Cânepa industrială ar putea fi cultivată mai ușor în R. Moldova

Conform catalogului comun al soiurilor de plante agricole al UE, cânepa industrială (cannabis sativa) este o plantă oleaginoasă și textilă.

Mai mulți producători agricoli și activiști civici au cerut săptămâna aceasta autorităților să simplifice procedurile de autorizare a cultivării cânepii industriale. Întâmplător sau nu, Ministerul Agriculturii spune că un proiect în acest sens este gata și va ajunge în curând la Guvern.

Marian Ceban produce de 5 ani ulei presat la rece și nerafinat din semințe de cânepă. Potrivit lui, uleiul din cânepă are o multitudine de beneficii, deoarece conține substanțe nutritive esențiale pentru organismul uman. Tânărul testează și alte produse, ca pâinea din făină de cânepă, despre care spune că „nu e o simplă pâine, ci o hrană completă”.

Problema pe care o întâmpină antreprenorul este prețul materiei prime. Dacă agricultorii din Moldova ar putea cultiva cânepă industrială, el ar avea materie primă mai ieftină, ceea ce s-ar reflecta și în prețul uleiului pe care-l vinde.

Vladimir Ursu, directorul asociației „Renaștere rurală” (organizație preocupată de eficiența energetică și sursele alternative de energie), a importat anul trecut, pentru prima dată, puzderie de cânepă (rumegușul de lemn din tulpina cânepii) din Ucraina pentru construcția unei case. I-a luat trei luni, spune el, să demonstreze mai multor instanțe că această plantă nu are efecte psihotrope ca să o poată aduce în țară.

Alături de alți producători agricoli și activiști civici, Ceban și Ursu au cerut, pe 23 iulie, la o conferință de presă, Parlamentului și Guvernului să reglementeze cultivarea cânepii industriale în Moldova. Aceste schimbări, potrivit Nataliei Papuc, reprezentantei asociației „MOVCA” (o platformă de promovare a agriculturii ecologice în Moldova), vor stimula economia națională și ar fi o soluție pentru combaterea schimbărilor climatice.

Agricultorii spun că ar putea obține o mie de euro doar din vânzarea semințelor recoltate de pe un hectar, în timp ce din fibrele plantei se pot produce materiale textile, din tulpină se pot face brichete pentru foc, iar rumegușul poate fi folosit în construcții.

În prezent, regulamentul de cultivare a plantelor care conțin substanțe stupefiante sau psihotrope interzice „oricare plantă din specia canabis”, deci inclusiv tipurile cu un conținut mic de THC (substanță cu efect psihoactiv). Creșterea cânepii industriale este permisă doar cu o autorizație eliberată de Comitetul permanent de control asupra drogurilor, ceea ce ar face procesul „complicat și descurajant” pentru agricultori.

Astfel, participanții la conferință au cerut ca în legislație să fie introdusă o definiție clară a cânepii industriale, să fie permise doar soiurile incluse în catalogul european al culturilor agricole, iar procedura de autorizare să fie simplificată.

Proiectul va ajunge pe masa premierului

Solicitarea grupului coincide cu ultimii pași făcuți de autorități pentru reglementarea cultivării cânepii. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a spus Europei Libere că săptămâna trecută au avut loc ultimele discuții cu reprezentanții Centrului Național Anticorupție, ai Ministerului de Interne și Ministerului Sănătății și toate recomandările lor au fost acceptate.

Proiectul a fost expediat Cancelariei de Stat și va fi discutat azi, 26 iulie, la ședința operativă cu premierul Dorin Recean, pentru a fi introdus pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Guvern, a precizat Șarban.

Secretarul de stat susține că, prin modificările legislative respective, va fi simplificată modalitatea în care producătorii agricoli vor putea obține autorizații de cultivare a cânepii industriale. Mai exact, Agenția Medicamentului va emite în continuare aceste acte, însă producătorii agricoli nu vor mai trebui să prezinte dovezi că terenul cultivat este păzit, că au depozit autorizat de MAI și nu vor mai trebui să facă teste anti-drog.

Agentul economic va fi obligat, în continuare, să aibă încheiat un contract cu procesatorul căruia îi va furniza părți din plantă și să țină un registru în care, la necesitate, Ministerul de Interne să poată verifica tot traseul.

„Greu de convins că e o plantă inofensivă”

Autoritățile discută de mai mulți ani să stimuleze cultivarea cânepii industriale, recunoscând că aceasta poate aduce profituri consistente, poate contribui la ameliorarea schimbărilor climatice, la independența energetică a țării și dezvoltarea rurală durabilă.

Potrivit lui Vasile Șarban, unele instituții ar fi fost mai „greu de convins” că această „cânepa industrială este o plantă inofensivă și trebuie introdusă în asolamentul nostru”.

Conform catalogului comun al soiurilor de plante agricole al Uniunii Europene, cânepa industrială sau cannabis sativa reprezintă o plantă oleaginoasă și textilă.

Planta de canabis are sute de compuși chimici, însă principalul responsabil de efectul de psihoactiv este tetrahidrocanabinolul (THC). În planta industrială, nivelul THC este de 0,1-0,5%, transformând-o într-o plantă tehnică. Plantele cu efecte psihotrope (cannabis indica) conțin 12-80% THC.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te