtoacă, liberalul care imediat după vot a cerut autorităților dublarea secțiilor de vot în diaspora occidentală, unde alegătorii au stat în rând la secțiile de vot, spre deosebire de cele lipsite de aglomerație din Rusia, a estimat astfel la Europa Liberă dificultățile turului doi pentru candidata pro-europeană și cei care o sprijină: „Prin aceste alegeri a fost relansat cursul proeuropean și unionist al R. Moldova – putem vorbi despre o victorie simbolică. Dar nu trebuie să ne relaxăm. Dodon este rănit, pus la colț și strâns la perete, respectiv va încerca o mobilizare din răsputeri, cu sprijinul în continuare a serviciilor Federației Ruse. De aceea trebuie să ne mobilizăm mai puternic decât în turul întâi, ca să avem o victorie zdrobitoare asupra acestui regim.”