Reprezentanții Coaliției „Vocea romilor” au sesizat Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Interne și Avocatul Poporului, de la care cer să intervină pentru a elucida un caz de discriminare și ură rasială din cadrul unei instituții de învățământ din capitală. Activiștii susțin că la sfârșitul anului trecut o adolescentă de etnie romă a ajuns la spital după ce ar fi fost lovită de colegii de clasă. După vacanța de iarnă eleva a revenit la ore, însă atitudinea discriminatorie față de ea ar fi luat amploare. Ce soluțiile propun ONG-iștii?
Cazul definit de activiști drept un exemplu de ură rasială a ieșit la iveală acum aproape o lună când cearta a două colege de la Liceul „Bogdan Petriceicu-Hașdeu” din capitală a degenerat într-o bătaie, iar o adolescentă de etnie romă a ajuns să fie spitalizată. Mai mulți membri ai Coaliției „Vocea Romilor” susțin că eleva a semnalat și mai devreme atitudinea discriminatorie din partea colegilor, care s-a transformat în boicotare și umilință după ce a revenit la ore.
Your browser doesn’t support HTML5
Activistul Marin Alla crede că pentru înțelegerea problemei și evitarea unor situații de acest gen, trebuie să existe un dialog între toate părțile vizate:
„Noi acum suntem doar pentru a ne asocia să elucidăm acest caz,
Nu sunt copiii de vină. Sunt de vină dascălii, este de vină sistemul ...
iar urmările trebuie să fie unele foarte pozitive pentru ambele fetițe; ne dorim ca ambele eleve să-și continue studiile în această clasă, în acest liceu. Nu sunt copiii de vină. Sunt de vină dascălii, este de vină sistemul în care noi, posibil, trebuie să aducem schimbări, și în mod cel mai sigur sunt părinții care au determinat și restul copiilor să intervină în acest mesaj de a izola această fetiță de etnie romă.”
Ceea ce îi îngrijorează pe activiști este și impactul pe care îl va avea acest caz, dacă lucrurile nu vor fi lămurite până la capăt și nu se va face dreptate. Ei spun că atât părinții minorei agresate, cât și părinți ai altor copiii au depus plângeri după intervenția poliției. Marin Alla crede că asemenea situații, care demonstrează mai multe prejudecăți față de etnia romă ar putea descuraja alți copii din comunitate care sunt îndemnați să facă carte:
„Romii din Republica Moldova s-au trezit și vor să facă carte, dar atunci când copiii romi vor să facă carte apar diferite bariere iar aceste bariere sunt în primul și în primul rând că copiii, influențați de către părinți, contribuie la perpetuarea acestei discriminări în Republica Moldova. Și copiii de etnie romă probabil că nu pot să-și continue studiile sau să le finalizeze în școlile în care le-au început.”
Răspunzând solicitării Europei Libere, reprezentanți ai Direcției municipale de învățământ au spus că poliția investighează acest conflict, iar între timp se discută despre măsurile necesare de intervenție.
Membră a Coaliției „Vocea Romilor”, Victorina Luca, susține că acest caz scoate în evidență efectele atitudinii discriminatorii, care în opinia ei a fost tolerată în instituția de învățământ:
„Vrem să demonstrăm faptul că discursul de ură provoacă un pericol iminent, care duce la violență, care afectează atât fizic cât și psihologic.”
Etnicii romi sunt printre cele mai discriminate categorii de persoane în Republica Moldova, lucrul pe care îl atestă atât mai multe studii, cât și cazurile care ajung să fie examinate de Consiliul pentru eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Președintele acestuia, Ian Feldman, este de părere că asemenea cazuri trebuie discutate și mediatizate, pentru cetățenii să înțeleagă ce consecințe poate avea manifestarea de ură și discriminare:
„Evenimentele oribile pot să ne provoace să ne vedem în oglindă, să vedem cum arată, de fapt, societatea noastră. Lasă lumea să vadă că problema într-adevăr există și că problema e gravă. Nouă ne place să spunem despre noi că suntem toleranți, dar lumea uneori trebuie să vadă și fața reală, și situația reală care nu e deloc atât de pacifistă.”
În opinia lui Ian Feldman, omiterea acestor dezbateri din spațiul public ar aprofunda și mai mult problema de integrare și acceptare a romilor în societate, întrucât doar abordarea acestora poate duce treptat la conștientizarea și depășirea lor.