„Regele Mihai a fost un rege al tuturor Românilor şi nu poţi să nu scrii condoleanțe pentru un om aşa mare” (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

Ambasada română la Chișinău a deschis o Carte de condoleanțe în memoria Regelui Mihai I

Pentru cei care vor să lase mesaje în amintirea Regelui Mihai I, cartea de condoleanţe de la Ambasada României va fi deschisă şi sâmbătă între 10 şi 12, apoi de la 14 la 16.

La Ambasada României de la Chișinău până sâmbătă va sta deschisă o carte de condoleanțe în memoria Regelui Mihai I al României. Joi, au putut transmite mesaje Familiei Regale oficiali și reprezentanți ai corpului diplomatic, iar de astăzi cartea este deschisă pentru fiecare.

Your browser doesn’t support HTML5

„Regele Mihai a fost un rege al tuturor Românilor şi nu poţi să nu scrii condoleanțe pentru un om aşa mare”


„Buna ziua, dacă se poate, am un mesaj pentru Rege”, timidă şi cu o crizantemă albă, Adriana Căuşu s-a frământat preţ de câteva minute în faţa Ambasadei României dacă să semneze sau nu în cartea de condoleanţe. Am întrebat-o de ce ezită?

Ambasada României la Chișinău a deschis Cartea de condoleanțe în memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României

Poate m-oi pierde şi nu vreau să arăt urât. Vreau să fie ceva frumos. Mă tem că voi greşi ceva. Nici nu ştiu cum să spun… sau voi plânge de emoţii şi nu voi putea nimic face, ştiţi”, explică femeia venită de la Grătieşti ca să-şi ia rămas bun de la Regele Mihai. Şi-a învins emoţiile şi a intrat în Ambasadă. Câteva minute mai târziu a ieşit luminată la faţă:

Adriana Căuşu a venit de la Truşeni, mun.Chişinău, ca să depună flori în memoria Regelui Mihai şi să semneze în cartea de condoleanţe

Adriana Căuşu: „La 1 Decembrie, buneii şi părinţii mei întotdeauna au sărbătorit Ziua României şi pe Regele Mihai. Fotografia lui era ascunsă pentru că erau persecutări la acea vreme. La sărbători bunica o scotea şi ne povestea cum a fost Regele Mihai. Ei erau bătrâni, dar l-au iubit. A fost un om bun, nu a fost ca ăştia de acum, doar să vorbească. El şi-a iubit ţara şi poporul. A spus: «Eu sunt departe de voi, dar întotdeauna sunt cu gândul la voi».”

Profesoara Raisa Ţâbârnă l-a „cunoscut” pe Rege din povestirile părinților. Mama, originară din Bălţi, l-a văzut pe Majestatea Sa în 1934, când a fost la sfinţirea Catedralei „Constantin şi Elena” alături de Regele Carol al II-lea. Păstra acasă o poză dintr-un ziar al vremii şi deseori îi povestea Raisei cât de frumos era Regele:

„În viaţa mea am avut fericita ocazie ca părinţii să fie născuţi în perioada interbelică şi să facă studiile în timpul Regatului. Marea lor dragoste desigur că a fost faţă de Rege. Cândva, El a fost la Bălţi, or eu sunt bălţeancă, a fost la inaugurarea Catedralei „Constantin şi Elena” din centrul oraşului. Toată viaţa ei mama spunea: «Vai ce frumos a fost Regele!». Aveau amintiri frumoase. Deci, în aşa un mediu am crescut că acum chiar am şi scăpat o lacrimă când am auzit că a murit. Poate sunt pesimistă dar nu cred că România va fi la fel şi după asta.”

Europa Liberă: Toţi cei care am stat de vorbă sunt persoane, dacă-mi permiteţi, trecute de prima tinereţe. Nu vedem tineri, de ce?

Raisa Ţâbârnă: „Nu lucrăm cu dânşii. Cine lucrează cu ei? Li s-a spus despre asta la şcoală. Cred că mulţi acum au deschis ochii şi s-au întrebat: «România a avut Rege?». El a fost un om mare, ne-am dat seama de asta după ce a murit?”

Cartea de condoleanțe a fost deschisă astăzi începând cu ora 10. Pensionarul Mihai Cristian s-a arătat uimit de faptul că puţini erau cei care au vrut să transmită un mesaj Familiei Regale:

„Regele Mihai a fost un rege al tuturor Românilor şi nu poţi să nu scrii condoleanțe pentru un om aşa mare. De când s-a destrămat Uniunea Sovietică am ştiut că este Rege, istoria lui cât de cât. Mie mi-i ruşine pentru cei care deţin paşapoarte române şi nu au venit. Eu credeam că va fi rând aici. Trebuia să fie deja a doua carte. Am scris: «Dumnezeu să-l odihnească pe părintele tuturor românilor.» Asta e.”

Pentru cei care vor să lase mesaje în amintirea Regelui Mihai I, cartea de condoleanţe va fi deschisă şi sâmbătă între 10 şi 12, apoi de la 14 la 16.